Sağlık Güncelleme Tarihi: 19 Kas 2023 13:00

Antibiyotiklere karşı bilinç gelişir ya da direnç artar

Sadece insanlarda değil, hayvanlarda, tarımda ve endüstride de artan antibiyotik kullanımı direnci artırıyor.

antibiyotik

Küresel halk sağlığı için tehdit oluşturan antibiyotik direnci, sadece insan kullanımıyla değil, hayvancılık, tarım ve endüstride de artan antibiyotik kullanımıyla artıyor.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Tek Sağlık Çalışma Grubu Kurucu Başkanı Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Serap Süzük Yıldız, antibiyotiklere karşı bilinç geliştirilmezse direnç artacağını belirterek, "Antibiyotik direnci aslında bakteri açısından değerlendirildiğinde bir hayatta kalma stratejisidir. Bu nedenle, yeni herhangi bir antibiyotik, dirence yönelik soruna çözüm olmaktan çok uzaktır" dedi.

Yıldız, antibiyotik direncinin yönetilmesi için tek sağlık yaklaşımının önemine vurgu yaparak, "Direnç azaltılabilir bir sorun olmaktan ziyade yönetilebilir bir sorundur ve bu yönetim sadece insan sağlığı değil, birçok sektörün birlikte çalışması ile mümkün olabilecektir" diye konuştu.

Yıldız, antibiyotik direncine karşı mücadele için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

  • Soğuk algınlığı enfeksiyonlarında reçetesiz antibiyotik kullanmamak
  • Öksürük ya da hapşırma gibi semptomlarınız varsa mutlaka cerrahi maske kullanarak başka kişilerin enfekte olmasını engellemek
  • Enfeksiyonlardan korunmak için sık sık el hijyeni uygulamak
  • Semptomlarınız uzun süre devam ederse bir doktora danışın ve eğer antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa doktorunuzun önerileri doğrultusunda tedavi almak
  • Tüm yaşamınızda hijyen kurallarını sıkı uygulamak
  • Yıldız, sağlık profesyonellerinin antimikrobiyallerin kullanımı ve seçimine ilişkin yönergeleri takip etmeleri gerektiğini de bir kez daha vurguladı.

Ekleme Tarihi: 19 Kas 2023 13:00