Otomobil Güncelleme Tarihi: 22 Şub 2024 10:00

Araç kredisi sıkıntısı 'Senet Devrini' tetikledi!

Bankaların araç kredilerine getirdiği sınırlamalar ve faizlerin artması, piyasada senet devrini yeniden başlattı.

otomobil

Araç Kredisi Sıkıntısı Senet Devrini Tetikledi!

Bankaların araç kredilerine getirdiği sınırlamalar ve faizlerin artması, piyasada senet devrini yeniden başlattı. Özellikle ikinci el ve ticari araçlarda senetle satışlar arttı.

Faizler Yüzde 7.89 Arttı!

Taşıt kredisinde faizler geçtiğimiz bir haftada yüzde 7.89 artarak 47.93'e çıktı. Bu kadar yüksek faize rağmen bankalar kredi vermeyince, senetle satışlar arttı.

Kredi Bulamayanlar Senete Yöneldi!

Sektör temsilcileri, kredi musluklarının kısılmasıyla birlikte özellikle ticaret yapan kişilerin senetle satışlara yöneldiğini belirtiyor. Kredi bulamayan ancak işi için araç almak zorunda olanlar, evini ya da işini ipotek göstererek senetle araç satın alıyor.

senetle otomobil

Senetle Satışlarda Faizler Yüzde 100'e Kadar Ulaşıyor!

Ortalama 24 ay vadeli senetlerde genellikle aracın yüzde 50'si peşinat olarak isteniyor. Kalan yüzde 50'lik ödeme için de kimi galeri yüzde 50, kimi galeri ise yüzde 60 faiz oranı işletiyor. Eğer peşinat araç fiyatının yüzde 20'lerindeyse senetle ödenecek tutarda yüzde 100'e kadar faiz uygulayan dahi oluyor.

araç

Bazı Galeriler KKB Puanı Talep Ediyor!

Bazı galeriler de senetle satış yapacağı kişiden KKB puanı talep ediyor. Örneğin 2014 model 928 bin TL'lik bir aracın ilanında, 1.250 üstü KKB puanı olanlara özel 24 ay senetle satış yapılacağı belirtiliyor. Puanı düşük olanlarda ise yüzde 30 peşinatla, kalanı 24 aya kadar senetli taksitli olabilmektedir.

Galericilerden Yorumlar:

  • "Senetle satış hep vardı ancak daha çok bankadan kredi çekemeyenler bu yola başvuru yapıyordu. Son dönemde ise bankalar ne kızı veriyor ne dünürü küstürüyor. 1 milyon TL'lik arabaya en fazla 300 bin TL kredi veriyor. Ancak kişinin işi için arabaya da ihtiyacı ar. Hal böyle olunca senetle almaya yöneliyor."

otomobil

  • "Üç aydır araç fiyatları geriledi ancak satışlarımız yüzde 50'den fazla düştü. Senetle satışlar biraz piyasayı hareketlendirdi. 24 ay taksit yapıyoruz. Bazı galerilerde çek de var ancak kabul etmiyoruz. Faiz oranı peşinata göre değişiyor. Eğer aracın yüzde 70'i peşin kalan yüzde 30'una senet istiyorsa zaten faiz oranında da yardımcı oluyoruz ancak banka faizlerinin altına inemeyiz."

Ekleme Tarihi: 22 Şub 2024 10:00