Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 26 Ağu 2023 13:00

Aydın'daki Zeus Tapınağı'nda heyecan verici keşif

Aydın'da bulunan Magnesia Antik Kenti içerisinde yer alan Zeus Tapınağı'nda yapılan kazı çalışmaları sonucunda, heyecan verici keşif yapıldı.

Tapınak

Aydın'da bulunan Magnesia Antik Kenti içerisinde yer alan Zeus Tapınağı'nda yapılan kazı çalışmaları sonucunda, kurban törenlerinde kullanıldığı düşünülen bir sunak bulundu.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Görkem Kökdemir, sunak hakkında yaptığı değerlendirmede, "Tapınak ve Zeus kültü hakkında bize oldukça önemli bilgiler sunuyor" dedi. Kökdemir, tapınağın restore edilmesi amacıyla finansman sağlamayı umut ettiklerini belirtti.

Magnesia Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir liderliğinde devam ediyor.

Zeus Tapınağı

İki yıl önce başlayan çalışmaların sonucunda, antik kentte "dinsel agora" olarak adlandırılan alanda bulunan Zeus Tapınağı'nın kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı.

Tapınağın batı bölümündeki kazılar sırasında, 3 metre 53 santimetre genişliğinde, 5 metre 10 santimetre uzunluğunda ve 70 santimetre yüksekliğinde bir sunak bulundu.

Bu sunağın, Zeus kültüne ait kurban törenlerinde kullanıldığı düşünülüyor. Doç. Dr. Görkem Kökdemir, geçen yıl tapınağa ait 600'e yakın mimari bloğun kazı alanından çıkarıldığını hatırlattı.

Bu yıl yapılan temizlik ve kazı çalışmalarıyla birlikte tapınağın zemin döşemesinin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Kökdemir, "Şimdi zemin seviyesinden başlayarak tapınağın en üst noktasına kadar yavaşça restore etme çalışmalarına başladık. Bu gerçekten büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı.

Hayal ettiğimiz ve hedeflediğimiz bir şeydi ve bunun gerçekleştiğini görmek çok mutluluk verici. Kısa sürede büyük başarılar elde ettik" şeklinde konuştu.

Anadolu'nun en önemli tapınaklarından biri üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Kökdemir, "Çok heyecanlıyız. Tapınağın yüzde 80'inin orijinal malzemesini bulduk. Bu tapınak aslında 100 yıl önce Almanlar tarafından kazılmıştı.

Alman kazılarının ardından tapınağa ait olan mimari unsurların yüzde 10'u Almanya'ya götürülmüş ve Berlin'deki Pergamon Müzesi'nde sergilenmek üzere kullanılmıştı.

Bizim restorasyon çalışmalarımız sayesinde tapınağın yüzde 90'ından fazlasını orijinal malzemeyle restore ediyoruz ve bu tapınak Germencik, Aydın'da ziyaretçilerin gezebileceği ve görebileceği bir yerde sergilenecek" dedi.

Tapınağın belgeleme çalışmalarının yanı sıra kazı çalışmalarına da devam ettiklerini söyleyen Kökdemir, "Bu yıl elde ettiğimiz önemli sonuçlardan biri, tapınağa ait olan mermerden yapılmış ve daha önce bilinmeyen bir sunağı ortaya çıkarmış olmamız. Bu, tapınak ve Zeus kültü hakkında önemli bilgiler sunuyor" diye ekledi.

Kökdemir, tapınağı restore etmeyi hedeflediklerini ve gerekli finansmanı sağlamayı umut ettiklerini belirterek, "Umuyorum ki gerekli finansmanı sağlayabiliriz ve önümüzdeki yıllarda tapınağın yeniden ayakta durduğu bir noktada röportaj verebiliriz, belki 2025 yılında bu gerçekleşebilir" dedi.

Ekleme Tarihi: 26 Ağu 2023 13:00