Ekonomi Güncelleme Tarihi: 1 Eki 2016 00:11

Azerbaycan Milli Meclisi Türkiye'yi uçuracak projeyi imzaladı

Azerbaycan Milli Meclisi, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti hükümeti arasında imzalanan "Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemine İlişkin" anlaşmayı onayladı.

Azerbaycan Milli Meclisi Türkiye'yi uçuracak projeyi imzaladı
Güz döneminin ilk oturumunda Azerbaycan yönetiminin başka devletlerle imzaladığı bazı anlaşmalar Meclis'in onayına sunuldu.

Milli Meclis, Türkiye ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasında imzalanan "Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı(TANAP) Sistemine İlişkin" anlaşmayı onayladı.

AZERBAYCAN'DAN AVRUPA'YA

TANAPın 2018'de tamamlanması bekleniyor. Proje kapsamında ilk aşamada Azerbaycan'dan gelecek ve Gürcistan'dan geçecek toplam 16 milyar metreküplük gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye iç pazarına ulaştırılması, 10 milyar metreküplük doğalgazın da Türkiye-Yunanistan-Arnavutluk-İtalya rotasını izleyerek Avrupa piyasasına taşınması hedefleniyor.

9.2 MİLYAR DOLARLIK MALİYET

Toplam kapasitesinin 2023'te 23 milyar metreküpe çıkması planlanan TANAP'ın, 2026'da da 31 milyar metreküp kapasiteye ulaşması hedefleniyor.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketinin (SOCAR) yüzde 58, BOTAŞ'ın yüzde 30 ve İngiliz BP'nin yüzde 12 hisseye sahip olduğu TANAP'ın toplam maliyetinin ise 9,2 milyar dolar seviyesinde olacağı hesaplanıyor.

Ekleme Tarihi: 1 Eki 2016 00:11