Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 30 Eyl 2023 23:55

Bağışlama Bağışlanma!

Bağışlama, birinin bir hatasını, suçunu veya kusurunu affetme veya affetme niyetini ifade eden bir kelimedir...

Bağışlanma bağışlama

Bir başkasının yaptığı hataları hoşgörüyle karşılama veya ceza vermek yerine affetme anlamına gelir. Bu kelime, affetme, merhamet gösterme veya hatayı görmezden gelme gibi olumlu bir eylemi ifade etmek için kullanılır.

Bağışlanma, bir kişinin veya topluluğun, bir hatayı, suçu veya kusuru bağışlama veya affetme eylemi olarak tanımlanır.

Bir kimse veya grup, bir başkasının yaptığı hataları veya suçları hoş görme, ceza vermek yerine affetme veya hatayı unutma niyeti taşıyorsa, bu durum "bağışlanma" olarak adlandırılabilir.

Bağışlanma, birinin diğerine karşı duyduğu merhamet, hoşgörü veya insanlık değerlerine olan saygıyı ifade eder. Bu kavram genellikle etik, ahlaki ve hukuki bağlamlarda kullanılır.

Bağışlama veya bağışlanma kelimelerinin tanımlarında görüldüğü üzere, hata kelimesi ile ayrılmaz birliktelik göstermektedir.

İnsanoğlunun olmadığı bir evrende bağışlama, bağışlanma ve hata kelimelerinin hiçbir anlamı olmaz. Daha doğrusu bu kelimelerin insanoğlunun olmadığı bir evrende varlık sebebi yok olmaktadır.

Bilinen evrendeki insan hariç tüm organik veya organik olmayan maddi varlıklarda hata yoktur. Hata olmadığından dolayı bağışlama veya bağışlanmaya da ihtiyaç yoktur.

Merhamet

Bugüne kadar ulaştığımız bilim seviyesiyle insanoğlunun olmadığı bir evrenin hatasız bir sistem olduğunu kabul edebiliriz. Kutsal kitaplarda insanın yeryüzüne gönderilmesi ile hatasız evrende hata kavramının (Günahın) meydana gelmiş olduğu görülüyor. Kutsal kitaplarda her ne kadar insanın cennetten kovulduğu söylenirse de yukarıdaki düşünceye göre cennete atılmış olduğumuz gözükmektedir. İnsanoğlunun olmadığı bir evren hatasızdır. Hatasız olan bir evreni de cennet olarak kabul edebiliriz.

Genel olarak teoloji biliminde Adem'in cennetten kovulması da yaptığı bir hatadandır ve Yaradan'dan bağışlanma talep etmiştir.

Bilinen evrende veya doğada, bağışlanma, bağışlama ve hata kelimeleri veya kavramları sadece insanoğluyla var olan kavramlardır.

Hata kavramının pek çok açıklaması ve çeşidi var fakat temelde insana ait olan insan olmanın gereği olan bir kavramdır.

Pişmanlık

Hata nedir? Neyin hata olduğunu kim veya ne belirliyor?

Dünyanın sürekli değişmesiyle hata kavramı da toplumlara ve zamana göre değişiklik göstermektedir. Bu kavram ayrıca incelenmesi gereken bir konudur bu sebepten hata kavramını bu yazımda bağışlama ve bağışlama kavramlarına göre ikinci planda tuttum.

İnsanoğlu hata kavramına karşılık bağışlanma ve bağışlama kavramlarını oluşturmak zorunda kalmıştır.

Tüm dünyada yaratıcının en büyük sıfatı bağışlama kabul edilir. Çeşitli dinlere üye olan milyarlarca insanın dillerinde hep bir bağışlanma arzusu, duaları, yalvarışları hakimdir.

Yüce ve bağışlayıcı olan yaratıcı insanoğlunun olmadığı bir evrende neyi bağışlayacaktı, ya da neden bir bağışlama sıfatına sahip olmak isteyecektir?

Sonunu ve başına bilemediğimiz sınırsız ve sonsuz olarak adlandırdığımız evreni mükemmel yaratan neden bizim hata yapmamızı istiyor? Neden bizi hatasız yaratmadı?

Mevcut evrende hata yapan insanoğlunun varlığının olması evreni kusursuz mu yapıyor? Mutlak hatasız bir evren kusurlu bir evren midir?

İnsanın hata yapmaması elindedir derler. Bu dünyada hata yapmamış bir insanın olduğuna inanmıyorum, hata yapmamak insana ait bir özellik değildir.

boğulma

Peki bağışlanma, bağış istemek bu durumda kabul edilebilir bir sonuç mudur?

İnsan olduğumuz için hata yaparız, hatalarımız sonucunda bağışlanma talep ederiz. İnsan olduğumuz için yemek yeriz, yemek yediğimiz veya nefes aldığımız için bağışlanmamız mı gerekiyor? Hata insan için normal bir durum değil midir?

Yediğimiz yemek ve aldığımız nefes için şükreden bizler neden yaptığımız hatalar için şükretmeyelim? Eğer hata yapmazsak yaratıcının peygamberlerle gönderdiği dinlere ihtiyacımız olur muydu? Hatasız olsaydık yaratıcıya ihtiyacımız olur muydu?

Yaptığınız hatalara ve yapacağınız hatalara üzülmeyin, insan olarak hata yaptığınız için şükredin.

Hani çocuklara öğüt verilir, daha doğrusu çocuk sahibi ebeveynlere öğüt verilir. Bırakın çocuklarınız hata yapsın

Ekleme Tarihi: 30 Eyl 2023 23:55