Güncel

Bakan Kurum COP31 Hedeflerini Duyurdu: Ortak Çağrı Yapacağız

Bakan Murat Kurum, Türkiye ev sahipliğindeki COP31 zirvesinde eski COP başkanlarıyla ortak bildiri yayımlanacağını açıkladı.

Bakan Kurum COP31 Hedeflerini Duyurdu: Ortak Çağrı Yapacağız - Dosya Haber Manşet
🎙️ Haberi Sesli Dinle:

ANKARA — Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı (COP31) öncesinde tüm COP başkanlarıyla basının karşısına geçerek hedeflerini dünya kamuoyuyla paylaşacaklarını duyurdu.

TRT Haber canlı yayınında gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, COP Başkanlığını Türkiye'ye kazandırmak amacıyla kapsamlı bir diplomasi yürüttüklerini belirtti. Önceki iklim zirvelerinde alınan kararların sahada yeterince karşılık bulamadığına dikkati çeken Kurum, Antalya'da gerçekleştirilecek zirvenin bir "uygulama COP'u" olacağını vurguladı.

Eylem ajandasında 10 temel başlık belirlendi

Paris Anlaşması kapsamındaki 1,5 derece küresel ısınma eşiğini yakalamanın giderek zorlaştığını ifade eden Kurum, zirve için hazırlanan yol haritasına dair şu bilgileri paylaştı:

"Artık dünya bizden salonlarda karar almamızı, konuşmamızı beklemiyor. Dolayısıyla burada daha kararlı olmak lazım. COP Başkanlığını alırken ilk günden beri dedik ki 'uygulama COP'u olacak ve burada aldığımız kararların sahada yansımalarını göreceğiz.' Eylem gündeminde 10 madde belirledik. Deprem bölgesinde yaşadığımız tecrübeyi ve dirençli şehirler yaklaşımımızı aktaracağız. Sıfır Atık vizyonunu ve temiz enerji dönüşümünü tüm dünyayla paylaşacağız."

Sıfır Atık modeli Antalya zirvesinde uygulanacak

Antalya'daki organizasyon alanında geri dönüşüm odaklı Sıfır Atık prensibinin eksiksiz işletileceğini kaydeden Kurum, Türkiye'nin depozito sisteminden millet bahçelerine ve çevre projelerine kadar edindiği tecrübeleri uluslararası katılımcılara sunacaklarını kaydetti. Kurum, 20 Kasım'da tamamlanacak organizasyonun ardından alınan somut kararların iklim diplomasisi için tarihi bir dönüm noktası olmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

İlgili Haberler