Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 24 Şub 2023 01:00

Barınma Sorunu!

er insanın; dili, dini, ırkı ne olursa olsun barınma yani bizim deyimimizle başını sokacağı bir yaşam alanı olması insan olmanın gereğidir.

konut

Her insanın; bakın vatandaşın demiyorum her insanın; dili, dini, ırkı ne olursa olsun barınma yani bizim deyimimizle başını sokacağı bir yaşam alanı olması insan olmanın gereğidir.

Bizler hayvanlar gibi dışarda ağaç altlarında kaya kovuklarında yaşayamayız. Yaratılışımız buna uygun değil. Hayvanlar gibi kalın kürklerimiz kendimizi koruyacak pençelerimiz yok.

Ülkemizde esasında konut sorunu yok. Konut sahipliği dağılımında adaletsizlik sorunu var.

Ülkemizde yıllık nüfus artışı yaklaşık 1 milyon. Peki yıllık ortalama kaç konut yapılıyor?

TOKİ dahil en kötü senelik 500 ile 600 bin konut yapılıyor. Her konutta 3 kişi kalsa 1.5 milyon kişiye yetecek konut var. Bu durumda nüfusun gerektiğinin üstünde konut üretildiği ortada.

Hadi evlenenlere bakalım yıllık 500 ile 600 bin çift evleniyor. Buradan hesaplasak gene konut üretimi gerekli olanın üzerinde.

TÜİK her yıl yapı kullanım izin belgesi ve ilk el konut satışı sayısını verir. Bu ikisinin arasındaki fark bize konut stokunu verir.

Bu hesapta Türkiye de 1.6 milyon konut boş. Kısacası en kötü ihtimalle yaklaşık 5 milyon kişinin yaşayacağı konut boş olarak duruyor.

Akşam dışarı çıkınca bakın ne kadar çok evin ışığı yanmıyor. Zaten büyük sitelere ya da apartmanlara bakınca kullanılmayan daireler net gözüküyor.

Pekiyi ülkemizde kaç konut var derseniz tam 40 milyonun üzerinde konut var. Her konutta 3 kişi kalsa 120 milyon kişiye yetecek konut var. Hatta bu 40 milyon konutta 4 kişi kalınsa 160 milyon kişiye yetecek konut var.

Ben servet düşmanı değilim vergisi verilmiş her kazanç haklı kazançtır.

Bu durumda yatırım amaçlı alınmış konutların vergilendirilmesini konut ya da barınma anlamında düşünmemeliyiz.

Her kişi veya ailenin yaşadığı konut kutsal bir alandır. Ama ikinci ,üçüncü ve hatta 50. Konut kutsal değildir.

Yatırım amaçlı ise tabiki vergilerinde yüksek olması doğrudur. Hatta bu vergilerden gelen kaynak TOKİ aktarılarak orta ve düşük gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmasını sağlamalıyız.

Her zaman dediğimiz gibi biz paylaşmayı seviyoruz. Ülke olarak paylaştıkça her şey güzelleşiyorsa. Konut sahibi olmayan düşük gelirli ailelere de yardımcı olmalıyız.

Gayrimenkul sayısı artınca artan oranlı gayrimenkul vergilendirme toplumsal kalkınmaya büyük katkı sağlayacaktır.

Bu şekilde vatandaşlarımızın çok sayıda gayrimenkul sahibi olmasından herkes memnun olacaktır.

Devlet görevi olan barınma sorununa kaynak aktaracak, gayrimenkul sahipleri ülkelerinde yaşayan düşük gelirli insanları konut sahibi yapmanın hazzını duyacaktır.

Konut sahibi olan vatandaş için devletine olan bağlılığı kat ve kat artacaktır.

Vergi her kazancı kutsal kılar.

Ekleme Tarihi: 24 Şub 2023 01:00