Politika Güncelleme Tarihi: 16 Eyl 2016 11:52

Bayram sonrası kritik zirve! Yıldırım ve Kılıçdaroğlu bir araya geliyor

Başbakan Yıldırım ile Kılıçdaroğlu, önümüzdeki hafta bir kez daha bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu'nun, partisine ulaşan 30 bin 'mağduriyet' şikâyetinden bazı örnekleri Başbakan'a iletmesi bekleniyor.

Bayram sonrası kritik zirve! Yıldırım ve Kılıçdaroğlu bir araya geliyor
Kurban Bayramı'nın bitimiyle siyaset yeniden hareketlenecek. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından sık sık bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tekrar görüşecek. Kılıçdaroğlu'nun talebi üzerine gerçekleşecek zirvede, OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) yapılan düzenlemeler ve kamuyla ilişiği kesilen on binlerce kamu çalışanının durumu masaya yatırılacak.

Kılıçdaroğlu'nun, CHP'de 15 Temmuz'un ardından yaşanan mağduriyetleri incelemek amacıyla kurulan izleme komisyonuna ulaşan 30 bin mağduriyet başvurusundan bazı çarpıcı örneklerin yer aldığı bir dosyayı zirvede Başbakan'a sunacağı öğrenildi.

İKİ LİDER BAYRAM SONRASI BİR ARAYA GELECEK

CHP lideri, Kurban Bayramı sonrası yoğun mesaisine Başbakan Yıldırım ile görüşerek başlayacak. Kılıçdaroğlu, bayram öncesi telefonla görüştüğü Yıldırım'a görüşme talebini dile getirmiş ve bayram sonrası görüşme sözü almıştı. Başbakanlık'tan, hafta başında randevu tarihine ilişkin CHP'ye bilgi verilmesi bekleniyor.

MASADA BİR ÇOK KONU VAR

Başkent kulislerinde, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından oluşan "Yenikapı ruhu"nun devamı için yapılacak görüşmenin kritik önemde olduğu belirtiliyor. Darbe girişiminin ardından sık sık yüz yüze ve telefonla görüşen Başbakan Yıldırım ile CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun bayram sonrasındaki randevusunda, FETÖ darbe girişimi ve sonrasında atılan adımlar, terör örgütüne karşı başlatılan operasyonlar ve Suriye'deki gelişmelerin masaya yatırılacağı öğrenildi.

ANA GÜNDEM KHK'LAR

Görüşmenin ana eksenini, OHAL kapsamında çıkarılan KHK'larla yapılan düzenleme ve uygulamalar oluşturacak. Şu ana kadar çıkarılan KHK'larla çalıştıkları üniversitelerden ihraç edilen 2 bin 346 akademisyen, son dönemde açığa alınan öğretmenler ve tutuklu gazeteciler ile açığa alınan on binlerce kamu çalışanının durumu zirvenin ana gündemi olacak.

MAĞDURLAR LİSTESİ

Kılıçdaroğlu'nun zirvede KHK'lar ile olağanüstü hal dönemini aşan uygulamaların yapıldığını, kurunun yanında yaşın da yandığını, bu yüzden mağduriyetlerin giderilmesine yönelik zaman geçirilmeden adımların atılması gerektiğini dile getireceği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, kritik buluşmada, KHK'larla oluşan mağduriyetleri tespit etmek için CHP'nin kurduğu izleme komisyonuna bugüne kadar ulaşan 30 bin mağduriyet başvurusundan çarpıcı örneklerin yer aldığı geniş kapsamlı bir dosyayı da Kılıçdaroğlu Başbakan'a sunacak.

CADI AVINI ANDIRAN UYGULAMALARDAN KAÇININ MESAJI

CHP kulislerinden sızan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu'nun zirvede, darbecilere ve tüm terör odaklarına karşı verilen haklı mücadelenin, hukukun üstünlüğünden taviz vermeden, masumiyet karinesi ve suçun şahsiliği ilkelerine bağlı kalınarak verilmesini; "cadı avını" andıran uygulamalardan kaçınılması gerektiğini belirterek, Başbakan'dan "Tek bir kişinin dahi haksızlığa uğramaması için gerekli bütün önlemler vakit geçirmeksizin alınmalı" talebinde bulunacağı öğrenildi.
Kılıçdaroğlu'nun son dönemde OHAL kapsamında çıkarılan KHK'larla, OHAL sürecini aşan uygulamalara imza atıldığına dikkat çekerek, bu konuda geçmişte Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararları örnek göstereceği öğrenildi. CHP Lideri'nin, OHAL sürecini aşan uygulamaların KHK ile düzenlenmesine de dikkat çekerek, ilk kararname dışındaki OHAL kapsamında yapılan düzenlemeleri Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını da Başbakan'a söyleyeceği kaydedildi.
(Kaynak: Habertürk)

Ekleme Tarihi: 16 Eyl 2016 11:52