Yaşam Güncelleme Tarihi: 6 Eyl 2016 22:37

Bayramda araçla seyahat edecekler dikkat

Trafikteki araç sayısının en az 10 kat arttığı bayram dönemlerinde yola çıkacak sürücüleri uzmanlar güvenli sürüş konusunda uyarıyor

Bayramda araçla seyahat edecekler dikkat
Özellikle özel araçlarıyla yola çıkacaklar, ufak ama hayati önem taşıyan önlemler alarak bireysel ve toplam trafik güvenliğini artırmaya yardımcı olabiliyor.

Güvenli sürüş teknik ve farkındalığına azami önem veren Continental, uzun mesafe yolculuklarının artacağı Kurban Bayramı tatili öncesinde tüm sürücüleri araç ve lastik bakımlarını yaptırmaları konusunda uyarıyor. Özellikle mevsimine uygun lastik kullanımı ile başlayan güvenli sürüş önerilerinin dikkate alınması bireysel ve beraberinde toplam trafik güvenliğini artırıyor.

Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, yaz sezonunda yol ve hava koşulları nasıl olursa olsun hava basıncı ve diş derinliğinin yola çıkmadan evvel mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini önemle hatırlatıyor. Trafik kazalarının oluşmasının en önemli etmeninin insan olduğunu hatırlatan Mehmet Akay, ikinci sırada ise sürücülerin geldiğini ortaya koyuyor. Bu sebeple özellikle sürücülerin uykusunu almış, zinde ve dinlenmiş bir şekilde yola çıkması gerekliliğine dikkat çekerken; uzun yola çıkacakların özellikle yorgunluk ve uyku hissedildiği an direksiyonu devredebilmesi için yanında bir kişinin olmasına dikkat çekiyor.

Yola çıkmadan önce bunları sakın unutmayın!

• Yol ve hava koşulları nasıl olursa olsun sürücülerin ilk yapmaları gereken şey lastiklerin hava basıncı ve diş derinliğini mutlaka kontrol etmeleridir.

• Doğru havalı lastik, yolla daha geniş bir yüzeyle temas ettiği için daha güvenlidir. Aynı zamanda lastikler bu sayede daha az ve düzenli aşınarak; daha az ısınır ve yıpranır. Ayrıca yakıt tasarrufu sağlar.

• Yola çıkmadan önce veya yolculuğun ilk 15 – 20 km içerisinde, mutlaka lastik basıncı kontrol edilmeli. Aksi halde uzun süre yol alındığında ısınan lastik içerisindeki havanın basıncı yükselir ve sizi yanlış yönlendirebilir. Bu da basınç konusunda sürücüleri yanıltabilir. Aynı konu güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmış araçların lastiği içinde geçerlidir.

• Lastiğinizi mevsimine uygun seçmeye gayret edin. Sonbahar sezonu gibi mevsim geçişlerinde ise özellikle şehirlerarası seyahatlerde değişen iklim ve yol koşulları mevsimine uygun lastik kullanımını daha da önemli kılıyor. Özellikle hızlı alınan virajlarda savrulma riskinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor.

• Yaz koşullarında güvenlik sınırı 3 mm olan diş derinliğinin kış döneminde 4 mm’nin altına düşmemesine dikkat edilmeli. Düşük diş derinliği fren mesafesinin uzamasına sebep olur.

• Ufak bir ayrıntı olarak görünse de stepnelerin de mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Bu ayrıntı atlandığı takdirde, küçük sıkıntılarla atlatılabilecek olaylar ciddi sorunlar haline dönüşebilir.

Ekleme Tarihi: 6 Eyl 2016 22:37