Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 13 Tem 2022 00:00

Bebekler gibi fizik kurallarını öğrenen yapay zeka

Google'ın Londra'daki DeepMind AI isimli yapay zeka yazılımları yapan şirketi tesadüfen geliştirdikleri yazılım ile bebeklerin öğrenmesine model oldular

bebek robot oyun yapay zeka

Bebeklerin nasıl öğrendiği üzerine çalışan Google’ın Deep Mind AI (yapay zeka) adındaki şirketi yaptıkları çalışma ile bebekler gibi basit fizik kurallarını öğrenen yazılım hazırladı.

Sinir ağını inceleyen uzmanların bebeklerin öğrenme şekilleri üzerine yaptıkları çalışma literatüre bebeklikte öğrenme davranışı ile ilgili ciddi veriler sunabilir.

Bebeklik dönemlerindeki davranışları ve öğrenme şekillerini model alarak yola çıkan yazılım ekibi yapay zeka destekli yazılıları ile bebeklikte öğrenebilen basit fizik kurallarını kendiliğinden öğrenebilen ve fizik kuralları ihlal edildiğinde ise şaşkınlıklarını ortaya koyan bir yapay zeka geliştirdi. Makale 11 Temmuz 2022 tarihinde Nature Dergisi’nde İnsan Davranışı (Human Behaviour) ismiyle yayımlandı.

Bebeklerin bakışlarını takip eden Gelişim Psikologları, bebeklerin nesnelerin hareketini izlerken nasıl davrandıklarını gözlemlediler. Yaptıkları çalışmada aniden kaybolan top görüntüsüne çocukların şaşkın bakışlarını ve bu yöne bakışlarını izleyen araştırmacılar benzer birçok örnekle de bu çalışmalarını destekledi.

Google’ın şirketlerinden Londra’da bulunan DeepMind şirketinden bilgisayar bilimcisi Luis Piloto ve ekibi yapay zeka (AI) süreçlerinde değerlendirmek için bir test geliştirmek istedi. Yazılım ekibi, küpleri ve topları kullanarak animasyon videolarının yardımıyla büyük boyuttaki verilerle davranış kalıplarına tespit ederek kendi kendine öğrenen sinir ağına benzer bir tür yazılım sistemi kurdu.

PLATO adı verilen ve Otomatik Kodlama ve Nesneleri İzleme Yoluyla Fizik Öğrenimi adlı yazılım modelini geliştiren araştırmacılar, videolarda yer alan ham görüntülerle beraber sahnedeki her bir nesneyi vurgulayan sürümlerle beslendi. PLATO yazılımının nesnelerin konum, hız gibi fiziksel özelliklerini temsil etmek için geliştirildi.

Yazılım bir yükseklikten aşağı yuvarlanan top ile birbirine çarparak seken iki gibi görüntülerle yaklaşık 30 saatlik bir sürede videolarla eğitildi. Yazılım bu neslelerin bu tür durumlarda nasıl bir davranış sergileyeceğini tahmin etme yeteneği kazandı.

Yazılım özellikle iki nesnenin iç içe geçmesini engelleyen sağlamlık ve nesnelerdeki şeklin kalıcı olduğunu bir yerden diğerine ışınlanan nesne yerine kesintisiz yörünge izleyen hareket kalıplarını öğren

Araştırmacılar PLATO isimli sistemin izlettirilen filmde her aşamada bir sonraki aşamayı tahmin ettiğini ortaya koydu. Üstelik gösterilen film süresi arttıkça yazılımın tahmindeki doğruluk payı da artıyordu

Bu sürpriz başka sürpriz!

PLATO isimli yazılıma birdenbire kaybolan bir nesne gibi imkansız görülen bir video izlettirildiğinde ise izlediği video ve kendi tahmini arasındaki farklılıkları belirleyerek sürpriz bir sonuç da ortaya koydu.

Araştırmacıların başındaki Piloto, hazırladıkları PLATO yazılımının bebeklerin davranış modelleri için tasarlanmadığını fakat çalışma sürecinde bebeklerin nasıl öğrendiğiyle ilgili hipotezleri kendi başına test edebilen yapay zekaya (AI) doğru ilk adımı atmış olabilecekleri görüşünü savundu. Piloto’ya göre bu çalışma nihai amaç olarak bilişsel bilim insanları tarafından bebeklerin olaylar karşısındaki davranışlarını ciddi bir biçimde modellemek amacıyla kullanabileceklerini belirtiyor.

Yapılan araştırmayı değerlendiren British Columbia Üniversitesi'nden bilgisayar bilimci Jeff Clune, yapay zekanın bebeklerinin öğrenme şekillerini karşılaştırmasının araştırmalara önemli bir yön vereceğini söylüyor. Clune ile birlikte birçok araştırmacı bu yazılımın fiziksel dünyayı anlamak açısından önemli olduğunu vurguluyor. Programın geliştirdiği algoritmalar şimdiden birçok araştırmaya da kaynak olmuş vaziyette. Program ayrıca yapay zekaya avantaj sağlayan önceki bulguların çoğunu elle tasarlıyor.

Ekleme Tarihi: 13 Tem 2022 00:00