Emlak Güncelleme Tarihi: 17 Şub 2024 13:00

Bekara ev kiralamayan ev sahibine para cezası

TİHEK, bekara ev kiralamayarak ayrımcılık yapan ev sahibine 5 bin 958 lira para cezası verdi. Daha fazla bilgi haberin detayında..

konut

Bekara Ev Kiralamayan Ev Sahibine Para Cezası

TİHEK, "bekara ev kiralamayan" ev sahibine 5 bin 958 lira idari para cezası verdi. Kararda, "Başvuranın medeni halinden dolayı ayrımcılık yapıldığı ve 6701 sayılı Kanun'a aykırı muamelede bulunulduğu" belirtildi.

Ankara'da yaşayan B.C.H., bir internet sitesinde gördüğü kiralık ev ilanı için emlakçıyla iletişime geçti. Ön koşullarda anlaşmaya varılmasına rağmen, ev sahibinin bekara ev kiralamak istemediği ortaya çıktı.

Ayrımcılık yapıldığını savunan B.C.H., TİHEK'e başvurdu. Emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. Görüntülerde emlakçının, "Ev sahibi bekar olmasın dedi, konuşuyoruz" mesajı attığı görüldü.

Emlakçı ve ev sahibi, iddiaları reddetti. Emlakçı, sadece ev sahibi ve kiracı adayını bir araya getirdiklerini, ev sahibi adına herhangi bir karar veremeyeceklerini savundu. Ev sahibi ise emlakçıyla herhangi bir sözleşme imzalamadığını iddia etti.

TİHEK, ev sahibine "ayrımcılık yasağını" ihlal ettiği gerekçesiyle 5 bin 958 lira idari para cezası verdi.

Kararda, Anayasa'nın 10. maddesine ve 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'na atıfta bulunularak, "Ev sahibi tarafından başvuranın medeni halinden dolayı kamuya açık sunulan bir hizmetten eşit bir şekilde yararlanmasının engellenerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunulduğu" belirtildi.

Bu karar, bekara ev kiralamayarak ayrımcılık yapan ev sahiplerine emsal teşkil edecek.

Ekleme Tarihi: 17 Şub 2024 13:00