Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Haz 2024 09:00

Belçika Başbakanı De Croo istifa kararı aldı

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, partisinin seçimlerde yaşadığı büyük kaybın ardından istifa edeceğini açıkladı.

belçika başbakanı

Belçika Başbakanı De Croo, İstifa Edeceğini Duyurdu

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, partisinin seçimlerde yaşadığı büyük kaybın ardından istifa edeceğini açıkladı. Kesin olmayan sonuçlara göre, anketlerin aşırı sağcı Flaman parti Vlaams Belang (VB) için öngördüğü birinci çıkma durumu gerçekleşmedi, ancak seçim sonuçları hükümette krize yol açtı. De Croo'nun partisi Flaman liberal Open Vld, %2,6 oranında gerileyerek %5,7 oy oranı ile dokuzuncu sıraya düştü.

İstifa Kararı ve Ulusa Sesleniş

Başbakan De Croo, ulusa sesleniş konuşmasında, yarın istifa edeceğini duyurdu. Seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, "Bu akşam çok duygusal bir akşam. Kaybettiğimizi kabul etmeliyim. Yarın istifamı sunacağım," ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu Seçimleri ve Belçika'daki Durum

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri, Avrupa genelinde büyük değişikliklere neden oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ulusal Meclisi feshedip erken seçim kararı almasının ardından, Belçika Başbakanı Alexander De Croo da istifa kararı aldı. Belçika'da halk, AP'nin yanı sıra federal parlamento ve bölgesel parlamentolara da milletvekili seçti.

Seçim Sonuçları

Belçika'da, aşırı sağcı VB'nin birinci çıkacağı öngörüsü gerçekleşmedi, ancak milliyetçi çizgideki Flaman parti N-VA %18,9 oy oranı ile birinci sırada yer aldı. Aşırı sağcı VB ise %15,6 oy oranı ile ikinci sırada yer aldı. De Croo'nun partisi Flaman liberal Open Vld ise %5,7 oy oranı ile dokuzuncu oldu. Seçim sonuçlarına göre ülkede sol partilerin oy oranı azalırken, sağ ve aşırı sağ partiler yükseliş gösterdi.

Bölgesel Parlamento Sonuçları

  • Flaman Bölgesi: N-VA %24,3 ile birinci, VB %22,8 ile ikinci sırada yer aldı. Ardından Vooruit, cd&v, PVDA, Open Vld ve Yeşiller sıralandı.
  • Valon Bölgesi: Liberal MR oylarını %8,6 artırarak birinci, Frankofon sosyalist PS %3,8 düşüşle ikinci sırada yer aldı.
  • Brüksel Başkent Bölgesi: Frankofon MR %26,2 ile birinci, Sosyalist PS %21,9 ile ikinci, PTB %20,8 ile üçüncü sırada yer aldı.

Koalisyon Müzakereleri ve Siyasi Kriz

Belçika'da federe bölgeler arasında yaşanan anlaşmazlıklar, her seçim sonrası siyasi krizlere yol açıyor. Ülke, daha önceki seçimlerde uzun süre hükümetsiz kalmıştı. Bu kez de herhangi bir partinin hükümet kurabilmesi için gerekli 76 sandalyeye sahip olamayacağı öngörülüyor. Bu nedenle zorlu bir koalisyon müzakere süreci bekleniyor.

De Croo'nun istifasının ardından Belçika'nın nasıl bir siyasi süreç yaşayacağı ve yeni hükümetin nasıl şekilleneceği merak konusu.

Ekleme Tarihi: 10 Haz 2024 09:00