Sağlık Güncelleme Tarihi: 26 Kas 2023 15:00

BionTech kurucusu Uğur Şahin kanser aşısı için tarih verdi

BionTech'in kurucularından Uğur Şahin, kanser aşısı için tarih verdi. Şahin, şirketinin geliştirdiği mRNA bazlı kanser aşılarının tarihini duyurdu.

Uğur Şahin

Kanser aşısı için tarih verildi: 2030

BionTech'in kurucularından Uğur Şahin, kanser aşısı için tarih verdi. Şahin, şirketinin geliştirdiği mRNA bazlı kanser aşılarının 2030'dan önce onaylanabileceğini umduğunu söyledi.

Şahin, Bild am Sonntag'a verdiği röportajda, kanser tedavisinde mRNA teknolojisinin önemli bir rol oynayacağını belirtti. Şahin, "Hastadan kan ve tümör örneği alıyoruz ve dört hafta sonra kişiye özel aşıyı yapıyoruz. Ve ideal olarak yılda sadece 100 değil, on binlerce hasta için" ifadelerini kullandı.

Şahin, Ekim ayında şirketinin mRNA bazlı kanser aşısı ve CAR T hücresi terapisinin kombinasyonuna ilişkin ilk klinik çalışmanın sonuçlarını açıkladığını hatırlattı. Şahin, bu çalışmanın sonuçlarının olumlu olduğunu ve bağışıklık sistemini kanser hücrelerini hedeflemeye zorlama potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Şahin, kanser tedavisinde farklı yaklaşımların kombinasyon terapisinin geleceğinin olacağını da belirtti. Şahin, "Tümör daha küçükse immünoterapiyle başlayıp kalan kanser hücrelerini tedavi edebilirsiniz. Bu farklı yaklaşımların kombinasyon terapisi, kanser tedavisinde önemli bir ilerleme sağlayacaktır" dedi.

Şahin, tedavilerin ve ilaçların onaylanmasındaki uzun süreçleri de eleştirdi. Şahin, "İlaçların hastalara ihtiyaç duydukları şekilde çok daha hızlı ulaşması gerekiyor. Çeşitli noktalarda çok uzun bekleme sürelerimiz ve karmaşık süreçlerimiz var. Bu nedenle, geliştirmenin başlangıcından klinik testlerin çeşitli aşamalarına ve son onaya kadar süreç optimizasyonu gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Şahin'in açıklamaları, kanser tedavisi alanında önemli bir ilerleme olarak değerlendiriliyor. Şahin'in verdiği tarihler gerçekleşirse, 2030'dan önce kanser aşısının hastalara sunulabilmesi mümkün olacak.

Ekleme Tarihi: 26 Kas 2023 15:00