Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 19 Ağu 2022 14:00

Bir Numaralı Halk Düşmanı !!!

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta nükleer bombadan daha tehlikeli silah kullanıldı. Pekiyi o bomba ne miydi? Cevabı yazıda...

kriz ali cem zincirli

Enflasyonun ekonomik etkileri yada ekonomi üzerindeki etkileri herkese malum oldu. Ya sosyal etkileri sıkıntı çok büyük.

Yılların politikacısı bir dönem ülkemize hizmet eden rahmetli Süleyman Demirel bir açıklamasında aşağıdaki konuşmayı yapmıştı.Bu videoyu ulu bilge Google'da bulabilirsiniz.

Demirel videoda “Doğrudur Türkiye’nin birinci sorunudur enflasyondur. Hakikaten bugün, enflasyon dediğimiz halk günlük yaşar. Halkın birinci sorunu geçim sıkıntısıdır.

Esasen enflasyon devletleri yıkan bir olaydır. Milletleri içinden bozan bir olaydır. Esasen enflasyon sadece pahalılık olayı da değildir. Ahlakı bozar. Borcu olan borcunu ödeyemez.

Alacağı olan alacağını alamaz. Hırsızlıktan, soygundan, fuhuşa kadar hemen hemen bütün yolları açar. Toplumun içini bozan bir olaydır.

Onun için Batılılar enflasyona bir numaralı halk düşmanı derler.

Refah düzeyi düşer. Tam Türkçesi fakirlik artar. Çok sevdiğim bir söz vardır. "Allah kimseyi gördüğünden geri koymasın derler." Zordur çok zor.

Gelir dağılımı bozulur. Genelde sabit gelirlilerin gelirindeki artış oranı enflasyon oranından az, serbest meslek sahiplerinin gelirindeki artış oranı enflasyon oranından fazla olma eğilimi gösterir.

Böylece eşitlik ve sosyal adaletten uzak, huzursuz ve sağlıksız bir toplum oluşur.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta nükleer bombadan daha tehlikeli silah kullanıldı.

Bu silahın etkileri tüm dünyayı etkiledi. Temel üretim girdilerindeki fiyat artışları milyarlarca yoksulu daha da yoksullaştırdı.

Bu cümle bana ilginç geldi yoksul birinin daha yoksul olması neyse felsefeye girmeyelim.

Türkiye’deki tüm sabit gelirliler harcamalarında frene basmak zorunda kaldı.

Yaşanan fiyat artışlarına karşın ihtiyaçları arasında tercih yapmak zorunda kaldı. Yaşanan fiyat artışları nedeniyle bir önceki alım gücüne sahip değiller.

Enflasyon nedeniyle toplumda gelir seviyelerinde farklılıklar artar. Ne derler göz görünce gönül katlanmaz. Suç oranlarında yada yasadışılıkta hızlı bir artış görülür.

Hatta en büyük sıkıntılardan biri suçlarla mücadele eden kamu çalışanlarının sabit gelirli yani aylık ücret almaları ve bu ücretlerin alım gücünün düşmesi bu çalışanların yasadışı sistemin parçası olması gibi çok kötü sonuçlara neden olur.

Aile toplumunun en küçük ve en önemli parçasıdır. Dünyada yazılı tüm kanunlardan daha temel kanunlar vardır. Bu kanunlar yazılı değildir. Bu kanunlardan en önemlilerinden biri aileni korumaktır.

Ailesini korumak ve ihtiyaçlarını sağlamaya çalışan insanlara suça bulaştığı için ne diyebiliriz bilemiyorum.

Aile kurumunun önemini bilen devletimizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vardır. Bu bakanlık tüm devlet kurumları bu konuda teyakkuzda olmalıdır.

Enflasyonun olumsuz sonuçları nedeniyle ailelerde sıkıntılar artarsa bu sosyal sıkıntıları aşmak çok zor olacaktır.

Sonuç maalesef toplum kronik enflasyon hastası olduysa kemoterapi yani açı reçeteleri kabul edeceğiz.

Hadi bir kaç açı reçete örneği yazayım sonra vay ben bilmiyordum bana söylenmedi demeyin.

  • Tüm emeklilerin maaşından yüzde 1 kesinti
  • Çalışanların yüzde 15 olan gelir vergisini 20’ye çıkarma.
  • Banka hesaplarında bulunan para ve kıymetli madenlere varlık vergisi
  • İki veya daha fazla evi arabası olanlardan gayrimenkul vergisi.

A.Cem ZİNCİRLİ

[email protected]

Ekleme Tarihi: 19 Ağu 2022 14:00