Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 1 Şub 2023 13:00

Bisikletten otomobile Skoda otomobillerinin hikayesi

Bisikletten, motosiklete ve oradan otomobile uzanan Skoda'nın bir yangında çekişi ve ortaklıkla kaderi değişti. İşte Skoda otomobillerinin hikayesi

Skoda

Skoda, bugün VW Grubun Porsche’den sonra en fazla karlılık getiren şirketidir. Dünya’da 12 fabrikası ve 36.000’den fazla çalışanı olan Orta Avrupa’nın en büyük otomobil üreticisidir.

Skoda, 2022 yılında 127. yaş gününü kutlayarak bu sektördeki en eski şirketlerden biri oldu.

2020'de otomobil üreticisi, üst üste yedinci yılda yılda bir milyonu aşan 1.004.800 araç sattı.

Nisan 2019'da Skoda, tüm şirket tarihindeki 22 milyon araç üretimini kutladı.

Skoda Works, 1859 yılında bir silah üreticisi olarak Laurin&Klement’in halefi olarak otomobil üreten en eski 5. üreticidir.1948 yılında devlete ait olup, 1991 yılından sonra kademeli olarak VW Grup’a geçmiştir.

2021 yılına göre en fazla satan Skoda modelleri sırasıyla şöyledir: Octavia, Kamiq, Karoq, Fabia, Kadiaq, Superb, Rapid, Enyag İv(Elektrik), Kushaq, Citigo.

Laurin Klement 3 teker

SKODA MARKASININ TEMELİ NEREDEN GELİYOR

1839 yılında doğan Emil Skoda, Plzen’de doktor ve politikacı bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Prag ve Karlsruhe’de mühendislik okudu.

1859 yılında Plzen’de kurulan makine fabrikasının baş mühendisi oldu.Üç yıl sonra fabrikayı satın aldı.

Emil Skoda kısa sürede firmayı genişletti ve 1880'lerde, o zamanlar düzinelerce ton ağırlığındaki dökümleri teslim edebilen çok modern bir çelik fabrikasını kurdu.

Daha büyük yolcu gemileri ve savaş gemileri için dövme çelik dökümler yapabiliyorlardı.

1886 yılında fabrikasına demiryolu bağlantısı kurarak 1890'da Avusturya-Macaristan Ordusu için makineli tüfekler üretmek üzere bir silah fabrikası ekleyerek genişletmeye başladı.

1899'da sürekli genişleyen iş bir anonim şirkete dönüştü ve I. Dünya Savaşı'ndan önce Škoda Works, Avusturya-Macaristan'ın en büyük silah üreticisi haline geldi. Ağırlıklı olarak ağır silahlar ve mühimmat tedarik eden bir donanma ve ordu yüklenicisiydi.

Skoda, Avusturya Macaristan donanma savaş gemilerine 3 namlulu toplar üretmiştir. Hafif tanklar Panzer 35 ve LT 35 tanklarını (Naziler kullanmıştır) üretmiştir. II.Dünya savaşında Jagdpanzer 38 tanklarını Çekoslovak ordusu için üretmişlerdir.

Skoda, 75 mm dört çeşit top ve 100 mm’lik 4 çeşit top üretmişlerdir.Bunun dışında tanksavarlar,hafif tank, obüsler,toplar ve donanma ağır silahlarda uzmanlaşmışlardır.

1917 yılında, Emil Skoda’nın Plzen’deki şirketinde 35.000 çalışanı vardı.

1918'de Çekoslovak Cumhuriyeti'nin ortaya çıkmasının ardından, Üretim programı, geleneksel branşlara ek olarak, buharlı (ve daha sonra elektrikli) lokomotifler, yük ve yolcu araçları, uçak, gemiler, takım tezgahları, buhar türbinleri, enerji mühendisliği ekipmanları vb. gibi bir dizi yeni konsepti kapsıyordu.

1923 yılında şirketin dünyaca ünlü tescilli markası olan daire içindeki kanatlı ok Şirketler Siciline girdi.

Skoda Works’un ihracatı, Niagara Şelaleleri enerji santrali ve Süveyş Kanalı savakları için boruların bir parçası gibi dökümlerin yanı sıra “Türkiye'deki şeker fabrikaları için makineler” , Avrupa'daki bira fabrikaları ve Uzak Doğu ve Güney Amerika için silahlar içeriyordu .

1924'te Skoda Works, daha sonra Skoda Auto olarak bilinen Laurin-Klement otomobil üreticisini satın aldı .1962 yılından itibaren en başarılı troleybüs üreticisi olarak tanınmaya başladı

Skoda otomotiv tarihi Laurin & Klement ile başlar.

Laurin Klement

LAURİN&KLEMENT 7 YILDA SIRASIYLA BİSİKLET MOTOSİKLET VE ÜRETİMİNE GEÇTİLER!

1895'te kitapçı Klement ve bisiklet tamircisi Laurin tarafından Mlada Boleslav kuruldu.

Laurin, Turnov'da bisiklet tamiri yapan Kraus & Laurin şirketinin hissedarıydı . Fabrikayı (Bisiklet fabrikası) kurma girişimi Klement'ten geldi.

1898'de Mladá Boleslav'ın dışında 40 işçi çalıştıran küçük bir fabrika inşa edildi.

Başlangıçta Slavia marka bisikletler yapıldı. Bisikletten sonra motosiklet ARGE çalışmaları başladı.1899 yılında ilk motosikletler üretildi.

1901 gibi erken bir tarihte, L&K otomobillerin geliştirilmesine dahil oldu ve Viyana Otomobil Fuarı'nda iki silindirli motora sahip bir araç sergilediler.

1902 yılında 2.000’inci motosiklet fabrikadan çıktı. 1903'te 34 yarıştan 32'sini kazanarak yarışmalarda çok başarılıydı. 1905'te L&K, bir ve iki silindirli motorlara sahip 19 farklı motosiklet ürettiler.

1905 yılında 1005 cc su soğutmalı 7 beygirlik 2 silindirli Voiturette ilk otomobillerini ürettiler.Kısa bir sürede 1399 cc’lik 9 beygirlik Type B, 1907 yılında 2278 cc’lik 10 hp ile B2 tiplerini ve 12 hp ile C tipi taksi izledi.

Laurin klement bisiklet

HIZLA BÜYÜYEN MARKA ! DAİMLER VE BENZ’TEN ALINAN TASARIMCI –YARIŞ PİLOTU HİERONİMUS TRANSFERİ

1907'de şirket bir anonim şirkete dönüştürüldü, 1909'da, daha önce Benz ve Daimler için çalışmış olan tasarımcı Otto Hieronimus işe alındı .

Aynı zamanda bir yarış pilotuydu ve 130 km/saate ulaşan bir yarış arabası olan FCR tipini geliştirdi.

1912'de Reichenberger Automobil Fabrik devralındı ve kısa süre sonra şirket Avusturya-Macaristan'ın en büyük otomobil üreticisi oldu .

Motosiklet, otomobil bunların yanında motorlar, ticari araç, tarım makineleri, yol silindirleri ve dolmuş olarak kullanılan büyük at arabaları omnibüsler de ürettiler.

Laurin & Klement, Otomobillerin yaklaşık %40'ı Rusya'ya ihraç edildi ve araçlar ayrıca Japonya, Güney Amerika, Yeni Zelanda ve çoğu Avrupa ülkesine ihraç edildi.

1914'e kadar olan yıllarda Laurin & Klement araçları yarış etkinliklerinde çok başarılıydı.

Skoda Otomobil

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE SKODA İLE BİRLEŞME

Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra üretim silahlanmaya kaydırıldı.

Otomobil üretimi ancak 1.Dünya Şavaşından sonra başlanabildi. Laurin & Klement otomobil fabrikası, savaştan sonra otomobil fabrikası kendisini genç Çekoslovak Cumhuriyeti'nde buldu .

Ancak Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesi ve Avrupa'nın yeniden örgütlenmesiyle birlikte piyasa koşulları değişti. Yüksek malzeme maliyetleri nedeniyle üretim çok karlı değildi. Otomobil bir kez daha lüks bir ürün haline gelmişti.

Yavaş yavaş Klement, geleceğin yalnızca seri üretime ait olduğunu ve yalnızca seri üretimin ucuz veya uygun fiyatlı bir Volkswagen Beetle yaratabileceğini fark etti.

Bu nedenle Laurin & Klement Pilsen'deki Skoda fabrikaları ile bir ortaklığa karar verdi. Laurin & Klement, 1905 ile 1925 yılları arasında yaklaşık 60 farklı araba modeli üretildi.

1925'te Pilsener Skoda fabrikaları ile birleşme gerçekleşti ve Laurin teknik direktör olarak kaldı.

O dönemde üretilen otomobil modeller, önce "Laurin & Klement - Skoda" ve ardından "Skoda" adı altında üretilmeye devam edildi. Bisiklet ve motosiklet yapımı tamamen durduruldu.

Skoda Vision C-Consept

ALMAN İŞGAL GÜÇLERİNİN DEVRALMASI SONRA KIZIL ORDUNUN DEVRALMASI VE MİLLİLEŞTİRME

İkinci Dünya Savaşı sırasında Skoda, Alman devletine ait Reichswerke Hermann Göring grubuna aitti.

Artık Skoda, Alman BMW ve Daimler-Benz için dişliler, miller ve soğutucular üretiyordu.

Alman işgal güçlerinin baskısı altında, Skoda artık esas olarak dört tekerlekten çekişli ve ağır tekerlekli traktör East ile çeşitli tiplerde cip ve arazi araçları üretiyor ve ayrı silah parçaları monte ediyordu.

1945'te Mlada Boleslav'daki atölye, kimliği belirsiz bombardıman uçakları tarafından saldırıya uğradı.

Kaporta atölyeleri, fizik ve kimya laboratuvarı ve tasarım ofisi, tüm eski, arşivlenmiş planlarla birlikte yok edildi.

Kızıl Ordu, Mlada Boleslav'daki ana tesisteki organizasyonu devraldı . 1945'te şirket kamulaştırıldı ve kademeli olarak planlı ekonomiye entegre edildi. Skoda Pilsen grubundan ayrıldı ve ulusal bir şirket olarak devam etti.

Skoda Otomobil içi

II.DÜNYA SAVAŞINDAN SONRA SKODA’NIN DURUMU

Skoda’nın 1947 yılında ilk olarak vatandaşı uçak üreticisi AVIA tarafından kamyon yapımı ayrıldı.1951’de ticari araç bölümü Skoda’nın vatandaşı LIAZ tarafından sürdürüldü.

1950'lerde, yeni kompakt ve orta boy binek otomobil modelleri piyasaya sürüldü .

1956'da arkadan motorlu ve arkadan itişli bir araba geliştirmeye karar verildi . Ancak ARGE çalışmaları uzun sürdü ve ancak 9 yıl sonra 1000MB ve 1100MB piyasaya 1964 yılında sürülebildi. Bu amaçla Mlada Boleslav'da o zamanlar Avrupa'nın en modern fabrikalarından biri olan yeni bir fabrika inşa edildi.

1969'da fabrikanın büyük bir bölümü çıkan yangında kül oldu!

SKODA’NIN ÖNDEN MOTOR ÖNDEN ÇEKİŞE GEÇMESİNİN SANCILI HİKAYESİ

Doğu Almanya ve Çekoslovakya'da binek otomobillerin inşasına yönelik ortak bir projeye RGW-Auto adı veriliyordu. Bu anlaşmazlıklar izlenebilecek yol haritasında neyi nasıl yapacaklarına karar veremeyip otomobil üretim planında aksaklıklara yol açıyordu.

Daha önceki otomobil yazılarılamızda bu karşılaşmadığımız bir durumdu. 1970'leri başlatma ve ayrıca önden motorlu ve arkadan itişli yeni bir orta boy modeli seri üretime sokma planlarıda bu nedenle ikileme girdiler.

Daha önceki arkadan motor arkadan itiş projelerine devam ettiler. Doğu Almanya'da Skoda modelleri en önemli ithal otomobiller arasındaydı ve tüm otomobil nüfusunun yaklaşık %10'unu oluşturuyordu.

1970’li yıllardaki Avrupalı rakipleri önden motor önden çekiş trendine ve Çekoslovak vatandaşların isteğine karşı Skoda’nın uyumu üretim makinelerinin çoğunun değiştirilmesi gerekiyordu ve ekonomik olmayacaktı.

Çekoslovak vatandaşlara dolaylı olarak Sovyetler Birliği'nin seri üretimi engellediği bilgisi verildi.

Skoda, önden motor önden çekiş projesine ancak 1987 yılında Bertone tarafından tasarlanan Skoda Favorit olmuştur.

Skoda araçlar

SKODA’NIN VOLKSWAGEN İLİŞKİSİ

Çekoslovak hükümeti, 1990 yılında başlayan özelleştirme sürecinin bir parçası olarak Skoda’yı, Volkswagen AG( AG= Almanya’da Anonim Şirketi) 'ye satmaya karar verdi. 1991'de Skoda, Volkswagen Grubu'nun dördüncü markası oldu.

Weitestadt’ta Alman ithalatçı Skoda Auto Deutschland kuruldu ve 1995 yılında Skoda’nın %100 iştiraki oldu.

VOLKSWAGEN İLE SKODA MODELLERİNDE İVMELENME

1993 yılında Dirk van Braeckel yeni baş tasarımcı oldu.Modern tasarıma sahip Feicia, Fabia ve Octavia’nın ilk nesilleri ortaya çıktı.

Bu modern tasarımlar ile Skoda, Batı Avrupa’da önemli bir pazar payı elde etti. Volkswagen’in elinin değmesi ile Skoda, ilk kez bir yılda 70 ülkeye ihraç edilen 400.000 otomobil üretti.

Volkswagen grubu, Skoda’daki hissesini kademeli olarak artırmasının ardından, 2000 yılında şirketin %100'üne sahip oldu.

SKODA’NIN BİSİKLET TURLARI İLE İLİŞKİSİ

Skoda'nın bisikletle olan bağlantısı koda markası , (motosiklet ve daha sonra otomobil üretmeden önce Laurin & Klement tarafından yapılan bisikletlerle başladı) nedeniyle Skoda, 2004'ten beri Tour de France dahil olmak üzere bisiklet sürmeyi destekledi. Tour De France gözetleme ve konvoy araçları Skoda’dır.

1900’lu yıllarda otomobillerin icadı ile bisiklet üretimleri ihtiyaç azalmasından durma noktasına gelmişti.1970’li yıllardan sonra Uzakdoğu Skoda Bisikletlerini satışı otomobil markasının yetkili bayileri aracılığıyla yapılmaktadır.

skoda müzesi

MLADA BOLESLAV’DA ÜRETİMİN İLK YILLARINDAN KALMA BİRÇOK MODELE SAHİP SKODA MÜZESİ VARDIR

2008 yılından itibaren Skoda modellerinde Green Line yakıt tasarruf teknolojisi ve ESP standart hale geldi.

Skoda, 2009 yılında Rusya ve Ukrayna pazarlarında iyi ekonomik rakamlar elde etmeyi başardı . 2009 yılında Skoda Çin’de satışını % 107 , Almanya’da % 57 arttırmıştır.Skoda , VW gruba göre fiyat performans dengesi ve devletlerin hurda indirimi sayesinde voleyi vurmuştu.

2010 yılında, Skoda’nın bu satış ve tercih edilme sebebi ile Volkswagen’in kendi modelleri ile rekabetten dolayı Skoda’ya mobing yaptığı rivayetler arasındadır.

2011 yılında Skoda, Skoda Vision D tasarım felsefesine geçti.Bu tasarım yeni ön panjur yeni logo, Yeni çift ön far ve keskin arka stop ve keskin dönüşlü idi.Yeni SUV araçları tasarım ve üretimine geçeceğini açıkladı.

Yine aynı yıl Skoda Citygo mikro şehir içi aracı satışa sundu.Hindistan’daki fabrikasında Rapid modelini üretmeye başladı.

Mlada Boreslav’daki ana üretim tesisinde Rapid ile kardeş Seat Toledo’yu geliştirdi.2012’de 940 bin üretim ile tüm zamanlarının üretim rekorunu kırdı.

SKODA’NIN “GREEN FUTURE”ÇEVRE STRATEJİSİ PROGRAMI

2012 yılında Skoda, 2018 büyüme stratejisinin bir parçası olarak “GreenFuture” çevre stratejisini uygulamaya koydu. GreenFuture üç sütuna dayanmaktadır.

  1. Tüketimi ve egzoz emisyonlarını azaltmak,

  2. Atık ve karbondioksit emisyonlarında önemli azalmalar yoluyla kendi üretim tesislerinde üretimi %25 daha çevre dostu hale getirmek,

  3. Bayilerde ve atölyelerde düzenli denetimlerle kontrol edilmesi gereken gelişmiş çevre korumasını tanımlar.

2013 yılında Skoda tarihinin 15 milyonuncu aracı banttan çıkar.Üçüncü nesil Oktavia, Rapid Spaceback, Yeti’yi kullanıcıların beğenisine sunmuştur.Aynı yıl Skoda’nın en güçlü Pazar gücüne ulaşmıştır.İhracat yaptığı ülkeler sırası ile Çin,Almanya ve Rusya olur.

Skoda, 2025 stratejisinde, elektromobilite, dijitalleşme ve uluslararasılaşma alanlarını merkezi eylem alanları olarak tanımlamıştır.

Skoda, 2017'de Auto Shanghai'da amamen elektrikli tahrikle donatılacak ilk tasarım ve teknoloji çalışması olan Skoda Vision E'yi tanıttır.

Skoda Araç

2019 YILINDA SKODA ELEKTRİKLİ MODELLERİ İÇİN SKODA İV MARKASINI OLUŞTURMUŞTUR

Bu kapsamda Skoda, önce plug in hibrit Superb İv ve tamamen elektrikli CITIGOe iV'yi tanıttı.

2018 yılında VW Grup adına Skoda, Hindistan pazarına yönelik modeller yerel sürücülerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmalı ve neredeyse tamamen Hindistan'da geliştirilip üretilmelik Hindistan'ın Pune kentinde 250 mühendisin çalışması beklenen yeni bir teknoloji merkezi açtı.

2017'nin başlarında otomobil üreticisi, ürünlerin ve şirket süreçlerinin dijitalleştirilmesinin yanı sıra dijital mobilite hizmetlerinin geliştirilmesini ilerletmek için Prag'da Skoda Auto DigiLab'ı kurdu.

2018 yılında İsrail Tel Aviv’de ve 2019 Çin Pekin’de 2020 Hindistan Pune’de şubeler açtı.

ÇEK CUMHURİYETİ OTOMOBİL TARİHİNDE TARİH OLAN OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ

Skoda yazımıza başlamadan önce Çek Cumhuriyeti otomotiv tarihine bakıp Skoda’nın nasıl bir seleksiyon ile günümüze gelen VW Grubun ayrı bir marka değeri olmuştur.

Daha önceki yazılarımızda da 1900’lü yıllarda irili ufaklı otomobil üreticilerinden iflas eden, satın alınan,bir şekilde ber taraf ola ola azalan otomobil markaları gübümüze ulaşmayı başaran markalar sınırlıdır. Skoda’da bunlardan bir tanesi.Skoda’da tarih olan ve el değiştiren Çek araç üreticilerini önce bir inceleyelim.

Bunlardan 16 marka ya iflas etmiş yada başka markalarca satın alınıp yok olmuştur.

Aero (1929–1947), AKA (1925) , AM (1948) , Aspa (1924–1925), Gatter Autowerk Reichstadt (1930–1937), Hoffmannovague & N (2008–2021) , Laurin & Klement (1895–1925) (Skoda satın almıştır.), Ocelot Auto (1994–2010), Reichenberger Automobil Fabrik (1907–1916, Laurin & Klement tarafından satın alındı) , Rösler & Jauernig (1896–1908) ,Stelka (1922-1924), Velorex (1950–1971), Velox (1906–1910) , Walter Fiat (1911–1954) (Walter Uçak Motorları), Wikov (1918–1945), Zbrojovka Brno (1924–1937).

2 marka Protatip üretmiştir : Innotech (1992, prototype only) ve 4ekolka (2016) (prototip araç)

4 marka el değiştirme veya başka alana yönelmiştir: Avia (1919–günümüz) (uçak ve kamyon en son uçak pervanesi üretimi), Jawa Moto (1919– günümüz) (Motosiklet üretimi Hintli Mahindra bu markayı canlandırmış Hint markası yapmıştır.), MTX (1969– günümüz) (eski yarış araç üreticisi şu an servis modifiye firması), Tatra (1850– günümüz) artık kamyon üreticisi Çek Cumhuriyeti’nin Paris Dakar Rallisindeki kamyon kategorisindeki gurur markasıdır.

Çek Cumhuriyeti 22 markaya sahiptir.Bunlardan 2 protatip markasını ciddiye almaz isek 4 marka günümüzde bir şekilde yaşamaktadır. Çek Cumhuriyetinden 6 üretici faal durumdadır.

Bunlardan 1992 yılından beri roadstar üreten Kaipan markası, 1997 yılından beri Roadstar üreten Gordon markası, 2017 yılında elektrikli otomobil markası olan MWM markası, 2018 yılından Sigma Motor, 1907’den gelen Praga markası, bu marka otomobil, motosiklet, kamyon, otobüs, troleybüs, hafif tank, uçak ,topçu traktörü ve en son Formula 4 yarış takımı ve hiperspor özel araç üretiyor ve yarışlara katılan marka ve günümüze kadar gelen 1925 doğumlu Skoda markası…

Çek Cumhuriyetinde 2 yabancı markanın Hyundai ve Toyota’nın ciddi yatırımı vardır.

Assetto Corsa Skoda Octavia VRS Modu

SKODA’NIN OTOMOBİL GEÇMİŞİNDEKİ ESKİ MODEL İSİMLERİ

Burada Skoda’nın satın aldığı daha eski Çek üretici Laurin&Klement modellerini dahil etmeyeceğim.

Skoda’nın satın aldığı Çek üretici Laurin&Klement 1900’lu yıllarda 20 model üretmiştir.

1910’lu yıllarda 16 model üretmiştir.1920 yılında ise Skoda satın alana kadar 2 model üretmiştir. Skoda’nın köklerinde Laurin & Klement vardır.

1920 yılları : Skoda 422 (1929–32), Skoda 430 (1929–36), Skoda 645 (1929–34), Skoda 860 (1929–32)

1930 yılları: Skoda 650 (1930–34), Skoda 633 (1931–34), Skoda 637 (1932–35), Skoda 420 Standard/Rapid/Popular (1933–38), Skoda Rapid (1935–47), Skoda Favorit (1936–41), Skoda Superb (1934–43)

1940‘lı yıllar : Skoda Superb OHV (1946–49), Skoda 1101 Tudor (1946–49), Skoda 1102 (1948–52), Skoda VOS (1949–52)

1950’li yıllar : Skoda 1200 (1952–55), Skoda 440/445/450 (1955–59), Skoda 1201 (1955–62), Skoda Felicia (1959–64), Skoda Octavia (1959–64)

1960’lı yıllar : Skoda 1202 (1961–73), Skoda Octavia Combi (1964–71), Skoda 1000 MB (1964–69), Skoda 1203 (1968–99), Skoda 100/110 (1969–77)

1970’li yıllar : Skoda 110 R (1970–80), Skoda 105/120/125 (1976–90)

1980’li yıllar : Skoda Garde (1981–84), Skoda 130/135/136 (1984–90), Skoda Rapid (1984–90), Skoda Favorit/Forman/Pick-up (1987–95)

1990’lı yıllar : Skoda Feicia (1994-2001)

2000’li yıllar : Skoda Roomster/Praktik – LAV (2006–2015), Skoda Superb second generation (2008–2015), Skoda Yeti – Mini SUV (2009–2017), Skoda Citigo (2011–2021), Škoda Rapid (Hindistan) (2011–2021)

Skoda 35 adette konsept araç geliştirmiştir.

Skoda Ralli

SKODA’NIN GÜNCEL MODELLERİ

  • Hatchback: Fabia, Rapid, Scala.

  • Sedan / Liftback : Octavia, Rapid, Superb, Slavia.

  • Station Wagon: Fabia, Octavia, Superb.

  • SUV / Crossover: Enyaq, Kamiq, Kamiq (Çin), Kamiq GT.Karoq, Kadiaq.Kadiaq GT,Kushaq.

SKODA LOGOSUNUN KÖKENİ

1923 yılındaki üç tüylü ünlü kanatlı ok bugün hala Skoda logosunu oluşturmaktadır.1936 yılında SKODA yazısı logoya eklenmiştir.

Logodaki

OK - Hızı, KANATLAR - Özgürlük ve ilerlemeyi, GÖZ - Hassasiyeti, DAİRE - Birliği, bütünlük, dünya ve uyumu temsil ediyor.

Logodaki kabartmayı ABD gezisi sırasında Emil Skoda, Kızılderili tüylü başlığından etkisi ile oluştuğu rivayet edilir.

MOTOR SPORLARINDA SKODA

Skoda markası, 1901'den beri motor sporları ile uğraşmaktadır ve dünya çapında çeşitli araçlarla bir dizi ünvan kazanmıştır.

Skoda 966 Supersport, hem spor otomobiller hem de yarış otomobilleri arasında yarıştı. 1950 Çekoslovak Grand Prix'sinde ikinciliği kazandı, ertesi yıl Liberec'te birinci oldu ve 1953'te 197,8 km/s ile Çekoslovak karayolu hız rekorunu elde etti.

Halefi Skoda 1100 OHC (tip 968), Mlada Boleslav'daki prömiyerinde birincilik ödülünü kazandı. Sosyalist ülkelerde otomobil, üçüncü olduğu Budapeşte yarışı dışında katıldığı tüm yarışları ilk sezonda kazandı.

Skoda Ralli

MOTOR SPORLARINDA SKODA

Motorsporlarında Skoda dediğimizde ilk Ralli akla gelir.

1994 yılı Skoda Favorit 136 L ile FIA 2 litre Dünya Ralli kupasını almıştır.

Skoda’nın Ralli’nin zirvesi WRC’de sancılı bir süreç olmuştur.Bir ralli aracı için dodikleri ile aşırı büyük Octavia seçmeleri özellikle dar parkurlarda sürücüleri zorlamıştır.

Skoda , WRC’de 1999 yılından 2002 sonuna kadar devasa Octavia WRC ile Safari rallisindeki 3.lük dışında çok başarı yoktur. Tabi bunda WRC’ye ilk kez girme, öğrenme süreci ve tecrübesizlikte vardır.

Skoda 2003 yılında Fabia WRC’ye geçerek daha kompakt bir aracı seçer.2005 yılında WRC’yi bırakan Skoda bu sezondan sonra Red Bull ile yarı bağımsız yarışmaya devam eder.2006’ da Duval’ın 6. Ve 2007’de Kopecky’nin 5.liği dışında çok başarılı olamaz Skoda WRC’nin zirve kategorisinde.

Ancak Skoda ralli sevdasından vazgeçmez ve alt kategorilerde tutunmaya devam eder.2010 yılında WRC Super 2000 Takımlar şampiyonu olur.2011 yılında da sürücüler şampiyonluğunu alırlar.

IRC (Inernational Rally Championship) Kıtalar arası Ralli şampiyonasında 2010, 2011, 2012 yılında sürücüler şampiyonluğunu kazanır. Skoda Fabia RS 2000 alt kategoride aranılan bir ralli aracı olmuştur. Yine IRC’de 2010 ve 2011 yılında markalar şampiyonluğunu alırlar.

IRC’de 2006-2012 arası yapılan FIA’nın önemli bir ralli şampiyonasıdır.WRC’de tutunamayan Skoda, IRC’de bu 6 yıllık organzasyonda en başarılı üretici olmuştur.Fin sürücü Hanninen ile Skoda Fabia S2000 ile Peugeot 207 S2000,Fiat Abarth Grande Punto S2000, Ford Fiesta RC/S2000, Mutsubishi Lancer Evo IX ve VIII,Mini Cooper RRC ‘yi geride bırakmışlardır.

FIA (Uluslar arası Otomobil Federasyonu) bir karar verir. Avrupa Ralli Şampiyonasını (ERC)ve Kıtalararası Ralli Şampiyonasını (IRC) birleştirir. Seri, WRC 2 ismini alır.

2013 yılından itibaren FIA WRC2 Şampiyonası , Dünya Ralli Şampiyonası'nın bir destek şampiyonasıdır . WRC 2 daha küçük takımlar ve özel kişiler için kalırken , WRC 2 Pro, 2019 yılında, üretici destekli katılımcıları kategoriye katılmaya teşvik etmek için oluşturuldu.

Peki Skoda ne yaptı? Nasser Al-Attiyah ile 2014-2015 Skoda R5 ile şampiyon olmuşlardır.2016’da Lappi, 2017 Tidemant, 2018 Kopecky, 2019’da Loubet, 2021’de Mikkelsen ve en son Lindholm ile 2022’de 8 şampiyonluk almışlardır.

WRC 2 Pro’da Rovenpera şampiyonluk almıştır.

Kısacası 2000’li yıllarda başlayan Skoda’nın WRC hikayesi 2005’e kadar sürünsede abir alt kategoride WRC2 ve WRC2 Pro’da Skoda Fabia R5 en başarılı araç ve Skoda’da en başarılı marka olmuştur.

BONNEVİLLE YARIŞ PİSTİ VE SKODA HIZ REKORU

Bonneville Yarış Pisti, 1912 yılından beri çok sayıda kara hız rekorunun yeri olarak ayrılan tuz düzlüğüdür. Hız limiti kaldırılmış bie Skoda Octavia VRS bu pistte 365 km/s hız ile 2 litrelik motoru dünyanın en hızlı seri üretim otomobili oldu.

Skoda Fabrikası

SKODA FABRİKALARI NERELERDE VAR?

Skoda’nın Dünya çapında 12 fabrikası vardır.Çalışan sayısı 36.000 kişinin üstündedir.2020 yılında kapattığı Kazakistan Öskemen’de bir fabrikası daha vardır.

YERİ İŞTİRAK ÜRETİLEN MODELLER

  • Mlada Boleslav (Çek Cumhuriyeti) Skoda Fabia, Octavia, Kamiq, Karoq, Scala, Enyaq
  • Kvasiny (Çek Cumhuriyeti) Skoda Superb, Kodiaq, Karoq, SEAT Ateca
  • Vrchlabí (Çek Cumhuriyeti) Skoda Sanzıman
  • Bratislava (Slovakya) VW Slovakya Karoq
  • Pune (Hindistan) Skoda Auto India Kushaq, Slavia
  • Aurangabad (Hindistan) Skoda Auto India Octavia, Superb
  • Kaluga (Rusya) OOO VW Group Rus Rapid (Şavaştan üretim durduruldu)
  • Nijniy Novgorod (Rusya) OOO Avtomobilnyj zavod Karoq, Kodiaq, Octavia (Şavaştan üretim durduruldu)
  • Anting (Çin) SAIC Volkswagen Automotive Company, Ltd Fabia, Kamiq, Kamiq GT
  • Ningbo (Çin) SAIC Volkswagen Automotive Company, Ltd Octavia, Karoq
  • Nanjing (Çin) SAIC Volkswagen Automotive Company, Ltd Superb
  • Changsha (Çin) SAIC Volkswagen Automotive Company, Ltd Kodiaq

SKODA PAZARLAMA

Skoda, Dünya çapında 102 ülkede satılmaktadır. Skoda, sırasıyla satış pazarlama olarak ülke bazında Çin, Almanya, Rusya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Polonya en fazla satış yaptığı ülkelerdir.

Okyanus ve Deniz aşırı ülkelerde Avustralya, Yeni Zellanda, Tayvan, Brunei ve Hindistan’da satılmaktadır. 2018 yılında İran’a girmiş ve İran’da araç üretimi de plan içerisindedir.

Tüm Avrupa, Rusya, Singapur, Kolombiya, Ekvador, Şili, Fildişi Kıyısı, Gana, Cezayir, Fas, Mısır, Sudan, Yemen, Suudi Arabistan, Sri Lanka, Skoda’nın satış yaptığı 102 ülkeden bazılarıdır.

Güney Afrika, Arjantin, Afganistan, Suriye, A.B.D ve Kanada’da Skoda’nın daha satış pazarlama yatığı yerlerdir.

“Görüldüğü üzere Skoda ve Laurin Klement köklü bir tarihe sahiptir. Volkswagen desteği ile adeta yenilmez olan olmuştur. Özellikle Skoda’nın Çek Cumhuriyeti’ndeki fabrikalarda Çek personel çalışırken Skoda’ya milli değer olarak görmek ile beraber Volkswagen Grup’taki en başarılı işçiliği sunmaktadır.

Skoda amiral gemisi D segmenti Superb’in Laurin&Klement’i 4 çekerli en lüks aracıdır.Burada Superb’in Laurin&Klement ismini taşıması bile markanın bu modelde en üst donanım teknoloji işçilik ayrı bir özen göstermiştir.

Bunun dışında Skoda’nın motorsporlarındaki gözbebeği kategorisi Ralliere atıfta bulunarak RS yani Rally Sport versiyonu fabrika modifikasyonlu modellerine sahip olmak ayrıcalıktır.

Dosya Haber

Ekleme Tarihi: 1 Şub 2023 13:00