Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 22 Nis 2016 15:39

Blogger etkinliği feminen bir iletişim yöntemidir

Blogger etkinliği feminen bir iletişim yöntemidir
Önceleri köylere gelen öğretmenlere danışılırdı her konu; çocuğun seçmesi gereken meslek, memleketin hali ahvali ve hatta hasta olan mahallenin sümüklüsüne verilmesi gereken ilaç bile… Köylünün bir kanaate varması gereken her konuda danıştığı en büyük yardımcılarıydı öğretmenler, bir nevi Google’dı.

İnsanların birbiriyle iletişim kurmasını kolaylaştıran araçlardan sonra bu küçük köy büyüdü ve artık dünya devasa bir Küresel Köy‘e dönüştü. İşte bu köyün öğretmenleri de kendi kategorilerinin Google’ı olan bloggerlardır.

Bu köyün tüm ihtiyaçlarını kendi içerisinde karşılaması tabi ki mümkün değil, köylünün ihtiyacını karşılamak üzere köye gelen satıcılar da markalardır. Markaların da yeni ürünlerinin pazara girişi ve müşteriye ulaştırılması konusunda öğretmenleri (bloggerları) ikna etmesi gerekmektedir. Bunun için satıcılar, sık sık ev oturmalarına giderek, günler (blogger etkinlikleri) düzenlemektedir.

Köy analojisi ile hikayeleştirdiğimiz blogger etkinliklerini en etkili şekilde kullanan kategori moda, kozmetik ve gıda kategorileridir. Nedeni ise keywordlerde gizli…

İlgili kategorilerin tümü önemli ölçüde kadınlara hitap etmektedir, kadınların sosyal organizasyon konusunda yeteneği düşünüldüğünde bir blogger etkinliği için ihtiyaç duyulan tek öğe kalmaktadır: Marka. Markaların da bu iletişim kültürüne sıcak bakmaları kadın ağırlıklı bir etkinlik ekosistemi yaratmıştır. Ülkemizdeki “gün”, “5 çayı” gibi buluşma kültürünü de düşündüğümüzde “blogger etkinliği” kadınlara hitap eden markalar açısından oldukça verimli bir iletişim seçeneğidir.

Keywordler Yalan Söylemez

Sosyal medya ve internet üzerinde konuşulan ve öne çıkan konuları anlık olarak takip etmek için keywordlerden yararlanıyoruz. Doğru mecrada yapılan keyword araştırması oldukça kısa bir süre içerisinde ilgili konu hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı olabiliyor. Blogger etkinliğinin neden feminen bir iletişim yöntemi olduğunu görmek için de Twitter’da kısa bir arama yapmamız yeterli olacaktır.

Twitterda “blogger etkinliği” keywordü ile bir arama yaptığımızda çıkan sonuç: Ekran görüntüsüne sığdırabildiğim paylaşımların tamamı kadın sosyal medya kullanıcıları tarafından yapılan paylaşımlardır. Bu ipucu bir blogger etkinliği düzenlemeyi planlayan ajanslar ve markalar için oldukça önemlidir; zira katılımı ve etkileşimi yüksek bir blogger etkinliği düzenlemeyi planlıyorsanız ilgili kategorideki en etkili kadın bloggerlara ulaşmalısınız.

Hele Bir de Google’a Sor

Kısa bir Google aramasından sonra Pril, N11, gnctrkcll, Karaca gibi aşina olduğumuz markalardan çok, daha önce ismini hiç duymadığımız küçük markaların bu iletişim türünü sahiplendiğini görebiliyoruz. Kafe açılışı, yeni bir kozmetik ürünü ya da modaya yeni bir bakış getiren bir kombin…

Değerlendirme

“Blogger etkinliği feminen bir iletişim yöntemidir” hipotezini test ettik ve hem Google hem de Twitter üzerinden hipotezin doğruluğunu ispatladık. Bu nedenle özellikle hedef kitlesi “kadın” olan büyük markaların da daha fazla beklemeden bu iletişim türüne yönelmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Zira denemekten çekinmeyen küçük markalar, çok da büyük olmayan bütçelerle bile bu iletişim türünün nimetlerinden ziyadesiyle faydalanıyorlar. Devasa bütçelere sahip markaların da iletişim planlarında blogger etkinliğine yer vermelerinin zamanı geldi de geçiyor bile…

Ekleme Tarihi: 22 Nis 2016 15:39