Güncel Güncelleme Tarihi: 14 Ara 2016 15:27

Bombalı saldırının detayları kimyasal madde izine rastlandı

Beşiktaş'ta 37'si polis 44 kişinin şehit olduğu, 155 kişinin de yaralandığı bombalı saldırılarda kimyasal madde izine de rastladı.

Bombalı saldırının detayları kimyasal madde izine rastlandı

Beşiktaş'ta 37'si polis 44 kişinin şehit olduğu, 155 kişinin de yaralandığı bombalı saldırılarda TNT ve RDX karışımı patlayıcıların kullanıldığı belirlendi.

Polis, patlamada araçtaki bombanın etkisini arttıran ve daha önce karşılaşmadıkları türden üçüncü bir kimyasal madde izine de rastladı.

CANLI BOMBANIN KULLANDIĞI PATLAYICI DA ARAÇTAKİ BOMBAYLA AYNI

Maçka Parkı yanında polisin müdahalesi sırasında kendisini patlatan canlı bombanın kullandığı patlayıcının da araçtaki bombayla aynı özellikte olduğu belirlendi.

13 KİŞİNİN SORGUSU SÜRÜYOR

2 canlı bombanın kimlik bilgilerine henüz ulaşılamadığı, tespit için çalışmaların devam ettiği bildirildi. Patlamaların ardından düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 13 kişinin sorgusu sürüyor.

KAHRAMAN POLİSLER ENGELLEDİ

Olay yerindeki incelemede aracın olay günü E-5-Topkapı güzergâhından Mecidiyeköy'e geldiği belirlendi. Aracın olay yerine de saat 22.27 sırasında Gümüşsuyu İstanbul Teknik Üniversitesi'nin önünden geçerek patlama yerine ulaştığı saptandı. İki bombacının da bomba yerleştirilen Chevrolet marka araçla olay yerine geldikleri ortaya çıktı.

Üzerinde intihar yeleği olan teröristin, araçtan indikten sonra Maçka Parkı'na yürüdüğü belirlendi. İki teröristin hedefi, maç sonrasında stadyumdan ayrılmak için polislerin toplandığı iki yerdi. Ancak intihar bombacısı, Maçka Parkı'ndaki çevik kuvvet toplanma yerine ulaşmadan polisler tarafından engellendi. Maçka Parkı'ndaki kayıplar, teröristin etrafını saran kahraman polislerdi. Yetkililer, teröristin bombayı toplanma yerinde patlatması halinde şehit sayısının fazla olabileceğine dikkat çektiler.

ÇİFTE ATEŞLEME DÜZENEĞİ

Araştırmada patlamada kullanılan araçta çifte ateşleme düzeneğine ulaşıldı. Araçtaki ve canlı bombanın üzerindeki bombaya hem manuel hem de uzaktan kumandayla patlama düzeneği kurulduğu belirlendi. Bu da olay yerine yakın bölgede 3'üncü veya 4'üncü kişilerin de bulunduğu, gözcülük yaptıkları şeklinde değerlendirildi.

TNT NEDİR?

Kimyasal bir patlayıcı olan TNT, yaygın olarak bomba, mayın ve torpidolarda patlayıcı madde olarak kullanılır.

RDX NEDİR?

C4 ve semtex gibi plastik patlayıcıların ve kompozit harp başlığının içeriğinde RDX bulunur. Laboratuvar ortamında üretilir. 2008'de 17 kişinin öldüğü Güngören patlamasında kullanılmıştı.

Ekleme Tarihi: 14 Ara 2016 15:27