Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 12 Şub 2023 21:00

Borsayı Durdurmak!

İMKB Gecen hafta ülkemizde yaşanan büyük deprem sonrası iki günde yaşanan yüzde 16 kayıp sonrası işleme kapatıldı...

borsa grafik

İMKB Gecen hafta ülkemizde yaşanan büyük deprem sonrası iki günde yaşanan yüzde 16 kayıp sonrası işleme kapatıldı.

Yarın 13 Şubat’ta farklı bir karar alınmazsa açılacak.

Serbest piyasa ekonomilerinde hemen hemen en serbest piyasa hisse senetleri piyasasıdır.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi 2022 yılında yaklaşık yüzde 200 yükseldi. Bu müthiş bir artış. Türkiye veya dünya ekonomisinde bu büyük artışı açıklayacak bir gelişme var mı?

Tüm dünyada ve tabiki Türkiye’de enflasyondaki artış, dünyada merkez bankalarının faiz artışı, küreselleşmenin parçalanmaya başlaması ve Ukrayna savaşı gibi faktörlerin bir araya gelmesinin sonucu topyekun bir resesyon beklentisi var.

2022 yılında yaklaşık 3 milyon yatırımcıya 1,5 milyon yatırımcının daha eklendi . Borsa İstanbul’un tabana yayılması için güzel bir gelişme.

Malum hükümetin faizi düşürme politikası sonucu bankalara mevduat yatırmak mevcut birikimde zarar yaratıyor. Bu durumda büyük tasarruf sahipleri gayrimenkul alımına, borsaya, otomobillerini yenisiyle değiştirmeye yöneldi.

Gayrimenkul veya araç alma imkânı olmayan küçük tasarruf sahipleri ileride daha da artacağını düşündüğü malları satın alıp stoklamaya ve kısmen borsaya yöneldi. Sonuç %200 endeks artışı.

Yaşanan büyük depremle beraber yatırımcılar kayıpların artmaması için borsanın durdurulmasını talep ettiler. Maalesef bu durumu daha da derinleştirecektir.

Borsadaki düşüş zaten gelecekti sadece depremle birlikte öne çekildi.

Peki borsada bu durdurmanın yaratacağı endişe nasıl giderilecek. Borsada fiyata alıcı ve satıcı arasında oluşuyor. Şimdi alıcıların kafasında hep bir acaba olacak.

Borsanın Büyük şirketlerinden SASA’daki aşırı fiyat artışı karşısında, şirket yetkilisi Bu fiyattan hisse alınmaz demişti. SASA sektöründe dünya çapında lider bir firma düşünün artık borsadaki köpüğü.

Maalesef insanların kısa sürede çok kazanç elde etmek gibi bir güdüleri var. Aslında dar gelirli insanların, sınırlı tasarrufu olan insanların borsa gibi çok riskli alana yönlenmemesi gerekir.

Bunun sonucunda da borsa yatırımcılarının sayısı çok artmıştı. ciddi zararlar, ciddi aile trajedileri, insanların evlerini satmak zorunda kalması, psikolojik sorunlar yaşaması gibi tablolarla ne yazık ki gelecekte karşımıza çıkabilir.

Size güzel bir hikaye anlatacağım. Çöl dikeni yiyen develer diken yedikçe ağızları kanar, ılık kan tadını dikenin tadı zannederler ve daha da bir hırsla diken yerler ve develer kendilerine hâkim olamazsa bu güzel tat sayesinde kan kaybından ölürler.

Buna harese deniyor yani Türkçesi ihtiras...

Size hisse senedi borsası ile ilgili büyük bir tiyo vererek yazıma son veriyorum. Hisse senetleri piyasasındaki temel kural göz ardı ediliyor: “Herkes aldığı zaman sat, herkes sattığı zaman al...

Ekleme Tarihi: 12 Şub 2023 21:00