Otomobil Güncelleme Tarihi: 27 Eyl 2018 00:38

Borusan Otomotiv kapı kolları eriyen BMW'leri görmezden geliyor

Türkiye Distribütörü Borusan Holding olan Alman otomotiv devi BMW’nin, Türkiye’deki araçlarına güven ömrü 5 yılı aşamadı. BMW 3.20d F30 modelinin yağ gibi eriyen araç içi kapı kolları, direksiyon ve iç döşmeleri araç sahiplerinin ellinde patladı!

Borusan Otomotiv kapı kolları eriyen BMW'leri görmezden geliyor

Lüks araçlarıyla Türkiye otomotiv pazarında büyük pay sahibi Alman otomotiv devi BMW, 5 yılı aşan araçların içine kefil olmuyor. Türkiye’deki itibar ömrünü 5 yıl ile sınırlayan BMW, üretimden veya kullanılan kötü malzemeden kaynaklı ayıplı ürünlerini, yetkili servislerinin kazanç kapısı haline dönüştürdü. 

Lüks segment araçlar içerisinde yer alan BMW 3,20d F30’un en baz modeline bile yüzlerce bin lira ödeyen araç sahipleri eriyen kapı kolları karşısında çaresiz markaya inanmış olmanın mağduriyetini yaşıyor. BMW yetkili servislerine ödedikleri Euro servis bedelleri ise ayrıca pişmanlık konusu oluyor.

"KAPI KOLU ERİMESİNİ KUŞ SERİSİNDE YAŞAMADIM"

İşte satın aldığı “Araç içi kapı kolları eriyen BMW 3.20d F30 modelinin sahibi A.Y.’nin hikayesi: 

2012 yılında Türkiye’nin en büyük lüks araç satıcısı Kosifler  Oto’nun Antalya şubesinden sıfır kilometre BMW 3.20 dizel F 30 modelini alan A.Y. güvenlik, performans, konfor ve kalitesini düşünerek yüz bin lirayı aşan birikimini BMW’ye araca yatırdı.

Muadili markalarla karşılaştırıldığında, BMW’nin Euro’ya endeksli yetkili servilerine yıllarca kat kat pahalı bedeller ödedi. 5 yılında sonunda ise satın aldığı BMW aracının eriyen kapı kolları nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

90’lı yıllardan bugüne farklı segmentlerde çok sayıda otomobile sahip olan A.Y., durumu şaşkınlık içinde karşıladığını “Araca her bindiğimde elime ağda kıvamında bulaşan parçalardan sıkıldım. Elimdeki lekeleri temizlemekten bıktım. Biri değil, ikisi değil dört kapı kolunda da aynı sorunu yaşıyorum. Çevremdekilere anlattığımda hayretle bakıyorlar "Nasıl yani BMW mi" dedikleri çok oldu.

Çeyrek asır önce sahibi olduğum ‘Kuş Serisi’nde bile böyle bir sorunun yaşanmadım. BMW’nin eriyen kapı kolları beni hayrete düşürdü. Yüzbinlerce lira ödeyip satın aldığım, servislerine binlerce Euro ödediğim BMW tercihimin karşılığı bu olmamalıydı. Kazıklanmak hissi böyle bir şey sanırım. Vatandaş olarak hakkımı aramaya kararlıyım.Gerek tüketici mahkemeleri, kamu kurumları ve gerekse medya yoluyla hakkımı arayacağım” diyor. 

Sorununu ilk yetkili servisle ve Borusan Otomotiv ile paylaştığını söyleyen A.Y. servisin kendisini bir süre beklettikten sonra ret cevabı verdiğini ve kapı kollarının değişimi için yaklaşık 3 bin liraya yakın para istediğini söyledi. Üretime ilişkin herhangi bir sorumluluğun kabul edilmediğini iddia ediyor. 

BORUSAN OTOMOTİV'DE HANGİ KAPI ÇALINSA DUVAR OLDU

Aracın durumu ve müşterinin şikayeti ile ilgili olarak irtibata geçen Dosyahaber.com, Borusan Otomotiv ve iletişim ajansı Artı İletişim, konunun basına yansımasını istemediklerinden konuya sessiz kalırken, Antalya’daki BMW Yetkili Servisi ise sorumluluğu merkeze atarak ellerinden bir şey gelmediğini söylüyor. Markanın gücüne güvenen servis müşterisi için "bildiği yere şikayet etsin" diyerek de sorumsuzluğu ortaya koyuyor. 

A.Y. aracıyla ilgili şikayetlerin yalnız kendisinin yaşadığı bir sorun olmadığını, aynı modeli kullanan yakın çevresindekilerin de aynı sorunu yaşandığını ve sorunun kronik olduğuna inandığını belirtiyor. 

ŞİKAYET VAR'IN BMW ŞİKAYETLERİ DOLARDAN HIZLI YÜKSELİYOR

BMW 3.20d F30 modelinde araç içi kapıların erimesi yalnızca A.Y.’nin sorunu olarak durmuyor. “Şikayet var” (sikayetvar.com) gibi mağduriyetlerin duyurulmasına hizmet eden internet sitelerinde, otomobil ile ilgili forumlarda defalarca yer alıyor. BMW servislerin ilgisizliğinden ve yetersizliğinden, mekanik sorunlara, Borusan Otomotiv’in müşteri hizmetlerinin ilgisizliğinden, sıfır satılan aracın kazalı çıkmasından, Çin malı araçlarda bile duyulmamış arızlarla ilgili şikayetllerin yer aldığı sitede, en çok şikayet konusu olan da kapıların erimesi ve iç döşemesi ile ilgili sorunlar! 

Dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde markalar araçlarını kronik sorunlar nedeniyle geri çağırıp sorunlarını çözerken, Türkiye’de yeterli yaptırımın ve düzenleyici kurumların etkin olmaması nedeniyle markaların lehine araç sahiplerinin ise aleyhine durum ortaya çıkıyor. Üretimden kaynaklı sorunlar nedeniyle geri çağırma gerçekleşmediğinden maliyetler araç sahiplerine yükleniyor. 

Sitede BMW'den şikayet oranı bir hayli yüksek. Sitedeki istatistiğe göre şikayeti olan müşterilerin yüzde 27'sinin sorunu çözülürken 389 şikayet ise çözülememiş.  

SANAYİ BAKANLI 3 MAYMUNU OYNUYOR

Türkiye’nin ekonomisinde lokomotif rol üstlenen otomotiv sektöründe ithal araçlar sorunlu olsa da geri çağırma yerine pozitif ayrımcılığa tabi tutuluyor. Otomotivde montaj sanayisi zarar görmesin diye bu çaba araç sahiplerinin bedel ödemesine neden oluyor. 

Avrupa Birliği, ABD, Japonya gibi ülkelerde sorunlu araçlar geri çağırılıp sorunları çözülürken, Türkiye’de Sanayi Bakanlığı’nın “3 maymunu” oynaması ise mağduriyetleri artırıyor. Dünya devi otomobilleri üreten Almanya’da bile BMW, Audi, Mercedes, Volkswagen marka araçlar geri çağrılırken Türkiye’de hiç olmaması ise dikkatlerden kaçmıyor.       

BMW Alman otomotiv devi olmasının nimetlerinden sonuna kadar faydalanıyor. Avrupa standartlarında servis ücretleri ile muadillerine nazaran kat kat fazla ücret alıyor. Üretimden kaynaklı hatasını ise Türkiye’deki denetim yetkisi boşluğundan kabul etmiyor.

Alman markası lüks segment araç olmanın ve Türkiye’de Borusan gibi sermayesi güçlğ bir şirketin distribütörlüğü markayı suçlu ve güçlü yapıyor.  


 

Ekleme Tarihi: 27 Eyl 2018 00:38