Ekonomi Güncelleme Tarihi: 2 Eyl 2023 12:50

Brent Petrol fiyatı rekor kırdı benzin mazot zamlanacak

Brent petrolün varil fiyatı, 88,92 dolar seviyesine yükselerek rekor seviyeye ulaştı.

Brent Petrol varil fiyatı

Bu, kasım ayından bu yana kaydedilen en yüksek fiyat olarak tarihe geçti. Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol arzını kısmaya devam edeceği endişeleri, Brent petrolün varil fiyatını yükseltti.

Geçen hafta cuma günü 84,48 dolarla kapanan Brent petrolün varil fiyatı, haftanın son işlem gününü yüzde 5,2 artışla 88,92 dolar seviyesinden tamamladı. Bu, Brent petrolünün kasım 2022'den bu yana gördüğü en yüksek fiyat oldu.

Batı Teksas türü ham petrolün varili ise geçen haftaki kapanışa göre yüzde 7,7 artarak 86,05 dolar seviyesinde işlem gördü.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı toplantının ardından OPEC+ grubunun yeni bir petrol arz kesintisi anlaşması yapmaya hazırlandığını duyurdu.

Petrol fiyatlarının artmasının ana nedeni, Suudi Arabistan'ın ve Rusya'nın petrol üretimini kısmaya devam etme kararıdır. Suudi Arabistan, temmuz ayında başladığı günlük 1 milyon varil kesinti uygulamasını eylül ayına kadar uzatmıştı. Aynı şekilde Rusya da petrol ihracatını azaltmaya devam edeceğini ve eylülde günlük 300 bin varillik bir kesintiye gidileceğini duyurmuştu.

Ayrıca, ABD'de iş gücü piyasasındaki yavaşlama işaretleri, Fed'in faiz artırımına gitmeme olasılığını güçlendirdi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ağustosta tarım dışı istihdam beklentilerin üzerinde artmasına rağmen işsizlik oranı yüzde 3,8'e çıkarak Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Analistler, bu verilerin Fed'in faiz artırım döngüsünün sona erdiği ihtimalini güçlendirdiğini belirtiyorlar.

Ekleme Tarihi: 2 Eyl 2023 12:50