Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 10 Şub 2024 13:00

BTK elektronik cihazlarda tek tip şarj taslağı hazırlıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçme kararının ardından taslak hazırlıyor.

şarj

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Avrupa Birliği'nin standart USB Type-C şarj kablosu kullanımına geçme kararının ardından Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasını öngören bir taslak hazırladı.

Taslağa göre, mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar ve diğer birçok cihaz USB Type-C'ye uyumlu olacak.

Bu değişiklikle beraber belirli kategori ve sınıflara ait telsiz ekipmanlarının şarj cihazı olmadan piyasaya arzı düzenleniyor.

İktisadi işletmeciler, ekipmanlarını bir şarj cihazıyla birlikte piyasada bulundurduklarında, tüketicilere aynı telsiz ekipmanını herhangi bir şarj cihazı olmadan da satın alma imkanı sunabilecekler.

Yapılan bu değişiklikle Türkiye'de yılda yaklaşık 7,5 milyon adet tasarruf sağlanması hedefleniyor.

AB ülkelerinde harici şarj aletlerine yılda yaklaşık 2,4 milyar euro harcanmakta ve atılan kullanılmayan şarj cihazları yılda yaklaşık 11 bin ton elektronik atık oluşturmaktadır.

Ortak şarj aleti çözümüyle yılda yaklaşık 1.000 ton atık azalacak ve tüketicilerin şarj cihazlarına ödediği miktar 250 milyon euroyu bulmaktadır.

Ekleme Tarihi: 10 Şub 2024 13:00