Güncel Güncelleme Tarihi: 10 Haz 2022 15:00

Bugünleri de gördük Orduda Atatürkçü olmak suç oldu

Vahdettin tartışmasında Cumhuriyet’in kurucusu büyük önder Atatürk’ü savunduğu için sürgün üstüne sürgün yiyen Yüzbaşı C.H. şimdi de hakkında “görevden uzaklaştırma” kararı verdiğini belirterek savcılığa başvurdu.

Bugünleri de gördük Orduda Atatürkçü olmak suç oldu

OdaTV’den Caner Taşpınar’ın haberine göre; Jandarma Yüzbaşı C. H., Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) Öğretim Başkanlığı’nda öğretmenlerin çalışma odasında, 12 Kasım 2021 Cuma günü, Osmanlı dönemine ilişkin tarihsel bir konuşma yaptı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutku’na atıf yaparak son Osmanlı padişahı Vahdettin’e “hain” dedi.

Yüzbaşı C.H.'nin bu sözlerine tepki, Jandarma Astsubay Kıdemli Başçavuş C. D.'den geldi. “Padişahlara hain diyen haindir” dedi. Bu sözler üzerine tartışma yaşandı.

Disipline konu olan tartışmada, Yüzbaşı C. H. savunma yaptı ve Başçavuş C. D.’nin hem Mustafa Kemal Atatürk’e hem de şahsına hakaret ettiğini belirtti. Kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret suçlaması yöneltilen Yüzbaşı C. H. iftira atıldığını ifade etti.

AYLIKTAN KESME CEZASI

Yüzbaşı C. H. ile Başçavuş C. D. arasında yaşanan tartışma, disipline taşındı. Disiplin soruşturmasının ardından Yüzbaşı C. H.’ye on gün aylıktan kesme cezası verildi.

Başçavuş C. D. yönünden ise “Amir veya üstüne hakaret etmek” ve “Amir ve üstlerini dövmeye teşebbüs etmek” suçlamalarından yürütülen soruşturmada delil yetersizliği gerekçe gösterilip cezalandırılmasına yer olmadığı kararı verildi.

Ayrıca, Yüzbaşı C. H. geçici görevlendirme ile görevden alınıp ikinci bir emre kadar Ankara Jandarma İl Komutanlığı emrine verildi.

Yüzbaşı C. H., Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne kararın hukuksuz olduğu gerekçesiyle başvurdu ve mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Yürütmeyi durdurma kararında, “ikinci bir emre kadar” denildiği, belirsiz bir süre ile geçici görevlendirme olamayacağı için görevlendirme iptal edildi.

Mahkemenin kararıyla aynı gün, Yüzbaşı C. H., bu kez süre belirtilip “üç ay süreyle” denilerek Ankara Jandarma İl Komutanlığı emrine verildi.

SÜRGÜN ÜSTÜNE SÜRGÜN YEDİ

Mahkemenin “ikinci bir emre kadar” denilerek belirsiz bir süre ile geçici görevlendirme olamayacağı kararına rağmen Yüzbaşı C. H.’nin, iki ay önce yine aynı yöntemle görev yeri değiştirildi.

ŞİMDİ DE UZAKLAŞTIRMA

Sürgün sürelerinin sona ermesinin ardından Yüzbaşı C. H. ilk görev yeri olan Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı’na (JÖAK) geri döndü.

Yüzbaşı C. H. JÖAK Komutanlığı’na geri döndüğünde yaşadıklarını ise savcılığa yaptığı suç duyurusunda anlattı.

“Geçici görevlendirme süremin dolması nedeni ile kendi birliğime gideceğim konusunda bilgilendirmede bulundum” diyen Yüzbaşı C. H., “Akabinde saat 10:30 da asıl görev yerim olan JÖAK Komutanlığına gittim” dilekçesinde ifadelerini kullandı.

Yüzbaşı C. H., şikayet dilekçesinde komutanı S.K. ile olan diyaloğunu şöyle anlattı:

“Beni oturmam için yanına çağırdı. Ben de yanlarına oturdum.
Kendisi bana, Disiplin Kurulundaki savunmamı kastederek;
‘Hepimizi tarikatçı ilan etmişsin, bunun için hepimiz karakola giderek senin hakkında şikayetçi olduk” dedi.
Ben de kendisine, şahsi olarak kimsenin ismini vermediğimi, sadece Disiplin Kurulundan tereddüt ettiğim hususların araştırılmasını istediğimi, bu talebimin de şikayet anlamına gelmediğini ifade ettim.
Bunun üzerine ‘Bana Jandarmacılık’ yapma dedi, ben de Jandarmacılık yapmadığımı, sadece hakkımı aradığımı ifade ettim.”

KOMUTAN “DEFOL GİT” DEDİ

“Eve gidip dinlenmem, kafayı toplamam için bana tarafından bugün izin verdiğini ifade etti” diyen Yüzbaşı C. H., yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Ben de kendisinden, izinli olduğuma dair günlük izin belgesi istedim.
İzin belgesi istememin üzerine, ‘günlük izine ayrılan personele günlük izin belgesi verildiğini sen nerede gördün’ dedi.
Ben de Öğretim Başkanlığında görev yaptığım süre zarfında, ayrıldığım her günlük izin için günlük izin belgesi düzenlendiğini ve bu belgenin J-NET Personel Bilgi Sistemine yüklendiğini, asıl işleyişin bu olduğunu ve kendisinin de tarafıma günlük izin belgesi vermesi gerektiğini söyledim. Bana günlük izin belgesi vermeyeceğini ifade etti.
Bu esnada, Z. Başçavuş konuşmaya dahil olarak, 13 Mayıs 2022 tarihinde İl Jandarma Komutanlığının hakkımda görevden uzaklaştırma yazısı olduğunu söyledi. Ben de kendisine, görevden uzaklaştırma emrinin tarafıma tebliğ edilmediğini, katılışımın yapıldıktan sonra tebliğ edilebileceğini söyledim.”

Tartışma üzerine Yüzbaşı C. H., komutanının kendisine “defol git” dediğini belirterek “Ben de kendisi üstümün olduğundan saygıda kusur etmeyerek ‘Emredersiniz Komutanım’ dedim ve olay yerinden uzaklaştık” dedi.

Yüzbaşı C. H., “usul ve yasaya aykırı şekilde görevime başlamamı engelleyen” komutanları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Ekleme Tarihi: 10 Haz 2022 15:00