Ekonomi Güncelleme Tarihi: 19 Kas 2022 02:54

Çalışanlara doğalgaz yardımı nasıl olacak?

TBMM'de torba yasa kapsamında çalışanlara doğal gaz yardımını içeren kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Doğalgaz yardımını alacaklar netleşti

para hesap makinesi para sayma vergi 200tl

TBMM'de kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasada, çalışanlara doğalgaz yardımı yapılmasına dair düzenleme yer alıyor. Düzenlemeyle birlikle sorular da birbirini izledi.

Doğalgaz yardım başvurusu nasıl yapılır? Doğalgaz yardımı kimlere yapılacak? Doğalgaz yardımını işveren yatıracak?

Uygulama siyasetin dili ile "Devletin vatandaşa doğalgaz yardımı yapması" olarak pazarlandı ve algılandı. Avrupa'da bazı hükümetlerin doğalgaz faturalarını sübvanse etmesine benzetildi.

Gaz krizi yaşayan Avrupa'da Alman Hükümeti vatandaşlarının fatura ödemelerini üstlenmişti.

Yapılan düzenleme devlet tarafından herhangi bir doğalgaz ödemesini içermiyor. Yasal düzenleme "İşveren"e inisiyatif tanıyor. İşverenin de ödeme zorunluluğu bulunmuyor.

Yasal düzenleme, işverenlere, çalışanlar için vergi ve SGK ödeyerek yaptıkları 1000 TL'ye kadar ödemelerinde vergi ve SGK primi ödemeyecek.

DEVLET İŞVERENDEN ALACAĞI 633 LİRADAN VAZGEÇİP 1000 LİRA ÖDEMESİNİ BEKLİYOR

Mali Müşavir Cemal Kurt'a göre "Devlet 'Ben 633 TL'den vazgeçiyorum. Siz 1000 TL'yi işçiye yatırın, ben alacağım gelir vergisi ve SGK priminden vazgeçiyorum' diyor.

İşverenin ısınma yardımına nasıl bakacak, bilinmiyor. Ekonomik kriz nedeniyle bu pek mümkün görünmüyor.

"DEVLET İŞVERENDEN VERGİ ALMAYACAK"

SGK Uzmanı Ali Tezel'e göre doğalgaz yardımı işverenin inisiyatifine bağlı.

Tezel'e göre "işveren bu kanundan önce yüzde 15 gelir vergisini devlete veriyordu. Yasayla 'Isınma yardımı yapmak isteyen işverenden vergi almayacak. Devlet yardım yapmayacak sadece alacağı vergiden vazgeçecek."

DOĞALGAZ DESTEĞİ MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

SGK Uzmanı Ali Duman'a göre bu yasal düzenleme ödemelerin bordroya işlenmesinden sonraki muafiyetlerle ilgili.

Duman'a göre "İşçiye her türlü yardım bordroya işleniyor. Bu yasal çalışma bordroya işlendikten sonraki muafiyet kısmıyla alakalı. Asgari ücret 6471 TL içerisinde halihazırda bir vergi istisnası var.İşveren çalışana 1000 TL yakacak yardımı yaptığında maaş bordrosu 7471 TL'ye yükselecek 7471 TL üzerinden devlet sigorta primini ve vergisini alacak. Eğer asgari ücretin üstüne yansıyan 1000 TL'ye kadar olan tutar yakacak yardımıysa işçiden kesilen 1000 TL'den 150 TL'si artık kesilmeyecek. Ayrıca sigorta primi dışında kalan 850 TL de vergiye tabi olacaktı. Yıl sonu için hesaplarsak 170 TL de vergi kesilecekti"

ISINMA YARDIMI SUİSTİMAL EDİLEBİLİR

Uzmanlara göre yasal düzenleme suiistimallere de sebep olabilir. Mesai ücretleri ısınma yardımı gibi gösterilebilir. Bu durum önlemenin yolu çalışanların yakacak yardımı alıp almadığının devlet tarafından kontrolünden geçiyor.

Fazla mesailerin yakacak yardımı olarak gösterilmesi SGK'ya ve vergiye yansımayacağından çalışanın emeklilikte alacağı maaşı da olumsuz etkileyebilir.

"Asgari ücretin 1000 TL üstünde çalışan işçiden kesilen SGK primi yarın öbür gün emekliliğine katkı sağlayacak. Ama yakacak yardımı herhangi bir şekilde SGK'ye veya vergiye yansımayacağı için emekli maaşına etkisi olmayacak"

Ekleme Tarihi: 19 Kas 2022 02:00