Ekonomi Güncelleme Tarihi: 15 Eki 2024 08:00

Çalışma İzni Muafiyeti Süresi Uzatıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile nitelikli yabancı işçilerin Türkiye'de çalışma izninden muaf tutulma süresi uzatıldı.

çalışma

Çalışma İzni Muafiyeti Süresi Uzatıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile nitelikli yabancı işçilerin Türkiye'de çalışma izninden muaf tutulma süresi uzatıldı. Uluslararası İşgücü Kanun Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan bu değişiklik, 15 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çalışma İzni Muafiyeti 3 Yıla Çıkarıldı

Düzenlemeye göre, ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik alanlarda ve eğitim konularında Türkiye’ye önemli katkılar sağlayabileceği ilgili kamu kurumları tarafından bildirilen yabancıların çalışma izni muafiyeti süresi altı aydan üç yıla çıkarıldı. Bu düzenleme, Türkiye'nin uluslararası iş gücüne yönelik politikalarını esneterek, nitelikli yabancı işçilerin daha uzun süre Türkiye’de çalışabilmelerine imkan tanıyor.

Kimler Yararlanabilecek?

Çalışma izni muafiyeti kapsamında, özellikle Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik kalkınmasına katkıda bulunabilecek yabancı işçiler yer alıyor. Bu kişilerin kamu kurumları tarafından bildirilmeleri halinde, çalışma izni muafiyeti üç yıl boyunca geçerli olacak.

Başvuru Süresi ve Şartlar

  • Altı aylık bekleme süresi: 48. maddenin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancı işçiler için, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı aylık süre geçmedikçe aynı muafiyet kapsamında yeni başvuru yapılamayacak.
  • Takvim yılı esası: 48. maddenin (ı) bendi kapsamında çalışma izni muafiyeti verilen yabancılar için takvim yılı esas alınacak.

Çalışma İzni Muafiyet Bilgi Formu

49, 50 ve 51. maddeler kapsamındaki yabancı işçiler, belirtilen süre ve kapsamda çalışma izni muafiyeti ile istisna tutulacak. Bu kişiler için sadece çalışma izni muafiyet bilgi formu düzenlenecek ve bildirimler buna göre yapılacak.

Bu düzenlemeyle, Türkiye'nin nitelikli yabancı iş gücüne erişiminde önemli bir esneklik sağlanmış oluyor.

Ekleme Tarihi: 15 Eki 2024 08:00