Yaşam Güncelleme Tarihi: 26 Ağu 2016 23:17

Camiye arsası olmayan Şişli Bomonti ve Bodrum Katı Cemaati

İstanbul’da 21.Yüzyıl ayıbı yaşanıyor. Şişli’nin Bomonti bölgesinde boş arazi bulunamadığından cemaat namazını bir işhanının bodrum katında lağım kokuları, rutubet, içinde ve prefabrik mescitlerde kılıyor.

Camiye arsası olmayan Şişli Bomonti ve Bodrum Katı Cemaati
Dosyahaber Özel

İmparatorluklara başkentlik yapmış, kültür, ticaret ve medeniyet merkezi İstanbul’da 21.Yüzyıl ayıbı yaşanıyor. Şişli’nin Bomonti bölgesinde boş arazi bulunamadığından cemaat namazını bir işhanının bodrum katında lağım kokuları, rutubet, park edilmiş otomobiller arasında ve prefabrik mescitlerde kılıyor.

RANTIN CAZİBESİ, CAMİYE ARSASI OLMAYAN BOMONTİ VE BODRUM KAT CEMAATİ

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ağırlıkta olduğu, binlerce çalışanın istihdam edildiği Şişli’nin Bomonti bölgesinde boş arazi bulunamadığından cemaat namazını bir işhanının bodrum katında park edilmiş otomobiller arasında veya prefabrik mescidlerde kılıyor.

Üstü demir saclarla kapatılmış lağım borularının geçtiği logarlardan sızan kokuya ve bodrumdaki rutubete maruz kalan cemaat ibadetini sert ve soğuk betona serilmiş hasırlar üzerinde yapıyor.

EN YAKIN CAMİ BİRKAÇ KM UZAKLIKTA

Çevresinde Parunak, ATK gibi yüzlerce çalışanı olan tekstil şirketlerinin, otellerin ve iş merkezlerinin bulunduğu bölgede çalışanların gidebileceği en yakıncamii Şişli Camii ve birkaç kilometre uzakta yer alıyor.

Şişli Camii’nin uzak, iş yerlerinin mola sürelerinin kısıtlı olması nedeniyle vardiyalı çalışan ve namaz sonrası işine yetişme kaygısı olan “bodrum kat cemaati” bu otoparkı tercih etmek zorunda kalıyor.

Bomonti’de Güvenç Sokağı üzerinde bulunan Bomonti İş Merkezi’nin bodrum katında otoparkın köşesi kapatılarak önceki dönemlerde tadil ettirilen 50 metrekarelik mescid alanı Cuma cemaatinin 10’da 1’ine bile yetmiyor.

LOGAR KOKUSU VE RUTUBET İÇİNDE NAMAZ KILIYORLAR

Rutubetli, havalandırması eksik ve logar kokularının hissedildiği bodrum katı aynı zamanda otopark olarak kullanılıyor.

Mescid bölümü yeterli gelmediğinden otoparkta toplanan cemaatin arkasında kalan imam, hutbe sonrası mescidin dışına çıkarak otoparkta namaz kılanların ön sırasında bir seccade üzerinde namaz kıldırıyor.    

Mescide her Cuma, namaz kıldırmak için Kur’an Kursu’ndan gönüllü olarak gelen ve adını vermek istemeyen imam Dosya Haber'den Hakan Göksel’e konuştu.

Bodrum katı cemaatinin imamı daha önce koşulların çok kötü olduğunu ve köşedeki mescidin çevredeki iş yerleri tarafından eskiye nazaran daha iyi konuma getirildiği bilgisini verdi.

İmam, bodrum katındaki mescide daha önceleri lağım kokularından girelemediğini ve hayır sahiplerinin yardımları ile bu kokulardan yakın zamanda kısmen kurtulduklarını ifade etti.

BOMONTİ’DE CAMİYE ARSA YOK AMA GÖKDELENE VAR

Cami yapmak için bölgedeki en büyük sıkıntının boş arazi olduğunu belirten imam, camii cemaati ile birlikte çevredeki iş yerlerine ziyarette bulunduklarını ve bununla ilgili girişimleri olduğunu ve sonuç alamadıklarını aktardı.

Namaz kılınan bodrum katın bitişiğinde camii yapımına uygun boş bir arazi yer alıyor. Arazinin sahibi hemen yanındaki binada faaliyet gösteren ATK Tekstil.

İmam ve cemaatten temsilciler arsa için daha önce ATK Tekstil’deki arazi sahipleri  ile görüşseler de sonuç alamamışlar.

ATK Tekstil bu arsada  fabrikasının bulunduğu bölümü de yıkarak çok katlı konut projesi yaptıramayı planlıyor.

DİYANET İŞLERİ NE DİYOR?

Göksel’in Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre yasalarda Diyanetin cami yapma gibi bir yükümlülüğü yok. Camiler vatandaşlar tarafından hayırların bir araya toplanması yoluyla inşa ediliyor.

İhtiyacın karşılanamaması durumuda vatandaş müftülüklere başvurarak taleplerini iletmesi gerekiyor.Diğer taraftan belediyelerin imar planlarından “Dini tesis” alanı belirleme zorunlulukları var. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri talep edildiği takdirde bu alanları genişletmek zorunda.

Bu durumda da bölgede Hazine arazisi varsa ibadet alanı için tahsis edilebiliyor.

Yoksa girişim sonuçsuz kalıyor.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ NE DİYOR?

Şişli Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne ulaşan Göksel’in edindiği bilgiye göre Bomonti bölgesinde en yakın camii Şişli Camii.

2005 yılında nazım planı var ve 1/1000 ölçekte hazırlanmış ve 2007 yılında yürürlüğe girmiş. Bu plana göre de bölgede cami yok.

Bodrum kat mescidi dışında bir de eski bira fabrikası civarında prefabrik bir mescid  bulunuyor. İki mescit en yakın ibadet alanları olarak planda yer alıyor.

Şişli Belediyesi yetkilileri bölgede 500 metre mesafede donatı alanları, cami, yeşil alan gibi alanlar yer almadığından yer tahsisinde zorlandıklarını söylüyor.

Belediyelerin kamulaştırma yoluna gitmesi çözüm olsa da kamulaştırma bedellerinin yüksek olması (metrekaresi 4-5 bin lira) bu işi zora sokuyor.

İmar planında söz konusu bölgede ibadethane bulunmadığını belediye yetkilileri de doğruluyor.

Bölgede bir cami yapılabilmesi için Diyanet’e tahsisli yer, belediye ya da Hazine arazisi olması gerekiyor.

Sorun belediyeler tarafından ancak imar planları revize edilirse çözüme kavuşuyor.

DİNİ TESİS ARSA SAHİBİNİN İNSAFINA KALDI

Bölgede bir dini tesisin inşaa edilebilmesi için ya kamulaştırma, ya imar planının yenilenmesi ya da mülk sahiplerinin arazisini satması veya bağışlaması gerekiyor.

Kamulaştırma maliyeti yüksek olduğundan yapılamıyor. İmar planlanında “özel mülk araziler” nedeniyle hareket imkanı bulunmuyor. Bölgede dini tesis inşası ancak arazi sahiplerinin insafına kalıyor.

Medeniyetlere başkentlik yapmış İstanbul’un merkezi Şişli’de dini tesis için arazi bulamayan Müslümanlar logar kokuları içerisinde, rutubetli otoparkta ve prefabrik mescidlerde namaz kılıyor.

Ne kamu kurumları arazi bulabiliyor ne de hayır sahipleri bağış yapıyor.

Cemaat ise çözüm bekliyor.    





 

Ekleme Tarihi: 26 Ağu 2016 23:17