Güncel Güncelleme Tarihi: 14 Ara 2016 15:27

Çek uyruklu YPG'liler her iki bakana sorulunca

Türkiye'den Irak'a geçmek isterken yakalanan Çek vatandaşı iki YPG'li ile ilgili soruya iki bakandan iki farklı yanıt geldi.

Çek uyruklu YPG'liler her iki bakana sorulunca

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'nin Çek vatandaşı iki üyesi Türkiye'den Irak'a geçmek isterken yakalanmıştı. Marketa Vselichova ve Miroslav Farkas'la ilgili soruşturma sürüyor.

Bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek Dışişleri Resmi Konutu'nda ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplatında iki bakana Çek vatandaşı YPG'liler soruldu.

YPG İLE BAĞLANTISI OLDUĞUNU DAİR BELGELER VAR

Gazetecilerin sorusu üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:

Şırnak'ta yakalanan YPG'li teröristlerin kimliği şoke etti!

Bu konuyu değerlendirdik. Bu 2 Çek vatandaşı biliyorsunuz kaçak bir şekilde Irak’a geçerken yakalandılar. PKK ve YPG ile bağlantısı olduğuna dair belgeler bilgiler var. Hatta YPG’nin üniformaları da var. Hatta bazı belgeler de ele geçirildi. Bu terör örgütleri en son İstanbul’da 44 polis ve vatandaşımızın şehit olduğu saldırıdan da sorumludur.Bu 2 Çek vatandaşıyla ilgili soruşturmalar kapsamlı olarak devam ediyor. Çek Cumhuriyeti Ankara büyükelçiliği ile birlikte bilgi alışverişimiz de sürüyor.Soruşturma tamamlandıktan sonra bağlantıları var mı yok mu bilgi paylaşımında bulunacağız. Biz de 2 Çek vatandaşının Türkiye’de tutuklanmasını istemezdik. Ama ortada bir gerçek var.

'Serxwebun Botan' kod adlı Miroslav Farkas (1986) ile 'Zelane Botan' kod adlı Marketa Vselichova'nın (1992) sosyal medyadaki paylaşımları da inceleme alınmıştı.

"VATANDAŞLARIMIZA YÖNELİK İDDİALAR..."

Çek Bakan ise aynı soru üzerine "Sayın bakanın da belirtiği gibi bu vatandaşlarımıza yönelik iddialar çok ciddi. Ancak bizdeki bilgilere göre bu vatandaşlarımız bölgedeki insani yardıma destek için bulunuyormuş. Taşınabilir bir hastane için burada bulundukları bilgisi var. Kesinlik terör eylemlerini desteklemek için burada bulunmadığı bizdeki bilgiler. Bu kişilerin cezaevinde tutuklu bulundukları yerde anne ve babaları tarafından ziyaret edilmesi söz konusu. Bu konuda kendilerine teşekkür ediyorum. Bu olayın ilişkileri zedelemeyeceğini düşünüyorum.

Ekleme Tarihi: 14 Ara 2016 15:27