Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 25 Ara 2018 23:42

Cepteki interneti bilgisayarda kullanana 9 TL'lik ek fatura

Türkiye’nin GSM operatörlerinden Turkcell, internet kullanan aboneleri tarafından tepkiyle karşılanan bir uygulamaya imza attı. Turkcell cep telefonuna aldığı interneti hotspot (kişisel erişim noktası) ile, dizüstü bilgisayarı, tableti vb cihazlarda kullanan abonesinden 9 TL alacak. Uygulama Ocak'ta yürürlüğe girecek.

Cepteki interneti bilgisayarda kullanana 9 TL'lik ek fatura

Türkiye’nin en büyük operatörlerinden Turkcell, internet kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanan yeni bir uygulamaya imza attı. Cep telefonuna aldığı interneti, dizüstü bilgisayarında kullanacak abonesinden 9 TL alacak. Turkcell söz konusu internet kullanımını otomatik olarak faturaya yansıtacak. Turkcell’in kendi uygulaması Turkcell Hızlı Giriş’i kullananlar faturalandırmadan muaf olacak.

Mobil teknolojiler iş yapış modellerini değiştirdi. Günümüzde akıllı cep telefonları  diğer fonksiyonlarının yanında aynı zamanda modem oldu. Türkçe karşılığı Kişisel Erişim Noktası olarak bilinen Hotspot uygulaması sayesinde cep telefonları için alınan internet diğer mobil ve sabit cihazlarda kullanılabiliyordu.  Artık bunu kullanan Turkcell aboneleri cezalandırılacak.

Akıllı cihazında Kişisel Erişim Noktası özelliğini kullanan abone parasını ödeyerek satın aldığı interneti farklı cihazlarda kullandığında bir kez daha ödeme yapacak.

Turkcell bu uygulaması ile abonenin aldığı interneti  özgürce kullanımınız sınırlayacak. Kendi uygulamasına dahil olmayan abone sabit faturasına daha fazla ücret ödeyecek.

Turkcell bu uygulamayı müşteriden gelen taleplere buldukları çözüm olarak kamuoyuna sundu.

Turkcell açıklamasında “Son dönemde müşterilerimizin yoğun şekilde, “Kişisel Erişim Noktası/Hotspot” özelliğini kullanırken, yetkisiz internet paylaşımı sonucu istenmeyen güvenlik sorunları yaşanmasını engelleyen bir seçenek talep etmeleri üzerine, 15 Ocak’tan itibaren yeni bir uygulamayı hayata geçiriyoruz.”dedi.

Turkcell bu uygulaması ile abonelerine Hızlı Giriş uygulamasını da dayatmış olacak. Kabul etmeyenleri de faturada cezalandıracak .

‘Hızlı Giriş’ teknolojisi üzerinden giriş yapan müşterileri ise paketlerindeki interneti ücret ödemeden, herhangi bir cihaz sınırı olmadan paylaşabilecek. Fakat internet datası sınırlı olarak sunulacak.

Turkcell açıklamasında mağdur bir müşteri kesiminden bahsediyor.

Açıklamada “Hotspot’la farklı cihazlarla yaptıkları internet paylaşımı sonucu tarifelerindeki internetin tüketimini takip ve kontrol edemeyen, bunun sonucu olarak beklemedikleri fatura bedelleriyle karşılaşan müşterilerimiz de bulunuyor. Bu müşterilerimizin sorununu gidermek amacıyla ‘Hızlı Giriş’ üzerinden giriş yapılmadan başka cihazlarla internet paylaşımı yapıldığında dünyadaki çeşitli internet paylaşım modellerindeki örneklerde görüldüğü gibi, aylık 9 TL’ye mevcut tarifesindeki internetine ek olarak 2 GB’lık paylaşımlı internet paketi devreye girecek. Bu 2 GB’lık ek paketin kullanım durumu Hesabım uygulaması üzerinden takip edilebilecek. Ayrıca bu müşterilerimiz, 30 günlük süre içerisinde 2 GB’lık paylaşım internetleri sona erdikten sonra ek ücret ödemeden tarifelerindeki interneti paylaşmaya devam edebilecekler.” denildi.

Uygulama, 15 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Hotspot (kişisel erişim noktası) özelliği akıllı telefonları moden özelliği kazandıran ve şifrelendirilebilen ve şifresi değiştirilebilen bir özellik. Abonenin internetinin hotspot özelliğinin başkaları tarafından kullanılabilmesi şifresinin bilinmesi gerekiyor. Turkcell’in güvenlik ile ilgili gerekçeleri bahane ederek bu uygulamayı dayatması konunun uzmanları tarafından da inandırıcı bulunmadı. Turkcell’in bu kararla Hızlı Giriş uygulamasını kullanıcılarını artırması üzerine de hesaplar yaptığı iddia ediliyor.

Diğer operatörlerden Vodafone,  Turkcell ile aynı uygulamayı paylaşmadı. Vodafone açıklamasında “hotspot yoluyla mobil veri paylaşımı için kullanıcılarından ücret talep etmiyor" dedi. Türk Telekom ise henüz kararını açıklamadı.

Ekleme Tarihi: 25 Ara 2018 23:42