Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 3 Oca 2024 01:31

Changan, CATL ve Huawei'nin lüks elektrikli otomobili AVATR

2023 Münih Otomobil Fuarı'nın yıldızlarından olan Çin'in dördüncü büyük otomobil üreticisi Changan, Çinli pil devi CATL ve Huawei'nin lüks elektrikli otomobili

Avatr 4

70 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Frankfurt Otomobil Fuarı 2021’den beri Münih’te sahne alıyor. Dünyanın en ünlü fuarlarından biri olan Otomobil Fuarı’nda ise bu yıl sahnede Çinli ve Avrupalı üreticilerin EV mücadelesi olacak.

Avrupalılardan daha uzun süredir elektrikli ve maliyetli araç üreten Çinli şirketlerin, daha ucuz ve daha tüketici modeller geliştirmekteki tecrübesi ve Çin pazarının büyüklüğü ile Çinli şirketler bu konuda liderliği ele alırken Avrupalı üreticilerin üretcililerin işi son derece zorlaşıyor.

Avrupalı üreticilerin pil teknolojisinde maliyet düşürmesi ise biraz Çin’e ihtiyaçları var. 1862 yılında temelleri atılan devlete ait 4 büyük otomobil üreticisinin en küçüğü Changan Automobile ve yine Çinli teknoloji ve komünikasyon devi Huawei’nin ortak girişimi olan Avatr lüks elektrikli markasıdır.

Avatr ismi James Cameron’un Avatar filmi ismine atıfta bulunuyor.

avatr otomobil 1

Changan Automobile, 2014 yılında kurulan merkezi Şangay’da bulunan ve elektrikli araçların tasarlanması ve geliştirilmesinde uzmanlaşmış Çinli çok uluslu bir otomobil üreticisi olan Nio ile işbirliği yapacaktı.

2018 yılında modern, teknolojik açıdan gelişmiş elektrikli otomobillerin geliştirilmesine yönelik yarı yarıya ortaklı Changan-Nio kuruldu. İki yıl sonra Nio’nun çekilmesi ile ortaklık bozuldu.

CHANGAN YENİ ORTAK ARIYOR

Changan, Nio’nun ortaklıktan çekimesinden sonra teknoloji ve telekominasyon devi Huawei ve pil üretici devlerinden Contemporary Amperex Technology CATL ile anlaşarak Changan-Nio’yu Avatr Technology ismini verdiler.

2021 yılının sonbaharında ortaklıkta Changan Automobile % 41, pil devi CATL % 14, devlete ait bir vakıf olan Chongqin Cheng’an Vakfı % 11 ile esas ortaklar diğerleri vakıf, fon ve yatırımcılar. Huawei hissedar olamasa da en büyük danışman ve teknoloji ortağı oldu.

Avatr 2

Avatr’ın merkezi Chongqing’dedir. Avatr’ın il aracı günümüz trendi orta boy bir SUV olacaktı. Avatr’ın vurucu gücü CATL pil devinin teknolojisi ile tek sarj ile 700 km menzil sunması idi.

Aracın adı Avatr SUV E11 olacaktı daha sonra E ismi kaldırılarak Avatr 11 model ismine karar kıldılar. 2022 yılında yazında görücüye çıkan Avatr 11 sonbaharda da satışlara başlandı. 757 adet satarak pazara girmiş oldular.

2023 yazında Avatr, CATL Shenxing Süper sarj edilebilir pilleri taşıyacak ilk Elektrikli otomobil markası oldu.

2023 yılında Avatr Münih Otomobil Fuarı’na çıkarak gövde gösterisi yaptı ve en dikkat çeken marka oldu.

Avatr, 2023 Eylül ayında kızılötesi ışık demetlerini kullanan sensörlerden faydalanan Avatr 535 kilometre fotoelektrik akıllı sürüş gerçekleştirerek bir rekor sürüş gerçekleştirdi.

Avatr, akıllı sürüş ile Everest Dağı’na zirveye başarılı bir test yaptılar. Avatr, Everest Dağı’nda en yükseğe ulaşan ilk otomobil markası oldu.

2023 Ekim ayın da lüks sedanı Avatr 12 tanıtıldı. Aynı dönem Avatr Tasarım Merkezi, New York Tasarım Altın Ödülünü kazandı.

2023 Kasım ayında Avatr 11, IVISTA (Intelligent Vehicle Integrated Systems Test Area) Akıllı Araçlar Entegre Sistemleri Test Alanında Çin Akıllı Otomobiller Endeksinde en yüksek derece olan 5 yıldız aldı.

Avatr, 2023 Kasım ayında müşterileri için AVATR.OS2.0.2 yazılım yükseltmesi ile akıllı güvenliğe ve akıllı konfora odaklanarak dört yeni işlevin kilidini açar:

GAEB (özel şekilli engeller için otomatik acil frenleme), LAEB (düşük hızda otomatik acil frenleme), konforlu giriş ve çıkış için alçaltılmış camlar ve konforlu park etme. 50’den fazla işlevsel deneyim optimizasyonu sağlayacak.

Avatr 12 , 2023 Kasım ayında dünya çapında piyasaya sürüldü. Avatr, 2024 ilkbahar-yaz Milano Moda Haftası resmi otomotiv sponsoru oldu. 2025 yılında 4 yeni model daha eklemeyi planlıyorlar.

avatr 3

Avatr, 2030 yılına kadar toplam 4,5 milyon elektrikli araç üretmeyi planlıyor. Avatr’ın teknoloji ve satışta Tesla’yı geçmek bir niyeti var. Daha iddialı Çinli elektrikli üreticiler Tesla’yı hedeflediğinden hem satış fiyatı ve teknolojide Avrupalı yüzyıllık otomobil şirketlerini zor durumda bırakdı bile. BYD, şu anda Tesla’yı da geçmiş durumda.

AVATR SUV MODELİ AVATR 11

Orijinal adı Avatr E11 olan 4,8 metre uzunluğundaki büyük SUV Coupe, Çinli Avatr Technology şirketinin ilk otomobili olarak Kasım 2021’in ortalarında piyasaya çıktı .

Ağustos 2022’de tüm teknolojik özellikleri sunuldu ve adı da Avatr 11 olarak değiştirildi. Avangart tarzdaki araç, yüksek monteli LED aydınlatmaya sahip aerodinamik siluetinin yanı sıra, tavan spoyleri ile çevrelenmiş camlı alışılmadık şekilli bagaj kapağıyla öne çıkıyor.

Aracın karakteristik detayları arasında şunlar yer alıyor: geri çekilebilir kapı kolları e ayrıca düşük eğimli tavan çizgisiyle eşleşen sivri uçlu yukarıya doğru eğimli bir pencere çizgisi. Yolcu kabini lüks bir estetiğe sahiptir; gösterge tablosunu oluşturan üç ekran, diğerlerinin yanı sıra kontrol için merkezi bir 15,6 inç dokunmatik ekranın başında gelir.

Avatr 11

“AVATR 11’İN MULTİMEDYA SİSTEMİ TAMAMEN TEKNOLOJİ ORTAĞI HUAWEİ TARAFINDAN GELİŞTİRİLMİŞTİR.”

Arka koltuk sırası 2 düzenleme yapılabilir. 2 bağımsız koltuk veya 3’lü standart oturma şeklindedir.

CATL Pil devi tarafından sağlanan 116,8 kwh yüksek kapasiteli piller ile 0-100 km hıza 6,6 saniye çıkabilir ve 700 km menzili ile iddialıdır. Dört çeker 578 beygir ve 670 Nm torklu elektrikli motor ile 0-100 km hızlanma an fazla 3,9 saniyedir. Araçlar son hızı 200 km ile limitlendirilmiştir.

Avatr 11’de önde Nappa deri ısıtmalı ön ve arka iki tekli , havalandırmalı ve masajlı koltuklar, ön 28 derece arka koltuklar 12 derece yatıyor ve arka orta konsolun da kablosuz şarj ve dokunmatik ekran ile makam aracına benzemektedir.

Araç kabini 256 renk verebilen ambiyans aydınlatma mevcuttur.

Araç iç mekanlarında anti bakteriyel malzeme ve tavanda ultraviyole antiseptik lamba, otomatik kabin içi hava temizleyici, kabin içi ve dışı CN95 seviye hava filtresi mevcuttur.

Avatr 11’de verimli ve sessiz Huawei Drive One elektrik motorlarına ek AVATR TNC yani Rode Gürültü Engelleme teknolojisi çok katmanlı ses izolasyonu uygulanmıştır.

Avate 11’de 1.4 m² ultraviyole korumalı cam tavan mevcuttur.

Avatr 11 modeli, 2022 yazında tanıtılıp aynı yılın sonbaharında hızlı bir şekilde ön siparişler teslim edildi. Huawei teknolojisini paylaşan Avatr 2023 yılında ilk ihracat Rusya’ya yapılmıştır.

Avatr-11

AVATR GAEB NE DEMEKTİR?

GAEB, aktif güvenlik kapasitesi yükseltme yazılımı yolda aracın gittiği şeritte ani yaya fırlaması, moloz düşmesi, toprak kayması, düşen kaya, devrilen ağaç aracın önüne ne çıkarsa çıksın sensörlerce milisaniyeler içinde tepki vererek çarpışmadan kaçınma için araç acil durum frenlemesi ile durur.

Bir insanın konsantrasyonu ve refleksinden daha hassas yapmaktadır. Huawei’nin Genel Engel Algılama (GOD) ağını temel alır. Hauwei, GAEB sisteminin kavşaklarda, döner kavşaklarda ve inşaat alanlarındaki U dönüşlerini etkili bir şekilde yönetebileceğini söylüyor.

Avatr tek tuşla istenilen yere kendi sığacağı bir yer ise kendini park edebilir. Huawei ADS 2.0, çarpışma önleme, otonom park yardımı, şerit değiştirme ve uzaktan park etme desteği sunuyor.

AVATR MODELLERİ TASARIMINI BMW’NİN ESKİ TASARIMCISI NADER FAGHİHZADEH TARAFINDAN TSARLANMIŞTIR.”

Akıllı sürüşte son teknolojileri kullanan Avatr 11, 3 lidar sensörü: sürüş sırasında 300 dereceden fazla yatay görüş alanı, güçlü yanal 3D mekansal algılama yetenekleri ve yüksek çözünürlüklü ve yüksek güvenilirliğe sahip algılama yetenekleri sayesinde araca kapsamlı ve doğru çevre algısı kazandırıyor ve endişelenmeden sürüş yapmamızı sağlıyor.

Avatr 4

Avatr 11, şerit değiştirme ve sollama gibi durumlarda, ister kentsel alanlardaki karmaşık yollarda ister yüksek hızlarda sürüş yapın, sürekli ve doğru mesafe ölçümü ve hız ölçümü yoluyla doğru tahminde bulunabiliyor ve zamanında tepki verebiliyor.

Aynı zamanda, tüm şerit değiştirme süreci boyunca, bir dizi hareketi, deneyimli bir sürücününki kadar akıcı, ışıkları yakıyor, dönüyor ve tek seferde doğru yöne dönüyor.

Avatr 11, yapay zeka ve son sistem sensörlerini kullanarak istenilen park yerine kendi kendine park edebiliyor.

Sensörleri sayesinde trafikte, gelen tehlikelerden sensörleri sayesinde kaçış manevrası yapabiliyor.

Avatr 11, Ayrıca araca uygun boyutta bir arka cam yerleştirmek için yeterli alan yoktur. Bunun yerine Avatr, görünürlük şikayetini ortadan kaldırmak için dijital dikiz aynası eklemiştir.

AVATR LÜKS COUPE SEDANI , AVATR 12

Yazıldığı üzere Avatr on iki şeklinde değil bir iki şeklinde okunuyor. Coupe sedan veya 5 kaplı fastback şeklinde albenili bir dizaynı olan Avatr 12 yine Avatr 11 gibi BMW tasarımcısı Nader Fahihzadeh tarafından tasarlandı.

Elektrik motorları Huawei, piller tabi ki CATL tarafından sağlanmıştır. 313 beygir veya 2 adet 578 beygirlik elektrik motoru ile donatılmıştır.

2023 Ağustos ayından beri Çin yerel pazarda yurt dışı önümüzdeki 2023 Aralık ayında ihracatı planlanıyor. Siparişleri şimdiden 15.000 adedi aştığı söylentiler arasında.

Avatr 12

0,21 Cd düşük sürtünme rüzgar katsayısı 265 tabanlı lastikler eşlik ediyor. Avatr 12’de Huawei’nin ileri teknoloji ürünü akıllı sürüş sistemi Huawei ADS 2.0 ve 3 standart gizli lazerle donatılmıştır. AEB otomatik acil durum frenlemesini, GAEB özel şekilli engelli acil frenlemeyi ve diğer işlevleri destekleyen, Yalnızca Gerçek Zeka Güvenliği’nin gücünü gösteren standart olarak 19 aktif güvenlik işleviyle donatılmıştır.

“Avatr elektrikli araç markasının küresel otomotiv planlama, araştırma, geliştirme ve üretim merkezi Chongqing’de, Küresel marka merkezi ve yazılım geliştirme merkezi Şangay’da, Küresel tasarım ve dizayn merkezi Almanya Münih’tedir.”

Avatr araçlarının amacı en duygusal ve zeki yol arkadaşınız olmasıdır.

DUYGUSAL AKILLI ELEKTRİKLİ ARAÇ AVATR’IN ÖZELLİKLERİ

Avatr araçları, kentsel alanda doğru tanımlama ve karmaşık senaryo olasılıkları hızlı hesaplamak için 13 HD Kamera+ 6 milimetre dalga radarı, 3 lazer radarı ve 12 Ultrasonik radar ile 34 akıllı sürüş sensoru da bunlara eşlik ederek bir teknoloji senfonisi sunuyor.

Sorunsuz ve hızlı geçiş sağlayan tek bir çekirdeğe bağlı olan orta konsoldaki akıllı ekranlar Harmont OS araç içi bilgi eğlence işletim sistemi temelinde geliştirilmiştir. Avatr’ın sürdürülebilir ve geliştirilebilir yazılım uygulamalarına ek Huawei AOS akıllı sürüş işletim sistemi ve Huawei VOS akıllı araç kontrollü işletim sistemi eşlik ediyor.

“Avatr araçları Huawei Automotıve Operating System yani AOS (akıllı Sürüş Sistemi), Huawei Vehicle Control Operating System Vos ( Araç Gövde Kontrol Sistemi) ve Huawei Drive One yüksek voltajlı elektrikli motorları ile Huawei’nin yüksek teknoloji aracıdır.”

avatr 13

Avatr’da, hissedar ve sahip CATL’nin üçlü lityum pili, BMS yani Battery Management System ile 24 saat pili kontrol etmektedir. 116 kWh pili ile 700 km ve daha uzun bir menzil sunmaktadır. DC Sarl ile 10 dakika için 200 km pil menzili depolayabilir.

Huawei’nin şasisi, tamamen çelik gövdeye sahip şasiye göre %30 daha hafiftir ve bu daha itaatkar ve kontrollü bir sürüş sağlar.

Avatr’da TMS yani Thermal Management System, termal yönetim sistemi ısı geri kazanımı ile ısı pompasız elektriki araçlara göre ısıtma ve klimada verimi artırırken aynı zamanda sürüş menzilini % 10’a kadar artırır. Isı pompası görevi gören sistemin de Huawei geliştirmesi dikkat çekici.

AVATR’DAKİ MMW LOGOSUNUN VE SINIRLI SAYIDA ÜRTİLEN MODA İKONU AVATR 011 NEDİR?

Avatr 011 olarak lanse edilen Avatr Elektrikli otomobil markasının duygusal elektrikli Coupe Suv modeli sadece 500 adetle sınırlı bir üretim ile özel olacaktı.

Avatr’ın hali hazırdaki eski BMW tasarımcısı Nader Faghihzadeh ile Fransız lüks moda markası Givenchy’nin kreatif direktörü Matthew M. Williams ile Avatr 011’İ beraber tasarladılar.

İşte Matheww M.Williams’n baş harfleri Avatr 011’de MMW harfleri kullanılarak daha özel bir model haline getirildi.

2022 Nisan ayında lansmanı yapılan Avatr 011’in moda ve teknolojiyi birleştirmiş özel bir model oldu.

Avatr’da Nappa Deri ve Nuprima mat deri mevcuttur. 2 + 2 oturma düzeni ile ısıtmalı ve masaj fonksiyonlu ultra lüks koltuklar mevcuttur.

Avatr’ın spor paketinde 22 inç aliminyum döküm jant, aerodinamik ön tampon, etek ve arka tampon opsiyonu sunuluyor.

Tasarımda son nokta Avatr’ın tekerler dönerken jant göbeği sabittir ve jant göbeğindeki avatr logosu sabit gözükür.

Avatr 11 iç dizayn

Matheww M.Williams’ın tasarladığı tokalar ön koltuk arka saklama cebinde , orta konsolun arkasında ve bagaja uygulanmıştır.

“AVATRMMW” harfleri koltuk başlığında, fren kaliperlerinde, karşılama pedalında ve bagaj ekranında sanatsal bir şekilde sunuluyor.

Sınırlı üretilecek Avatr 011’de 2 motor 4 çeker sistem 425 beygir gücü CATL’in yeni nesil üçlü lityum pili ie 700 km menzil sunuyor. % 50 - % 50 ye yakın ön arka yük dengesi ile dengeli ve stabil yol tutuşu olacağının sinyallerini veriyor. 750 Volt yüksek voltajlı hızlı şarj sistemini destekleyen ilk elektrikli araçtır diyebilirim.

13 HD yüksek çözünürlüklü kamera, 6 milimetre dalga radarı, 3 lidar sensoru, 400 tops işlem gücüne sahip süper bilgi işlem platformu Huawei Inside sistemi tarafından desteklenmektedir.

Avatr 011 sadece Piyano Siyahı ile özel bir kaplama ile renklendirilmiştir.

“Avatr, Ota aracılığıyla yazılım güncellemeleri yapmakta ve sürücülerini memnun etmek için araçlarını daha fazla teknoloji ile ilerı seviyeye taşımaktadır. Ota güncellemeleriyle araç donanım yazılımını iyileştirme söz konusu olduğunda en başarılı Çin markalarından birisinin Avatr olduğu bilinmektedir.”

DÜNYA’DA SON 10 YILDA ELEKTRİKLİ ARAÇLARA YÖNELME EĞİLİM ORANLARINDAKİ HIZLI YÜKŞELİŞ

Karl Benz’in 1885 yılında ilk motor tahrikli otomobili olan Benz Patent Motorwagen’den 60 yıl önce tarihte ilk elektrikli araç iki elektromıknatıs, bir pivot ve bir batarya kullanılarak ABD Vermont’ta Thomas Davenport tarafından icat edildi.

Hemen hemen aynı yıllarda rivayetlere göre 1830-1840 yılları arasında İskoçya’nın Aberdeen şehrinde Robert Anderson elektrikli araç yaptı.

Avatr siyah

ABD’de Philadelphia’da Pedro Salom ve Henry Morris tarafından 1.600 kiloluk muazzam kurşun bataryasını destekleyen çelik lastiklere sahip, yavaş, ağır ve kullanışsız akülü araç olan Elektrobat’ın patentini aldılar.

Geliştirilmiş bir versiyon olan Electrobat II, 1895’te üretime girdi. 1897 yılında geliştirilen Elctrobat’lar daha hafif, havalı lastikler, 40 km menzilli 32 km hıza çıkabilen New York City’de taksi olarak kullanılmaya başlandı.

İçten yanmalı motorlara göre sessiz, titreşimsiz idi. ABD’de 1900’lu yıllarda popülerleşmeye başlayan elektrikli araçlar % 28 gibi bugünkü geldiğimiz ¼ oranında satış başarısı vardı.

Henry Ford’un Dünya otomobil tarihinin en önemli 10 otomobil arasında olan ucuz seri üretim aracı olan Ford Model T, ABD’de otomobil satışlarını 1908 yılında benzinliye doğru kaydırdı. Zaten bir çok Avrupalı üreticide Patent Motor Wagen’in izinden giderek içten yanmalı motor konusunda ihtisaslaşıyordu.

1910’lu yılların teknolojisine göre elektrikli araç üretmenin maliyeti, benzinli araç üretmekten 2,5 katının üstünde olduğu için hiçbir üretici için mantıklı değildi.

Yine 1.Dünya savaşından sonra elektrik ve elektrik teknolojisine ulaşım ülkeler bazında benzine ulaşmak daha kolay ki benzin bidonlar ile taşınabiliyor, stoklanabiliyordu.

O zamanki şartlara göre elektrik üretilse bile depolanması, muhafazası ve taşınması masal gibiydi. Benzinli motorlar şimdi olduğu gibi daha yüksek menzil sunuyordu.

2023 yılında elektrikli motorlar daha güçlü olsalar da 1920’li yıllarda elektrikli motor teknolojisi yüksek beygir gücü veya kilowatlardan muaf idi. İçten yanmalı benzinli motorlar gelişiyordu ve dizel motorlar gelişiyordu.

Şimdi ki Euro1,2,3,4,5 ve 6 şöyle dursun, içten yanmalı motorlar sadece yüksek beygir gücü Avrupalılar daha az yakıt tüketen motorlar konusunda uzmanlaşmaya çalışırken ABD’liler yüksek yakıt tüketen v8 motorların sesine bayılıyorlardı.

Avatr 11 Fabrika

Yakıt tüketimi 2.planda olduğu gibi. Bu motorların ne kadar hava kirlettiği ile ilgilenen yok idi. İlk Avrupa Birliği düzenlemeli dizel ve benzinli emisyon limitleri 1992 yılında geldi. 1970’li yılların başlarına doğru fosil yakıtların fabrikalarda enerji olarak kullanılması, artan motorlu araçlar ve ısınmada fosil yakıtlar ile Dünyada hava kirliliği Medeni ülkelerde daha temiz enerjili otomobillerin kullanılması gündeme geldi.

BMW, 1972 yılında 1602 E modeli aracı üretse de protatip olarak kaldı ve bu elektrikli araç üretime geçmedi.

1973 yılındaki Petrol krizi, yine otomobillerde alternatif yakıtlı veya elektrikli araçları otomobil üreticilerin gündemine getirdi.

Bu sefer ABD’de Vanquard-Sebring 50 km menzile sahip 45 km hızın üstüne çıkabilen 1974 yılında Citycar adında bir araç geliştirdi. Nasıl oldu ise bir yıl sonra piyasadan silindi.

“Benim nezdimde dünya devi petrol devleri belki de bir şekilde elektrikli araçların geliştirilmesini engelliyordu. Sonuçta yakıt, motor yağı, şanzıman ve diferansiyel yağları satıyorlardı.”

1990 yılının başında Temiz Hava Yasası Değişikliği ve Enerji Politikası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile elektrikli araçlar yeniden gündemde yerini almaya başlarken, Euro 1 etiketli daha verimli daha temiz doğaya az zarar veren motor geliştirilmesi, katalizör, katalitik konvertör ve egzoz çalışmaları içten yanmalı motorlarda çalışmalarda hızlandı.

1996 yılında General Motors tarafından üreilen 1.117 adet EV1 ABD’de fazlasıyla yaygınlaşmaya başlamasına, hatta benzinlilerin yerini alabilecek bir yapıya sahip olmasına rağmen Generals Motors tarafından, açıkça “benzinli otomobillerin yerini alması ve petrolün devrini bitirmesi” endişesiyle toplatılan, kiralama sürelerinin dolması gerekçesi ile toplatılarak, ezilen, parçalara ayrılan otomobil hurda çöplüğüne atıldı.

Şu an bu modelden 40 adet müzelerde sergilenmek üzere tutulmaktadır.

Toyota, otomobil tarihinde dönüm noktası modeli Prius Hibrit modelini 1997 yılında piyasaya çıkardı. Küresel satış ilk yılında 50.000 adet sattı.

Toyota’nın bu hamlesinden sonra 2000’li yılların başlarına kadar test tadında bir kiralama yöntemi ile Honda, Nissan, Toyota ve ABD’li Ford, GM Hibrit araçlar ürettiler.

ABD, 2008 yılında Tesla Roadster elektrikli araçların kıvılcımı oldu.

2010 yılında Nissan Leaf elektrikli aracı 6 yılda 250.000 adet satarak Dünyanın en çok satan elektrikli otomobili oldu.

avatr 10

Görüldüğü üzere, elektrikli araç üretimi ABD ve Avrupa arasında gidip gelse de, şu anda Çinliler elektrikli araç piyasası için en büyük rakip olmuştur.

Küresel anlamda da elektrikli otomobil satışları 2010 yılından 2016 yılının sonuna kadar % 1 ‘i bile geçmemiştir. Daha sonra 2017 yılında küresel elektrikli araç satışları % 1,5, 2018’den 2019 yılı sonu % 2,5 dolaylarında seyretmiştir.

Covid yılı 2020 yılında küresel elektrikli araç satışları kümülatif araç satışlarına oranı % 4,2’ye yükselmiştir. 2021 yılında % 9’a yakın, 2022 yılında ise % 14 ile ivmelenmeli şekilde elektrikli araç tercih edilme oranı patlamıştır. 2023 yılı içinse en az % 20’lerde olacağı görüşündeyim.

Ekleme Tarihi: 3 Oca 2024 01:00