Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 30 Tem 2022 10:00

Çin'de patladı Türkiye'de patlarsa atom bombası etkisi yapar

Konut fiyatlarında gelinen durumun artık sürdürülemez olduğunu yazan yazarımız Ali Cem Zincirli konut balonu patlarsa ekonomide atom bombası etkisi yapar diyor

Konut

Konuta Hücum!

Tüm yatırımlarımızı konuta çevirelim. Kira geliri var ayrıca enflasyonda gayrimenkulün değeri sürekli artıyor.

Bankalar bol bol konut kredisi versin. En güzel kredidir, nasılsa teminatta konut vardır. Bir sıkıntı olduğunda ev satılır borç kapanır.

Ya piyasa; pek çok malzeme üreticisi satıcısı, çimentosu, demiri , fayansı, çeşmesi, camı, boyası... Herkes kazanıyor. Bir ev için gerekli malzeme sayısını siz düşünün artık.

Ya girdi tedarikçileri; su bağlanıyor, belediye kazanıyor. Elektrik bağlanıyor, elektrik şirketi, doğalgaz bağlanıyor, doğalgaz şirketine yeni müşteri.

Oh ne ala! Her konut bir müşteri sürekli müşteri sayısı artsın; oh oh çok güzel.

Ee, ev var, eşya yok mu! Her yeni ev beyaz eşyası mobilyası sektörlere bak, vay vay vay.

Değerli okuyucu bu böyle gitmez. Bu büyüyen bir balon eninde sonunda patlar. Böyle bir mantık yok. Konut yaşam alanıdı,r yatırım alanı değildir.

Bunun sıkıntılarını Çin yaşamaya başladı. Bizim nüfus fazla, ev her zaman para eder mantığını unutun! Meşhur 1.5 milyar insanın yaşadığı Çin’de milyonlarca konut boş.

Sorun şu değerli okuyucularım, konutların boş olması demek içinin boş olması demek değildir.

Birden çok konut sahibi kişiler emlak piyasasının çökmesi halinde ellerindeki fazla konutları satmaya kalkarlarsa seyret haykırışları!

Çin’de bile şu an konut fiyatları yüzde 60 değer kaybetmiştir. Düşünün 1 milyon liraya aldığınız konut 400 binlere düşüyor.

Ya hükümet tarafında... Bu kadar gayrimenkul var gayrimenkullerin alınan çeşitli vergilerin toplamı tüm vergilerin içinde yüzde 3'ü geçmiyor.

Bir de kayıt dışı yok! Mecbur hepsi tapuda, herkesin TC kimlik numarasıyla kayıtlı. Kısacası kazlar kümeste, kaçmaları mümkün değil. Vergileri bu yönden arttırmak çok kolay bir yöntemdir.

Neden yapılmıyor? inşaat sektörü yavaşlarsa bağlı sektörler nedeniyle Türkiye yavaşlar da ondan. Ama bu böyle olmaz! Oturup bu duruma bir çeki düzen verilmeli.

Hükümet dahil kimsenin istemediği büyük bir balon yaratır. Patladığı zaman atom bombası gibi yıkıcı etkisini yaşarız.

Bildiğiniz gibi konut fiyatları inanılmaz arttı. Satılıyor mu, evet satılıyor ama bunları alanların çoğu spekülatörler peki onlar kime satmayı düşünüyor?

İşte orada balon patlar.

Evet nüfus artıyor ama senin yaptığın yüzme havuzlu evleri alacak nüfus artmıyor.

Ee, ne yapacağız? Hadi yabancıları çağıralım Arapları, Rusları, Avrupalıları, zengin Ortadoğulular, İranlılar, Iraklılar vs. Boşuna, bu balon biraz daha geç patlar ama patlar!

Hatta bana göre patladı. Geçen bir dükkan fiyatı sordum 2.5 milyon dedi. Güzel kirası ne kadar 5 bin lira! işte balon patlamış!

Vatandaş farkında değil 42 yıl kira alacak dükkanın bedeli cıkacak vay vay vay.

A.Cem ZİNCİRLİ

[email protected]

Ekleme Tarihi: 30 Tem 2022 10:00