Dünya Güncelleme Tarihi: 30 May 2024 08:00

Çin'den tam bağımsız Filistin devletine tam destek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini açıkladı.

filistin

Çin'den Tam Bağımsız Filistin Devletine Tam Destek

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını desteklediklerini ve bu amaçla Filistinli mültecilere yardım sağlayan Yakın Doğu Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na 3 milyon dolar bağış yapacaklarını açıkladı. Cinping, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üye olma talebinin karşılanmasını beklediklerini vurguladı.

İsrail'in Gazze saldırılarında yedi ay geride kalırken binlerce masum sivil hayatını kaybetti. Dünya kamuoyu Gazze halkına destek açıklamaları yaparken, birçok Batılı devlet de Filistin'i devlet olarak tanıma kararı alarak önemli bir adım attı. Son olarak Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in tam egemenlik sahibi bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını ve Filistinlilerin Birleşmiş Milletler'e tam üye olma taleplerini desteklediğini ifade etti.

Çin'den "İki Devletli Çözüm" Çağrısı

Şi Cinping, Çin-Arap Ülkeleri İşbirliği Forumu'nun 10. Bakanlar Konferansı'nda konuştu. Gündeminde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları vardı. Bölgede iki devletli çözüm çağrısı yapan Şi, Çin'in Gazze'deki insani krizin hafifletilmesine destek vermeye devam edeceğini belirtti. Şi, "Tam bağımsız Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz. Bağımsız Filistin devletinin BM'ye tam üyelik talebi yerine getirilmeli" ifadelerini kullanarak bölgedeki çatışmaların ardından yeniden yapılanmaya destek vereceklerini söyledi. Ayrıca, Gazze'ye yönelik acil insani yardıma destek olarak Yakın Doğu Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na 3 milyon dolar bağış yapacaklarını belirtti.

Çin-Arap Zirvesine Ev Sahipliği Yapacaklar

Çin, 2026 yılında gerçekleşecek ikinci Çin-Arap zirvesine ev sahipliği yapacak.

Destek Açıklaması 3 Ülkenin Tanıma Kararının Ardından Geldi

İspanya, Norveç ve İrlanda, geçtiğimiz günlerde, Gazze Şeridi ve Batı Şeria da dahil, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını duyurdu. Bu önemli adımın ardından Çin'in de Filistin'e destek açıklaması dikkat çekti ve şimdi gözler diğer ülkelerin atacağı adımlara çevrildi.

Ekleme Tarihi: 30 May 2024 08:00