Dünya Güncelleme Tarihi: 11 Eyl 2016 02:12

Çin Laos'ta "diplomatik bir zafer" kazandı

Uluslararası kamuoyunda Doğu Asya zirvelerinde Güney Çin Denizi konsundaki fikir ayrılıklarının seyreltildiği ve Çin'in "diplomatik bir zafer" kazandığı görüşü dile getiriliyor.

Çin Laos'ta
Çin Başbakanı Li Keqiang 6-9 Eylül günlerinde Laos'un başkentinde Doğu Asya işbirliğine ilişkin bir dizi liderler toplantısına katıldı.

"The Wall Streeet Journal" gazetesinin internet sitesinde çıkan makalede, yeni sona eren Doğu Asya Zirvesi'nde Güney Doğu Asya ülke liderlerinin, ABD'nin sözde Güney Çin Denizi tahkimine ilişkin tutumunu benimsemediğine ve Çin'in "diplomatik bir zafer" kazandığına dikkat çekildi.

Makalede, ASEAN ülke liderlerinin söz konusu sorunda ılımlı tavır sergilediği, tahkim başvurusunda bulunan Filipinler'in bile ilgili toplantılarda Güney Çin Denizi sorununa değinmediği kaydedildi.

İngiltere'de yayımlanan "Financial Times" gazetesinin internet sitesinde yer alan bir makalede de, ASEAN ülkelerinin Güney Çin Denizi sorununda "ılımlı bir açıklama" yaparak, Çin'le yayımladıkları ortak açıklamada tahkime değinilmediğine işaret edildi.

Endonezya'da çıkan "Jakarta Post" gazetesinde yer alan "ASEAN ve Çin bölgede karşılıklı güven tesis edecek" başlıklı makalede, Çin ve ASEAN arasında onaylanan belgeler anımsatılarak, bu belgelerin tarafların bölgede karşılıklı güvenin tesisine odaklanarak, geçen bir kaç ayda görülen gerginliği yumşatmaya çalıştığını gösterdiği görüşü dile getirildi.

Japonya Kyodo Haber Ajansı, Başbakan Şinzo Abe'nin Doğu Asya liderleri toplantılarında "Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi sorunları üzerinde Çin'e karşı strateji" oluşturmayı planladığını hatırlatarak, ancak Abe'nin Çin'e karşı ne kuşatma ağı oluşturduğunu, ne de deniz sorununa çözüm bulduğunu ifade etti.

Çin Uluslararası Radyosu (CRI)

Ekleme Tarihi: 11 Eyl 2016 02:12