Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 22 Eki 2022 19:00

Çin sesten hızlı dünyanın en hızlı treninin test etti

Çin raylara değmeden manyetik gücün etkisiyle hareket eden sesten hızlı 1500 km hıza çıkabilen Maglev Treni'nin vakumlu bir tüpte test etti.

1500 km hızla gidebilen tren

Çin dünyanın en hızlı treninin test sürüşüne başladı. Maglev Treni adını verdikleri proje tren rayların üzerinde raylara değmeden manyetik gücün etkisi ile hareket ediyor. Maglev Treni'nin test sürüşlerini vakumlu bir tüpte başarıyla test ettiler.

Vactrain ismi verilen tren, test esnasında 2 kilometrelik bir tüpte saatte 129 kilometreye ulaştı. Trenle ilgili araştırmayı yapan ekip bu test sürüşünün ilk kez ‘düşük vakumlu bir tüp’ içinde giden Maglev denemesi olduğunu açıkladı.

Maglev trenleri manyetik güç sayesinde raylara değmeden birkaç santim yukarıda havada hareket ediyorlar ve raylara temas etmeyen tren sürtünme direncinden kaynaklı yavaşlamak zorunda da kalmıyor. Bu özelliği sayesinde diğer yüksek hızlı trenlere nazaran daha yüksek hızlara kolaylıkla ulaşabiliyor.

2015 yılında Japonya benzer bir deney yapmış ve Maglev ile saatte 603 km'ye ulaşarak hız rekorunu kırmıştı.Çin'de denenen tren ise diğerlerine göre farklı özelliklere sahip ve farklı bir teknoloji kullanılıyor. Maglev tipi tren Japonya'da test edilen tren gibi Çin'de üretilen tren de raylara temas etmeden hareket ediyor. Bunun yanı sıra diğerlerinden farklı olarak vakumlu tüpler ve tüneller içerisinde hareket ettiğinden hava direnciyle de karşılaşmıyor.

Bu sayede trenler sesten hızlı gitmeyi başaracak ve 1500 km gibi yüksek hızlara ulaşabilecek. Benzer bir projeyi Elon Musk 2013 yılında Hyperloop Projesi ile gündeme getirmişti.

Aslında Elon Musk tarafından 2013’te önerilen Hyperloop projesi de bu türden bir teknolojiye dayanıyordu.

Çinli araştırmacıların Vactrain adını verdiği trenin ilk test denemesi Shanxi eyaletinde iki kilometre uzunluğundaki bir boru içinde gerçekleşti.. İki km uzunluğundaki tünelde saatte 129 kilometrelik hıza ulaşan trenin 1500 km'yi geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Çin'deki projeyi yöneten ekip yeni denemesini Yanggao’dai 60 kilometrelik deneme tünelinde gerçekleştirmeyi planlıyor. Projenin inşaatı başladı ve raylar temas etmeden giden trenin 60 km mesafede saatte bin kilometrelik hıza ulaşması hedefleniyor.

Maglev treni ile düşük vakumlu tüp içinde yapılan testin başarılı olması Çin'i yüksek hızlı tren konusunda öncü yapacak. Çin'de hedef trenlerin uçakla rekabet etme kabiliyetini artırmak.

Ekleme Tarihi: 22 Eki 2022 19:00