Güncel Güncelleme Tarihi: 2 Eyl 2016 09:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken Efkan Ala yorumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın istifasıyla ilgili ilk yorumu yaptı. Erdoğan açıklamada iki farklı işaret verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken Efkan Ala yorumu
Çin Halk Cumhuriyeti'nde yapılacak G20 zirvesine katılacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, önceki gün İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Efkan Ala için "Ne Efkan Ala kardeşimizde bir sıkıntı söz konusudur, ne de ona yönelik herhangi bir olumsuzluğu söylemeye ne sayın Başbakan'ın ne de benim söylemek haddimize değildir. Bunlar bizim dava arkadaşımızdır. Bu yolculuk esnasında performans kaybı diyebilirsiniz, başka bir şey diyebilirsiniz. Aradan bir müddet geçer farklı bakanlıklarda da olur." değerlendirmesini yaptı.

"SINIRIMIZDA TERÖR KORİDORU OLUŞMASINA RIZA GÖSTERMEYİZ"

Erdoğan'ın konuşmasında dikkat çeken bir başka konu da Cerablus operasyonu oldu. Erdoğan konuyla ilgili "Hiç kimse bizden güney
sınırımızda bir terör koridoru oluşmasına rıza göstermemizi beklemesin. Kesinlikle Suriye'nin kuzeyinde bizim de güneyimizde bir terör koridoruna müsade etmeyeceğiz, bunun bilinmesini isterim.

"CERABLUS'A CERABLUSLU GİRİYOR"

Biz göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Çünkü biz durdukça ne yazık ki oralardan birileri sürekli ülkemizi bombalıyorlar, roketler atıyorlar, vesaire vesaire… Bunları bizim sabırla karşılamamız mümkün değil. Kaldı ki biz Cerablus'a girmiyoruz, Cerablus'a Cerabluslu giriyor. Bizim onlara sadece lojistik desteğimiz var." dedi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"Biraz sonra Çin Halk Cumhuriyeti'nin evsahipliğinde yapılacak 11. G20 liderler zirvesinde katılmak üzere hareket edeceğiz. Bu ziyaretimde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı, Ekonomi Bakanı ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı eşlik ediyorlar. G20 zirvesi kritik bir dönemde toplanıyor. G20 ülkeleri olarak güçlü ve dengeli bir büyümeye ulaşmak için birçok adım attık.

Geldiğimiz noktada bu adımların küresel büyüme hızını arzu ettiğimiz seviyeye taşıyamadığını görüyoruz. iktisadi faaliyetlerdeki zayıflık devam ederken jeopolitik riskler, terörzim ve mülteci krizi gibi sıkıntılar ülkeler üzerinde yük oluşturuyor.""Bu zirvede yeniden güçlü bir büyümeyi ele almak için iyi bir fırsat oluşturacaktır. Geçen yıl dönem başkanlığını üstlendik ve Antalya'da 10. G20 liderler zirvesine evsahipliği yaptık. Antalya zirvesi G20'nin en başarılı en verimli zirveleri arasında yerini aldı. Dönem başkanlığı sırasında kapsayıcılık ilkesini ön plana çıkardık.

Kapsayıcı büyüme dediğimizde bunun sadece rakamlardan ibaret olmadığını vurguladık. Kadınlar ve gençler olmak üzere toplumun tüm kesimleri artan refahtan payını almalı.""Terörizme karşı ilk kez bir bildiri kabul ettik. Bu duruşun bir kez daha teyit ve tahkim edilmesi önem arz ediyor. Çin'de ekonomiyi tehdit eden terör belasını da görüşeceğiz. Ülkemizin mücadele ettiği FETÖ, DHKP-C, DAEŞ, PKK, YPG gibi terör örgütleri hakkında görüşlerimizi bildireceğiz.

Bizim duruşumuz hep ilkeli olmuştur. Baştan beri iyi terörist, kötü terörist olmadığını ifade ettik. Bir terör örgütünün diğeriyle çatışmaya girmesini onun elindeki kanı temizlemeyeceğini belirttik. Terör örgütlerini desteklemenin yanlış olduğunu söyledik. Bunun bedelini tüm dünya ödüyor"

"BATI ARTIK BİR TERCİH YAPMAK ZORUNDA"

"Hamdolsun operasyonlarımız başarılı şekilde icra ediliyor. Cerablus'ta hayat hızla normalleşiyor. Bölge halkı gönül rahatlığı ile evlerine dönüyor. 400 km alanında bir bölge terör örgütlerinden arındırıldı. Bu başarı ÖSO'nun DAEŞ'le mücadele edebileceğini ortaya koymuştur. Uluslararası toplum DAEŞ, PYD, YPG terör örgütleri arasında bir tercih yapmak zorunda değildir. Bu iki örgüt arasındaki yöntem farkı yoktur. Son günlerde batıdaki bazı çevrelerin yaptıkları açıklamaları hayretle karşılıyoruz. Cerablus'ta DAEŞ'in yenilgiye uğratılmasından bazıları adeta rahatsızlık duyuyor. Türkiye olarak bizler, ordumuzla, ülkemizin ve bölgedeki sivillerin güvenliğini sağlamak için elimizi taşın altına koyduk. Batı artık bir tercih yapmak zorunda. Ya terörden yanasınız, ya da karşısındasınız"

"TERÖR KORİDORUNA MÜSADE ETMEYECEĞİZ"

"Fırat Kalkanı'nın amacı ülkemizin güneyinin terörden uzak olmasıdır. Yapılan saldırıları duymamazlıktan gelemeyiz. 100'ü aşkın insanımızın bu roketler nedeniyle öldüğü sınır bölgesindeki şehirlerimizi bir kenara bırakamayız. Hiç kimse bizden bir terör koridorunun oluşmasına rıza göstermemizi beklemesin. Kesinlikle Suriye'nin kuzeyinde, bizim güneyimizde terör koridoruna müsade etmeyeceğiz. İsminin şöyle olması, böyle olması bizi ilgilendirmiyor. Kimin terör örgütü olduğunu kimin olmadığını en iyi bilen biziz. DAEŞ'e düşman olan dostumuzdur diyenler yanılgı içindedirler. Ve diğer terör örgütlerinin dostu olurlar. "

"MÜLTECİ KONUSUNDA TARİHE GEÇECEK DURUŞ SERGİLEDİK"

"Mülteci krizinin bu seneki G20 zirvesinde ele alınacak olmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye tarihe geçecek insani bir duruş sergiledi. Dünyada bunun eşi benzeri bir başka ülke yoktur. Antalya'da G20 liderleri olarak bu konuda külfet paylaşımının altını çizmiştik. Ve AB, 3+3 milyar euro mülteci desteği vereceğini söylemişti. Peki ne oldu? Şu ana kadar verilen destek 183 milyon euro'dur. Bunu da UNICEF'e vermiştir. Bu krizi hiçbir ülke tek başına göğüsleyemez. Bu konuda verilen sözler havada kaldı. Eyleme dönüşmedi. Suriye'deki ateşi söndürmekten ziyade duman bize gelmesin diye uğraşıyor"

"ÇİN İLE YAKIN BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK"

"Küresel ticarette meydana gelen yavaşlama, küresel ekonominin sürdürülebilir şekilde büyümesini engelliyor. G20 ekonomileri öncü bir rol üstlenmeli. 2016 boyunca G20 üyesi olarak dönem başkanı Çin ile yakın bir çalışma gerçekleştirdik. Bu zirvenin başarılı bir şekilde sonuçlanacağına inanıyorum. Sizleri sevgiyle selamlıyorum"

"BURADA OYNANAN OYUN ÇOK FARKLI"

"Menbiç bu işin en önemli noktalarından bir yeri. Oranın yüzde 90'ı aşkın kitlesi Arap. Oraya gelen Kürtler veya farklı etnik gruplar bindirilmiş kıtalar. YPG bunlardan bir tanesidir. Bunu sayın Başkan Obama ile görüştüğümüzde kendileri kesinlikle buraya girmeyeceklerini söyledi. Bunların hepsi kayıtlarda var. Bu kayıtlarda olan görüşmeden hareketle de istihbarat örgütümüz, askeri görevlilerimiz bu görüşmeleri sürdürdüler. Bu görüşmeye rağmen bir baktık bunlar Arapları dışlayıp, YPG gruplarını kuzeye gönderme gayreti içine girdiler. Kendilerine farklı bir tez de sunduk. Kuzeyden güneye birlikte bunların öteleyelim dedik. Bu iki üç aya olur dediler. O görüşmeden beri 2 ay geçti. Burada oynanan oyun çok farklı. Biz göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Biz durdukça oralardan birileri ülkemizi bombalıyor."

"CERABLUS'A CERABLUS'LU GİRİYOR"

"Biz Cerablus'a girmiyoruz. Cerablus'a Cerablus'lu giriyor. Bizim sadece lojistik desteğimiz var. Bunu da kısmi yönlendirecek ekiple yapıyoruz. Bunun yanında tanklarla destek veriyoruz. Bunların içinde Türkmenler, Araplar var. Bunlar Cerablus'un yerli halkıdır. Bundan daha doğal ne var. Birilerinin yaptığı gibi Cerablus'a girip oraya yerleşmenin hesabı içinde değiliz. Gerçek sahipleri oraya yerleşsin istiyoruz. Cerablus halkının nasıl neşe içerisinde olduğunu, Türkiye'ye teşekkür ettiğini hep beraber görüyoruz. Bu oyunu hamdolsun silahlı kuvvetlerimiz, oradaki lojistik desteğe katılan arkadaşlarımızla bozmuşlardır. Ama asıl orada Cerablus'un yerli halkı ile birlikte başardılar. Bu işin aslı budur. Menbiç ile bize Fırat'ın doğusuna geçtiler diyorlar. Biz de hayır geçmediler diyoruz. Fırat'ın doğusuna geçtiklerinin ispatı
bizim tespitimize bağlıdır. Birilerinin orada burada yaptığı açıklama ile YPG'nin ya da PYD'nin çekildiğine inanamayız."

"KİMSE BİZİ ALDATMAYA KALKMASIN"

"PYD terör örgütüdür, DAEŞ terör örgütüdür ve bunların hiçbirinin birbirinden farkı yoktur. PKK terör örgütüdür. Aynı bölgede onlar da var. Fırat'ın doğusunda PKKvar. Çok açık ve net. Akçakale'nin karşısında kimler var? Orası aslında Araplara ait bir yer. Arapları kovdular, DAEŞ çekilince PYD'lileri yerleştirdiler. Bunları izliyoruz. Kimse bizi aldatmaya kalkmasın"

EFKAN ALA YORUMU: BUNLAR BİZİM DAVA ARKADAŞIMIZDIR

"Ortaya sunmuş olduğu tezler haklı. Sayın Efkan Ala bu süreç içerisinde istifasını vermek suretiyle değişim yapıldı. Ne Efkan Ala kardeşimizde bir sıkıntı söz konusudur, ne de ona yönelik herhangi bir olumsuzluğu söylemeye ne sayın Başbakan'ın ne de benim söylemek haddimize değildir. Bunlar bizim dava arkadaşımızdır. Bu yolculuk esnasında performans kaybı diyebilirsiniz, başka bir şey diyebilirsiniz. Aradan bir müddet geçer farklı bakanlıklarda da olur."

Ekleme Tarihi: 2 Eyl 2016 09:08