Emlak Güncelleme Tarihi: 13 Şub 2023 10:00

Depremde yıkılan binalarda tek sorumlu müteahhitler mi?

Depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldı, çok sayıda müteahhit kaçmaya çalışırken yakalandı. Pekiyi tek sorumlu müteahhitler mi?

Gözaltı

Yıkılan ve hasar gören binaların projesine imza atan mimar, mühendis, müteahhit ve bu projeleri onaylayıp ruhsatına onay veren tüm sorumluların yargılanması talep ediliyor.

Ülkeyi yasa boğan depremlerin üzerinden bir hafta geçti. Yıkılan çok sayıda binanı müteahhiti ise kaçacak yer aramaya başladı. Ancak projeleri onaylayıp ruhsat veren kurumlara yönelik her hangi bir açıklama yapılmadı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Maraş merkezli depremlerde yıkılan binalarla ilgili soruşturmada 7 kişinin gözaltına alındığını, 7 şüpheliye yurt dışı çıkış yasağı konulduğunu bildirdi.

10 ili etkileyen depremler nedeniyle ölenlerin sayısı sürekli artarken 171 bin 882 binanın incelendiği ve 24 bin 921 binada 120 bin 940 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak ya da ağır hasarlı olduğunun belirlendiğini bildirildi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da “İşini hakkıyla yapmayan müteahhidinden bürokratına herkesten bu halkın acısının tek tek hesabı sorulmalıdır” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanlığı, illerin Cumhuriyet Başsavcılıklarından yıkılan binalarla ilgili Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulmasını istedi. Bu süreçte yıkılan binalara ilişkin sorumlulukları olan müteahhitlerin kaçmaya çalışırken yakalandığına ilişkin haberler gelmeye başladı.

Adıyaman'da depremde yıkılan çok sayıda binanın müteahhiti olduğu belirlenen, Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş Gürcistan'a kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalandı. Yavuz Karakuş ve eşi Sevilay Karakuş’un üzerinden 16 bin dolar ve 20 bin lira para çıktı.

Sağlık kontrolüne götürülürken gazetecilerin “Vicdanınız rahat mı?” sorusuna Yavuz Karakuş “Vicdanım rahat. 44 bina yaptım. 4’ü yıkıldı. Her şeyi usulüne uygun yaptım” dedi. Antep'te depremde yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü olan inşaat mühendisi de Afyonkarahisar'da gözaltına alındı. Antep Cumhuriyet Başsavcılığınca depremde yıkılan sitenin ruhsatnamesinde fenni mesul olarak bildirilen inşaat mühendisi A.G. hakkında, ilk incelemelerde beton kalitesinin çok düşük olduğunun tespit edilmesi üzerine yakalama kararının çıkarıldığı öğrenildi.

Antep'te depremde yıkılan Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nin müteahhidi ve fenni mümessili Mehmet Ertan Akay da tutuklandı. Yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Antep’teki incelemelerde, yıkılan bir binanın kolonunu kestikleri belirlenen ve gözaltına alınan 2 kişi de nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

7 bin 60 kişinin hayatını kaybettiğini Hatay’da 17 bin 973 kişinin yaralı olarak tedavi altına alındığı bilgisini veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Antakya’da yıkılan ve yüzlerce kişinin enkaz altında kalmasına yol açan Rönesans Rezidans ile ilgili binanın yapımı için gerekli izinleri kimin verdiği tartışmalarına da açıklık getirdi.

Rezidansa yönelik izinlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, 2012’deki İmar Kanunu hükümleri uyarınca Ekinciler Belde Belediyesi tarafından verildiğini belirtti, “İşini hakkıyla yapmayan müteahhidinden bürokratına herkesten bu halkın acısının tek tek hesabı sorulmalıdır, sorulacaktır da. Hesap sorma günü de gelecektir ve bu halkın hakkını sonuna kadar arayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

Rönesans Rezidans'ın tutuklu müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun savcılık ifadesinde binanın neden yıkıldığını bilmediğini, binanın depremde yıkılmasıyla Karadağ'a gitmek istemesinin bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

AKP’li iş insanının otelinde ölenlerin sayısı 60’ı aştı

Adıyaman'da depremde yıkılan İsias Otel'de ölenlerin sayısı 60’ı aştı. 10 katlı otelin sahibi Bozkurt ailesi, Adıyaman’da AKP’ye yakınlıkları ile biliniyor. Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre, otelin bağlı bulunduğu İsias Otelcilik Turizm ve Taşımacılık İnşaat Ticaret Sanayi Anonim şirketinde büyük ortak konumunda Mehmet Fatih Bozkurt bulunuyor.

Mehmet Fatih Bozkurt, 2014-2019 yılları arasında AKP’den Adıyaman Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yaptı. Şirketin yönetim kurulu üyesi olan ve kentte “otelin sahibi” olarak bilinen Ahmet Bozkurt da AKP’ye açık destek veren bir isim. Ahmet Bozkurt, ağabeyi Mahmut Bozkurt’un 2018’deki seçimde İYİ Parti’den milletvekili adayı olması üzerine İsias Otel binasına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın pankartını asarak medyanın gündemine gelmişti.

Ahmet Bozkurt, 2018’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Fırat ve AKP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Dağtekin’in yaptığı ziyaret sırasında “AK Parti davası, ülke davasıdır, biz bu davaya destek veriyoruz. Ailece AK Parti'nin yanındayız” demişti.

Söz konusu ziyaretle ilgili AKP’li milletvekili Fırat ise, “Ahmet bey ilimizin değerli işadamlarımızdan birisidir. Siyasi tecrübesi ve ilimizde yapmış olduğu yatırımlarla Adıyaman halkının sevgisini kazanmış biridir.

24 Haziran tarihinde yapılacak olan seçim öncesi sahibi olduğu İSİAS Otel binasına sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın pankartını astırarak destek vermiştir. Ziyaretimiz esnasında AK Parti ile ilgili yapmış olduğu açıklamalar bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir” demişti.

Ahmet Bozkurt’un ayrıca Adıyaman TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu üyesi olduğu da ortaya çıktı. TÜGVA, Erdoğan ailesine ve hükümete yakın derneklerden biri olarak da biliniyor. Otelin ortaklarından bir diğer aile üyesi Efe Bozkurt da AKP Gençlik Kolları Ekonomi ve Mali İşler Komisyonu Üyesi olarak partide görev yapmıştı.

Onlarca ölüme ‘mukadderat’ savunması

Adana'da yıkılan bazı binaları inşa eden Alpargün İnşaat'ın sahibi Hasan Alpargün, gözaltına alındığı KKTC'den Adana’ya getirildi. Adli Tıp Biriminin girişinde Alpargün, inşa ettiği binaların yıkılmasıyla onlarca kişinin hayatını kaybettiğinin gazeteciler tarafından hatırlatılması üzerine, "Mukadderat." diyerek yanıt verdi.

Alpargün'ün 990 bin dolar, 890 bin avro ve 500 bin TL'sini Türkiye'den transfer etmeye çalıştığı ve Lefkoşa Demirhan bölgesinden daire satın alma girişiminin olduğu öğrenilmişti.

Ekleme Tarihi: 13 Şub 2023 10:00