Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 5 May 2023 00:24

Detoksta mısın Retoksta mı ?

Periyodik olarak detoks yapmanın,bedenimizi hastalık yapıcı toksinlerden arındırmadaki önemini biliyoruz.Ya retoks?

et-patates

Bugün sizlere, Beslenme uzmanı Daniel Reid'in Detoks kitabından Retoksla (yeniden kirlenme) ilgili bilgileri aktarmak istiyorum.

Retoks" (Tekrar Kirlenme) Şunu kabul etmemiz gerekir: Yeryüzünde yaşam toksiktir. Detoks biter bitmez, retoks devam eder.

Tekrar normal yemek yemeye başladığınız anda, sindirim sisteminiz toksik atıklar üretmeye başlar, hücresel metabolizmanız kanınızı karbondioksit ve asidik kalıntılarla tekrar kirletir, egzersizler kaslarınızı laktik asitle ekşitir ve tüm doku kirlenmesi süreci tekrar başlar.

Bedeninizin kendini temizleme mekanizmaları, doku kirliliğinin doğal sebepleri ile günlük bazda, atılım organları yolu ile baş edebilecek şekilde tasarlanmıştır; fakat kimyasal olarak işlenmiş besinler ve ilaçlar, toksik hava ve su ve doğaya aykırı, sindirilemez yiyecek bileşimleri tarafından oluşturulan inorganik toksinler ve çürütücü asitlerin aşırı yüküyle mücadele edemez.

Detoks

Günümüzde birçok insan için doku kirliliğinin etkileri, kronik stresten kaynaklanan sinir sistemi zayıflığı, yetersiz dinlenme ve gevşeme, duyuların fazla uyarılması ve uyarıcılara veya uyuşturuculara olan bağımlılıkları yüzünden katlanarak artmaktadır.

Bu stres faktörleri otonom sinir sistemini sürekli sempatik kolun "uğraş veya bırak" konumunda tutar, böbreküstü bezlerini tüketir, bağışıklık tepkisini zayıflatır ve stres hormonlarının dokularda ürettiği, asit oluşturan kalıntılarla kanı kirletir.

Sürekli büyüyen bu aşırı toksin yükünü "normal kanallardan" atamayan vücut, onları kanı doğrudan zehirleyemeyecekleri eklemler ve kemiklerde, karaciğer ve bağırsaklarda, yağda, lenfte ve diğer dokularda depolamak zorunda kalır.

Eğer bu toksinler depolandıkları dokulardan periyodik olarak atılıp vücuttan çıkartılmazlarsa, çok kısa sürede dokularda ciddi hasara sebep olup kanser, kalp hastalıkları, Alzheimer ve diğer ölümcül hastalıklara sebep olabilecek hücresel işlev bozukluklarına yol açarlar.

Modern kirlilik probleminin tek geçerli çözümü "rasyonel retoks sanatını" hayata uyarlamaktır. Bunun anlamı, yaşam alışkanlıklarımızı içsel kirlenmemizi minimize edip arınma fonksiyonlarımızı maksimuma çıkartacak şekilde tekrar tasarlamamız gerektiğidir.

Bu, günlük diyetinizi yenileyip günlük önceliklerinizi tekrar sıralamanız anlamına gelir. Bunu yapabilmek için, vücudunuzun işleyişini öğrenmeye zaman ayırıp vücudunuzun yediğiniz ve yaptığınız şeylere ne tepki verdiğini yakından incelemelisiniz.

Her gün yediğiniz, içtiğiniz ve yaptığınız şeylerin bedel/ fayda faktörünü tekrar değerlendirip sağlık ve uzun yaşam açısından biriken bedelleri faydalarını aşanlardan kaçınmayı öğrenmeniz gerekir.

"Rasyonel retoks" sanatını günlük hayatınızda, özellikle de periyodik detoks diyeti ve sağaltıcı oruçlar ile birlikte uygulamak, uzun vadede sağlığınız ve yaşam süreniz açısından çok önemli bir fark yaratacaktır.

Zararlı besin bağımlılıklarınızı elimine etmeye ve kötü yemek alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışmadan önce bir detoks programı uygulamanın en büyük avantajı, detoksun sağlıksız beslenme alışkanlıklarını değiştirip yeni sağlıklı yemek adetleri edinmenizi çok kolaylaştırmasıdır.

Bağırsaklarda, kanda ve dokulardaki şeker, et veya süt ürünlerine ait artıkları temizlemeden, bu besinleri almayı aniden kesen insanlar, bunlara karşı duyulan şiddetli arzuya karşı koymakta ve yeni diyetlerine sadık kalmakta genellikle çok güçlük çekerler.Bunun nedeni, psikolojik besin bağımlılığının uyuşturucu bağımlılığına çok benzemesidir.

Detoks içecek

Şeker bağımlılığı gibi bazı durumlarda, sinir sistemi şekerin sinir uyarıcısı gibi davranan toksik yan ürünlerine bağımlı hale gelir. Vücudun bu maddeleri alımı aniden durdurulursa, kanda ve dokularda kalan toksik kalıntıları zihni aşırı istekle zehirleyen bir "metabolizma hafızası" yaratırlar.

Besin yoksunluğunun belirtileri uyuşturucu krizininkiler kadar yoğun ve dramatik olmasa da, yine de çok benzerdir ve yüksek tansiyon, uykusuzluk, baş ağrıları, hazımsızlık, depresyon ve sinirlilik gibi semptomlara sebep olur.

Detoks programı sürecinde kanı ve dokuları arındırıp vücudu daha önceki yemek alışkanlıklarından kalan toksik atıklardan temizlediğinizde, tüm yoksunluk semptomları bir hafta içinde kaybolur; zaten o hafta boyunca arınma semptomlarını hafifletmek amacıyla, kendinizi sıcak tuz banyoları, bitkisel buharlar, derin doku masajları ve diğer yatıştırıcı detoks protokolleri ile şımartmanın dışında yapacağınız başka bir şey yoktur.

Detoks programı bittiğinde daha önceki beslenme alışkanlıkları ve yiyecek bağımlılıkları tamamen kaybolacak, onların yerine yenilerini koymanız mümkün olacaktır.

Eğer detoks programınızın ertesinde, sağlıksız beslenme alışkanlıklarınızın ve zararlı yiyecek seçimlerinizin tümünü değiştirmekte güçlük çekiyorsanız, en önemli olduğunu düşündüğünüz bir veya iki tanesine yoğunlaşıp diğerlerini bir sonraki detoks sürecine bırakın.

meyve suları

Eğer, birden atılması zor gelen büyük adımları daha basit ufak adımlara bölerseniz, bir süre sonra bu ufak adımlarla gelmiş olduğunuz mesafeye siz de şaşıracaksınız. Bu, eski yöntemleri yenileri ile değiştirmek söz konusu olduğunda özellikle geçerlidir.

Eğer yanlış seçimlerinizi doğrularıyla yavaş yavaş değiştirirseniz, çok kısa bir süre sonra doğru alışkanlıkların da, kötüleri kadar kolay edinilebileceğini ve sağlılı bir yaşam tarzının ve sağlıklı bir diyetin de, rastgele zevk düşkünlüğü kadar bağımlılık yapıcı olabileceğini göreceksiniz.

Rasyonel retoks sanatının ilk adımı, beslenme alışkanlıklarınızı ve diğer yaşam tarzı etmenlerinizi, vücudunuzun, toksik atık yükünün büyük bir bölümünü içerde biriktirip kanda asidoza ve hücrelerde kirlenmeye yol açmadan günlük olarak atabilmesine olanak sağlayacak şekilde düzenlemektir.

Vücut kendini günlük olarak temizleyip dokularda fazla toksin biriktirmezse, periyodik detoks programlarınız da kolaylaşır. Başka bir şekilde ifade edersek, eğer vücudunuz kendini günlük olarak temizlerse, yoğun arınma programları sırasında yaşayacağınız "iyileşme krizleriniz" hafifler.

Etkili günlük detoks aynı zamanda enerjinizi, fiziksel canlılığınızı ve zihinsel berraklığınızı artırarak hayatınızı daha keyifli ve üretken kılacaktır. Daniel Reid / Detoks

Detoks önemli evet ama,bedenimizi ne ile kirlettiğimiz ne ile beslediğimiz daha önemli !

Ekleme Tarihi: 4 May 2023 11:00