Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 14 Kas 2016 13:55

Diren Türkiye, diren Türk Lirası

Diren Türkiye, diren Türk Lirası
Hafta ya başladığımız anda stabil kalan fakat sabah seansının başlaması ile birlikte Türk Lirasında hareketli saatler başladı. Önce 3,2500 derken 3,2600 ve TSİ saati ile 13:00 te 3,2800 üzeri hareketler ile karşı karşıya kalındı. 

Şu an hem döviz kuruluşları hem bankalar büyük bir kur savaşının ortasında kaldı. 
İlk sebep Çin tarafından ortaya konuldu. Küresel piyasalara ayak uyduran para birimimiz serbest dolaşımında Çin in Yuan üzerinde yeniden devalüasyona gitmesi gelişmekte olan tüm para birimleri üzerinde etkili oldu. Yuan ve TRY rekor değer kaybına imza atmaya başladı. Aynı şekilde Hint Rupisi de rekora yakın bir seğir izlemekte. 

Burada ikinci neden ise Türkiye ekonomisinde ciddi bir çalkantının oluşturulma fırsatını yabancıların kaçırmak istememesi olmakta. Bir yıl içerisinde bir para birimi 3 defa rekor değer kaybı yaşamaz. Bunu 2001 krizinde bile görmedik. 

Bu durumda akıllarda TRY ve endeks üzerinden bir panik ortamı oluşturma durumu yaşanabilir mi? Sorusunu ortaya koyuyor. 

Şimdi yabancı hamlesini tam yapmadı. 3,3000/ 3,3500 aralığı önem taşıyor. Yeni rekor oluşur ise tüm ülke olarak dik durmalı ve başlığımız ile uygun olarak DİREN TÜRKİYE,
DİREN TÜRK LİRASI demeliyiz. 

TCMB bu durumda kayıtsız kalmayacaktır. Doların değer kazanacağını biliyorduk. Fakat yatırımcılara ve döviz konusunda ilgili kişilere diyelim. Bu kadar hızlı yükseliş sağlıklı değil. TCMB eğer 3,3300/ 3,3500 aralığında hızlı fiyat hareketlerini dikkate almaz ise bu dışarıda bizi kötü bir imaja sürükler. Bunu dikkate alacaklarını farkındayız. 

Nasıl direnebilirsiniz? Bunun birkaç yolu var. İlki dolarınız olmasa bile iyimserliğinizi ve Türk lirasına olan güveni koruyun. Bu en önemli etkendir. Bir diğeri ise Elinde doları olanlar yavaş yavaş yastık altında tutmayarak bankalara yönelebilir. Onlar yapacaklarını bilirler. 

 

Ekleme Tarihi: 14 Kas 2016 13:55