Güncel Güncelleme Tarihi: 10 Ara 2016 08:33

Dışişleri Bakanlığında 265 Ateşeden 165'i FETÖ şüphelisi çıktı

Ankara Savcılığının yürüttüğü FETÖ darbe girişimi soruşturmasının yurtdışı ayağında askeri ataşelere yönelik soruşturma başlatıldı. 165 ateşe hakkında "Yurda dön" emri çıkarıldı.

Dışişleri Bakanlığında 265 Ateşeden 165'i FETÖ şüphelisi çıktı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ darbe girişimi soruşturmasının yurtdışı ayağında önemli bir gelişme yaşandı. Anayasal Düzene Karşı Suçları Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen'in koordinesinde Cumhuriyet Savcısı Mustafa Gökçe, NATO ile eşzamanlı olarak askeri ataşelere yönelik soruşturma başlattı.

Habertürk'ün haberine göre, Savcı Gökçe'nin yürüttüğü soruşturmada, aralarında ABD, Almanya, İtalya, Fransa ve Rusya'nın da bulunduğu 68 ülkedeki Türk büyükelçilikleri bünyesinde görev yapan ataşeler mercek altına alındı. Bu kapsamda deniz, kara, hava, idari ve irtibat görevlilerinin de yer aldığı 264 isim belirlendi. Ataşelerden 165'inin FETÖ ile irtibatlı olduğu saptanarak görevlerine son verildi ve "Yurda dön" emri çıkarıldı. Ayrıca ataşelerin 15 Temmuz gecesi birbirleriyle irtibata geçerek, örgütlü hareket ettikleri de belirlendi.

"Dön emri"ne uyanlardan 24'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 54'üne adli kontrol cezası verildiği ifade edildi. Haklarında yakalama kararı bulunan 87 kişinin ise "dön emri"ne uymadıkları ve firari oldukları öğrenildi.

CEZAYİR ATAŞESİ'NİN KASASINDA 1 DOLAR

Savcılık talebi üzerine, mahkeme kararıyla şüphelilerin görevli oldukları büyükelçiliklerdeki çalışma ofislerinde arama işlemleri yapıldı. TSK'dan ihraç edilen Cezayir Askeri Ataşesi Kurmay Albay Ş.E.'nin ofisindeki kasasında Gülen tarafından örgütün üst kademesindekilere dağıtıldığı belirtilen 2 adet 1 dolar ele geçirildi. Ş.E.'nin firarda olduğu belirtildi. Yine askeri ataşelerin kendi aralarında kullandıkları kripto haberleşme programı 'YATMES'ten de imaj alınması istendi. Bu talep doğrultusunda verilerin toplandığı ve kargo ile gönderildiği kaydedildi.

WASHINGTON VE ATİNA

Washington ve Atina'da görevli ataşelere ilişkin önemli ayrıntılara da ulaşıldı. Washington'da görevli ataşe ve yardımcıları ile irtibat görevlisi 24 kişinin bulunduğu, bunlardan 20'sinin FETÖ bağlantısının olduğu dile getirildi. Atina'da görevli 4 ataşe ile 2 yardımcısının bulunduğu, bunlardan da 4'ünün FETÖ şüphelisi olduğu belirtildi. Bu ataşelerden bazıları TSK'dan ihraç edildi. Mahkemeye sevk edilen İdari Ataşe Kıdemli Başçavuş K.A. tutuklandı.

EŞLER KPSS ŞÜPHELİSİ

FETÖ'cü ataşelerden 18'inde örgütün kriptolu yazışma programı ByLock çıktı. Bunlardan bir kısmının, programın en aktif bölümü olan 'kırmızı kategori'de yer aldıkları vurgulandı. Bu şüphelilerden bazılarının eşinin, soruların sızdırılması skandalıyla gündeme gelen 2010 KPSS'de şüpheli oldukları tespit edildi.

Ekleme Tarihi: 10 Ara 2016 08:33