Eğitim Güncelleme Tarihi: 3 Eyl 2023 09:04

Diyanet'ten okullarda kız erkek karma eğitimle ilgili fetva

Karma eğitim konusu Türkiye'de uzun süredir tartışmalara neden oluyor. Son olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan (DİB) dikkat çeken bir fetva geldi.

Karma eğitim

Fetvada, "İslam'ın öngördüğü mahremiyet ve tesettür gibi dini hassasiyetlere riayet edilerek erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ortamda eğitim görmesi mümkündür" denildi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "kız okulları" açıklamasının ardından, bazı muhafazakâr sivil toplum kuruluşları "karma eğitim" uygulamasının kaldırılması için imza kampanyaları başlattılar. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ise, "Karma eğitim devam ettiği okullarda gençlerin birbirini taciz edebileceği" yönünde bir açıklama yapmıştı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Din İşleri Yüksek Kurulu, internet üzerinden yöneltilen "Diyanet 'karma eğitim' hakkında ne düşünmektedir? Diyanet'e göre kadın ve erkeğin bir arada eğitim görmesi haram mıdır?" sorusunu yanıtladı.

Eğitim okul

Fetvada, "Müslüman erkek ve kadınların mahremiyet ve tesettür kurallarına riayet etmesi dini bir gerekliliktir. Buna göre İslam'ın öngördüğü mahremiyet ve tesettür gibi dini hassasiyetlere riayet edilerek erkek ve kadınların bir arada bulunduğu ortamda eğitim görmesi mümkündür" denildi.

HÜDA PAR yöneticileri, Diyanet'in 'karma eğitim' fetvasının ardından sessiz kalmayı tercih etti.

İLAHİYATÇILAR KARMA EĞİTİMLE İLGİLİ NE DİYOR?

Şahin Filiz İlahiyatçı

Konuyla ilgili olarak ilahiyatçı ve felsefeci Prof. Dr. Şahin Filiz ile ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç da görüşlerini dile getirdi. Filiz, "Günlük yaşamın her alanında erkek ve kadınların bir arada bulunması mümkünse, okullar ve sınıflarda karma eğitimin bir sakıncası olmamalıdır" dedi.

Filiz ayrıca, tesettürün ahlaki bir kavram olduğunu ve dinlerin üstünde bir değeri olduğunu belirterek, herkesin ayıp yerlerini kapatması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, karma eğitimi dar bir tesettür koşuluyla sınırlamanın, İslam'ın ahlak anlayışına ve insan doğasına aykırı olduğunu savundu.

Cemil Kılıç ilahiyatçı

Cemil Kılıç ise, Diyanet'in kadın ve erkeğin bir arada eğitimini mümkün görmesini çağdaş bir yaklaşım olarak değerlendirdi.

Bu fetva ve görüşler, karma eğitim konusundaki tartışmaları yansıtmakta olup, farklı bakış açılarını içermektedir.

Ekleme Tarihi: 3 Eyl 2023 08:00