Ekonomi Güncelleme Tarihi: 18 Kas 2016 11:08

Dolar rekora doymuyor şimdi de 3,40 TL sınırına dayandı

Fed Başkanı Janet Yellen'in parlamentoda yaptığı konuşmada, faiz artırı sinyalleri vermesi doları dün akşam uluslararası piyasalarda rekor seviyeye taşıdı. Dolar içeride 3.3921 TL'ye çıkarak yeni zirvesine çıktı

Dolar rekora doymuyor şimdi de 3,40 TL sınırına dayandı
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolar sert yükseldi. Dün gece uluslararası piyasalarda 3.3847 TL'ye kadar çıkarak tarihi zirvesini gören dolar, güne 3.38 TL'nin üzerinde başladı. Dolar ilerleyen dakikalar yeniden tırmanışa geçti ve 3.3921 TL ile yeni tarihi zirvesine çıktı. 

Euro ise 3.5934 TL'ye kadar yükseldi.

Fed Başkanı Janet Yellen, ABD'de açıklanan verilerin istihdamda artışa ve enflasyonda yükselişe işaret etmesi halinde faizlerin "görece yakın" dönemde artırılabileceğini söyleyerek, faizlerin gelecek ay artırılabileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Dün 3.31 TL'nin altına inen dolarda tansiyon Fed Başkanı'nın faiz artırımı sinyali veren açıklamalarıyla tırmanışa geçmişti.

Yellen, Fed yetkililerinin bu ay yaptıkları toplantıda faiz artırımları için gereken koşulların olgunlaştığına kanaat getirdiğini ifade etti. Yellen, ABD'de başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Donald Trump'ın kazanmasından bu yana yaptığı ilk konuşmasında, "Yakın dönemde böyle bir artışı yapmak uygun olabilir" dedi.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul dolarda yaşanana sert yükselişin etkisiyle yeni güne düşüşle başladı. Endeks yüzde 0.33'lük kayıpla 74.877 puandan açıldı. 

Öte yandan ABD'de dün açıklanan veriler de faiz artışının yakın olduğunu teyit eder nitelikteydi. ABD'de işsizlik maaş başvuruları 12 Kasım'da sona eren haftada 235 bine gerileyerek 43 yılın en düşük seviyesine ulaştı. İstihdam piyasanın hızla güçlenmeye devam ettiğine işaret eden veri Fed'in Aralık ayında faiz artırmasını kolaylaştırabilir.

FED BAŞKANI'NIN AÇIKLAMALARI DOLARI ATEŞLEDİ!

Dolardaki tırmanışın hızlanmasında ABD Merkez Bankası Janet Yellen'ın dün akşam ABD Kongresi'nde yaptığı açıklamaları etkili oldu. Yellen konuşmasında, faiz artırımlarını uzunca bir süre ertelemenin, aşırı risk alımını özendirebileceğine dikkat çekerek, bu durumun da sonraki dönemde daha hızlı faiz artışlarına zorlayabileceği uyarısı yaptı ve şöyle dedi:

"Federal Açık Piyasa Komitesi'nde faiz artırımı olasılığının daha da güçlendiği düşüncesi hakim. ABD ekonomisine ilişkin gelecek verilerin Komite'nin hedefleri doğrultusunda ilerlediğini göstermeye devam ederse, göreceli yakın bir tarihte faizleri artırmak uygun olacak."

Yellen'in konuşmasının hemen ardından gelen veriler de, "ABD ekonomisine ilişkin gelecek verilerin Komite'nin hedefleri doğrultusunda" çıkınca dolar daha da güç kazandı. Buna göre, ABD ekonomisinde canlanmaya işaret olarak kabul edilen tüketici fiyatlarındaki aylık artış yüzde 0.4 ile beklentiler doğrultusunda geldi.

ABD ekonomisinde işlerin yolunda gittiğini gösteren bir diğer veri de, işsizlik maaş başvurularına ilişkin rakamlar oldu. Ekonomistler ve piyasa analistlerinin 257 bin beklentilerine karşın, işsizlik maaşı başvuruları 235 bin düzeyinde kaldı.

Ekleme Tarihi: 18 Kas 2016 11:08