Ekonomi Güncelleme Tarihi: 2 Eyl 2023 15:00

Domates ve meyve fiyatlarında 8 yılın rekoru kırıldı

Antalya Ticaret Borsası, Ağustos ayı boyunca Antalya'daki hallerde işlem gören domates, meyve ve sebzelerin endeksini açıkladı.

Meyve Sebze

Antalya Ticaret Borsası verilerine göre, Ağustos ayında kentteki hallerde işlem gören domates fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 125,48 artış kaydederken, meyve fiyatlarındaki artış ise yüzde 146'yı aştı.

Antalya Ticaret Borsası, Ağustos ayı boyunca Antalya'daki hallerde işlem gören domates, meyve ve sebzelerin endeksini açıkladı.

Verilere göre, Ağustos ayında domates miktarı bir önceki aya göre yüzde 24,01 azaldı, meyve miktarı yüzde 8,48 azalırken, sebzede ise yüzde 76,38 bir artış görüldü.

Miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre ise domates için yüzde 2,97 azalış, meyve için yüzde 38,72 azalış, sebze için ise yüzde 52,86 bir artış gösterdi.

Ağustos ayında endekslerdeki yıllık değişimler, meyve miktarında rekor düşüşü, sebzede rekor bir artışı ve domatesin ise ortalama altında bir azalışı işaret etti.

Yıllık fiyat endekslerindeki değişimler domates ve meyve için son 8 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, sebzelerde ortalama üstü bir artış yaşandı.

Domates fiyat endeksi Ağustos ayında yıllık yüzde 125,48 artış kaydetti. Bu artışın temel nedeni, miktarın yüzde 2,97 azalması ve artan talepti.

Sebzelerin fiyat endeksi ise yıllık yüzde 93,25 artış gösterdi. Sebzelerin miktar endeksi yıllık yüzde 52,86 artmasına rağmen, bu artışın arkasında artan talep etkili oldu.

Meyve fiyat endeksi ise yıllık yüzde 146,37 artış gösterdi. Meyvenin yıllık işlem miktarındaki yüzde 38,72'lik azalış, fiyatlardaki artışın ana nedeniydi.

Ağustos ayında miktar ve fiyat endekslerindeki aylık değişimler, domates için son 5 yılın en yüksek miktar artışını, ancak ortalama altında bir fiyat artışını yansıttı.

Bir önceki aya göre domates işlem miktar endeksi Ağustos ayında yüzde 24,01 azalırken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 30,94 oranında azaldı.

Bir önceki aya göre sebze işlem miktar endeksi Ağustos ayında yüzde 76,38 gibi olağanüstü bir artış gösterirken, işlem fiyat endeksi aylık yüzde 14,53 gibi yüksek bir azalış kaydetti.

Son 5 yılın Ağustos aylarına bakıldığında, sebze miktar endeksi rekor bir artış gösterirken, fiyat endeksi değişimi ortalama altında kaldı.

Bir önceki aya göre meyve işlem miktar endeksi Ağustos ayında yüzde 8,48 azalırken, işlem fiyat endeksi yüzde 49,24 artış gösterdi. Son 5 yılın Ağustos ayları dikkate alındığında, meyve miktar endeksinde ortalama üstü bir azalış ve fiyat endeksinde ise rekor bir artış yaşandı.

Ekleme Tarihi: 2 Eyl 2023 15:00