Sağlık Güncelleme Tarihi: 28 Eki 2022 14:00

Dünyada Tüberküloz Vakaları 20 yıl sonra yeniden arttı

Dünya Sağlık Örgütü tüberküloz vakalarının yüzde 4,5 artarak 10,6 milyona ulaştığını açıkladı. Küresel çapta artışın nedeni yoksulluk ve ihmal!

Tüberküloz Hastalığı Akciğer

Dünyada tüberküloz vakaları 20 yıldır artış göstermezken, 2021 yılında yüzde 4,5 artışla küresel çapta tehdit olmaya başladı.

Tüberküloz halk arasında 'yoksulluk hastalığı' olarak biliniyor nedeni ise finansman eksikliği ve ihmal. Enfekte insan sayısı son 20 yılda ilk kez tüm dünyada arttı. Pandemi nedeniyle yoksulluk nedeniyle insanların sağlıklarını ihmal etmeleri nedeniyle arttığı iddia edildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüberküloz vakalarının geçtiğimiz 1 yılda 4,5 artışla 10,6 milyon insana bulaştığını açıkladı. 2000 yılına kadar hastalığın artış yüzdesi ortalama yüzde 2 civarında idi.

2021 yılında tüberkülozdan ölen sayısı 1,6 milyon kişi olarak açıklandı. Covid -19 salgını döneminde karantinalar nedeniyle teşhis konulamadığı için ne kadar vaka olduğu tespit edilemedi ve tedavi süreci gerçekleşmedi.

tüberküloz hastası

Uzmanlar hava yoluyla da buluşan Tüberküloz'un ihmal edilmesi nedeniyle yaygınlaştığını ve de son iki yılda artışların tehlikeli hale geldiğini aktardı. Tüberküloz mortalitesinde ve enfeksiyonlarındaki artış şok edici olarak nitelendiriliyor.

Dünyada Tüberkloz ile mücadeleye 2020 ve 2021'de ayrılan fonlar ise trajik sayılacak kadar düşük. Dünyada ayrılan fonun bu kadar düşük olması hükümetlerin kendi insanlarını umursamadıkları anlamına geliyor.

Tüberkülozdan ölenlerin canları daha mı değersiz yoksa yoksul ülkelerde olduğu için mi yöneticiler duyarsız bilinmiyor.

Covid'e yapılan harcamaların zaten kıt olan tüberküloz bütçelerini iyice azalttığı biliniyor. Tüberkülozu teşhis ve tedavi edecek teknolojik yatırımlara, aşılara, tedavilere ve ilaçlara hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğunu belirten uzmanlar Tüberkülozun havadaki damlacıklar yoluyla yayıldığını belirtip uyarıyor. Tiberkülozun yıllarca gizli kalabildiği ve sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çiziyorlar

Tüberkülozla mücadelede kullanılan ve BCG olarak bilinen aşı 100 yıldan daha eski ve yetişkinler üzerinde sınırlı etkilere sahip. Bu nedenle de bulaşmayı kontrol etme imkanı da sınırlı. Yeni aşılarda ise finansman problemi nedeniyle gelişme olmuyor.

Tüberküloz

Dünyada 2021 yılında Tüberküloz araştırmalarına ayrılan bütçe 910 milyon dolar. Birleşmiş Milletler raporunda ise dünyada salgının önüne geçebilmek için bütçenin 2 milyar dolar olması gerekiyor. Pandemi döneminde milyarlarca dolar Covid aşılarına yatırılırken Tüberküloz bütçeleri yok denecek kadar az.

Uzmanlar dünyanın bu aşıya duyarsız olmasını sadece yoksul kesimi etkilemesine ve zengin refah içindeki kesimin bu hastalıktan etkilenmediği için yeterli fon, teşvik ve siyasi baskı olmadığını iddia ediyorlar.

DSÖ Tüberküloz raporuna göre hastalık için yapılan harcamalar 2019 yılında gerilerken küresel hedeflerin altında kaldı. DSÖ pandemide insanlık olarak alınan derslerin "dayanışma, kararlılık, yenilikçilik ve araçların adil kullanımı" tüberkolozda da uygulanmasının önemine dikkat çekti.

Dünyada Aids'e ayrılan bütçe tüberkülozun birkaç katı..

Ekleme Tarihi: 28 Eki 2022 14:00