Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 8 Mar 2023 14:59

Ekonominin geleceğinin ipuçları!

Bu yazımda dünya ekonomisinin geleceğine dair ipuçlarını bulacaksınız.

Gelecek Dünyası

Geleceğin ekonomisi bilgi ekonomisi her konuda her üretilen ürün ve hizmetlerle ilgili tüm detaylara rahatlıkla ulaşılmaktadır.

Tüm tüketicilerin istek ve talepleri birebir takip edilebilecektir. Şu an bile herhangi bir ürüne baktığınızda her türlü sosyal medyadan araştırdığınız ürünle ilgili reklamları karşınızda görmektesiniz

Ekonomi tamamen tüm dünyadır. Belki bu yazıyı okuyanlara garip gelebilir ama ulus devlet kavramının sonuna gelmekteyiz.

Örnek olarak AB verebiliriz şu an sınırlar tamamen kalkmış durumda. Fransa’da merhaba dediğiniz biri Hollandalı olabilir.

Vatandaşlıkların parayla satıldığı bir dünyada kimin kim olduğunu bir müddet sonra bilemeyiz.

ABD evlenen çiftlerin geçmiş atalarına baktığınızda çok farklı uluslar ortaya çıkmakta. Kadının annesi Rus babası alman dedesi Afrika kökenli olabilir. Bu durumda bu kişi hangi ulustandır?

Annesi Alman babası Türk olan bir insanın bir Fransız’la evlenmesi sonucu doğacak çocuk veya onun çocuklarının çocukları nın milliyeti ne olacaktı. Yada bu insanlar için ne kadar önemli olacaktır.

Gelecek İnsanlar network

Ekonominin en temel girdisi enerjidir

Çok büyük bir hızla artan enerji talebinin geleceğinde fosil enerji yok. Yenilebilir enerji kaynakları gelecekte var ama maalesef yeterli değil.

Özellikle gelecekte otomobil ve diğer tüm ulaşım araçlarında elektrikli olmasıyla inanılmaz bir enerji talebi oluşacaktır.

Burada dünyanın büyük ümit bağladığı nükleer füzyon enerji santralleri devreye girecektir.

Nükleer enerji füzyonu ne derseniz bildiğiniz güneşin küçültülmüş hâli olarak oldukça basit söyleyebilirim.

Ulaşımın geleceğinde büyük bir ulaşım alanı olan hava ulaşımı yaygınlaşacaktır. Sadece uçak olarak düşünmeyin kargolarınıza kadar hava ulaşımı ile sağlanacaktır.

İnsanlığın geleceğinde ulaşımın dar asfalt yollara bağlanması yok. Geniş gökyüzü var. Bugün genelde kullanılan otonom insansız hava araçlarının da sivil kullanıma açılacağı kesindir.

Gökyüzü henüz kullanılmayan bir hava denizidir.

Yapay zekayı geleceğe koymamak geleceği görememektir. Yapay zeka herkesi korkutmakta. Oysa bildiğiniz tüm karmaşık teknolojileri herkes kullanabilecek.

Kendimize ait basit bir hava taşıtını yapay zeka sayesinde kullanabileceksiniz. Tüm dünya dillerini yıllarca öğrenmek için kendinizi yormadan konuşabileceksiniz.

Saymakla bitmez hayatımızı kolaylaştıracak bir gelişme olacaktır. İnsanların yapay zeka ile ilgili korkusu işlerini kaybetmek gelecekte işsizlik yaratmak olarak söylenir.

Tam tersine yapay zeka kıymetli ve pahalı bir kaynak olan işgücünün verimliliğini en üst seviyeye çıkaracaktır. Verimliliği yüksek işgücü çok daha fazla talep edilecektir.

Pekiyi üretim karanlık fabrikalar kavramı zaten şu an gündemde bu yakın gelecek. Tamamen insansız otomasyon ile üretimden bahsediyorum.

Bu ortamda ışığa ihtiyaç duyulmadığı için üretim yerleri karanlık olacaktır. Gelecekte üretim tamamen kişiye özel olacaktır.

Herhangi bir ulaşım aracı istediğinizde istediğiniz özellikleri belirterek sadece sizin için bir üretim yapılacaktır.

Endüstri devriminden önce hemen hemen tüm üretimler kişiye özeldi. Tekrar başa dönmüş olacağız.

Ya ticaret yada benim tasvirimle takas gelecekte herkese açık olacak ürün satılan işyerleri artık tarih olacak.

Tüm dünyayı saran internet ağıyla hemen hemen tüm ürün ve hizmetler inanılmaz geniş bir piyasada satılacak yada takas edilecek. Hemen hemen her insan bir ticari işletme olacaktır.

Kim elinde fazla varsa piyasaya sunacaktır. Her türlü hizmet ve ürün sınırlar olmadan tüm dünyada takas edilebilecek hatta belki de tüm evrende.

*Ya takas aracı olan paralar gelecekte var olabilecek mi? Tabii ki hayır. *

Maalesef bize garip gelebilir ama hangi takas aracı biriminin getirisi daha yüksekse o para birimi tabiki daha tercih edilir duruma gelecektir.

Şu an bu kripto paralarla ilkel bir şekilde başladı.

Ekleme Tarihi: 8 Mar 2023 14:52