Ekonomi Güncelleme Tarihi: 8 Ara 2016 17:14

Ekonomiyi rahatlamak için alınan EKK kararlarını Başbakan açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, merakla beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan ekonomik önlemleri açıkladı

Ekonomiyi rahatlamak için alınan EKK kararlarını Başbakan açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve iş gücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmıştı.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri Başbakan Yıldırım açıklıyor.

Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:

- İstihdamın artırılması, reformların devam edilmesi, reformların tekrar kaldığı yerden devam edip hızlanması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık. Bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların önemli olanlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

NAKİT SIKINTISINI RAHATLATMAK İÇİN 250 MİLYAR TL'YE KADAR KREDİ HACMİ

- Reel sektör ile sıkıntılarını biliyoruz. İhracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni bir tedbir daha aldık. Birincisi firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmek, istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek sureti ile kredi garanti fonunun kefaleti ile 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturuyoruz.

- Piyasada kobiler büyük işletmeler, ihracatla uğraşanlar ekonomimizi ayakta tutan tüm sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Bugün 40 milyar lira civarında sıkışıklığı olan firmaların toplam hacminin 40 milyar olduğunu düşünürsek 250 milyar liralık yeni kredi hacmi getirmiş oluyoruz.

- Ağırlıklı olarak KOBİ'ler esnaflar, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve ayrıca ihracat ve ticaretle uğraşanlar yararlanacak. İhracat kredilerinde garanti teminat yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticarilerde yüzde 85. Demek ki KOBİ'ler istihdamımızın yüzde 65'ini oluşturan ihracatımızın yüzde 60'ını oluşturan ilave kıyak yapmış oluyoruz.

İNŞAATTA KDV İADESİ

- Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. KDV iadesindeki gecikmeleri de hızlandıracağız.

İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN YAPILACAKLAR

- İstihdamı artırmak korumak artı artırmak, kredilerle desteklenecek ve korunacak ama artırmak için de bazı tedbirler aldık. Özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarında esas prim gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 ocak şubat mart, 3 aylık primlerini 2017 ekim kasım aralık ayına öteliyoruz.

- Bu SGK primlerini ödemeyecekler, senenin son 3 ayında ödeyecekler.

- 500 bin kişiye 2017'de özel sektörde iş temin edeceğiz. 100 bin kişi de toplum yararına çalışmaya devam edecek.

- İşletmelere ilk 12 ay geri ödemesiz 3 yıl vadeli 50 bin TL'lik kredi sağlanacak. Bundan 15 bin kobinin yararlanmasını bekliyoruz.

Ekleme Tarihi: 8 Ara 2016 17:14