Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 11 Eki 2023 02:55

Elektrikli otomobil deyince ilk akla gelen TESLA'nın öyküsü

İlk üretiminde eski Formula takımı ve İngiliz spor otomobil üreticisi Lotus’tan destek alan elektrikli araçlar denildiğinde diğerleri ve Tesla diye anılan marka

Tesla Araçları

Bundan tam 20 yıl önce, iki Amerikalı mühendis girişimci ve mühendis işletme yöneticisinin Amerikalı General Motors’un EV1 elektrikli araçlarını geri çağırıp imha etmesinden sonra bu iş öyle yapılmaz böyle yapılır dercesine Tesla 1 Temmuz 2003 yılında kurdular.

“Tesla ismi S asıllı amerikalı mucit ve mühendis nikola tesla'dan gelmektedir.”

Kurucular Martin Eberhard ve Marc Tarpenning’den Eberhard'a göre Tesla Motors'un kuruluşunun ardındaki fikir, temel teknolojileri "pil, bilgisayar yazılımı ve motor" olan "aynı zamanda bir teknoloji şirketi olan bir otomobil üreticisi" yaratma arzusu idi.

Şirkete 3. Katılan Ian Wright idi. Üç meslektaş 7,5 milyon dolar topladı. 2004 yılında Elon Musk 6,5 milyon dolar ile şirkete lider yatırımcı olarak katıldı.

Tesla, merkezi Austin, Teksas'ta bulunan ve elektrikli otomobiller, fotovoltaik paneller ve enerji depolama sistemleri üretiminde uzmanlaşmış bir Amerikan şirketidir.”

Tesla Motors'un orijinal adı "SRA" idi ve "Silikon Vadisi Otomotiv" anlamına geliyordu. Kurucular Silikon Vadisi'ne odaklanmak istediler çünkü Tesla'nın teknolojisi çoğunlukla gelişmiş bilgisayar sistemlerine dayanıyordu.

Alternatif Akım temelinin babası Nicola Tesla idi, Nikola Tesla, 160 yıl önce 10 Temmuz 1856'da doğdu. 300'den fazla patenti tescil ettirdi ve daha birçok buluşun hayalini kurdu.

Nikola Tesla ayrıca kendisini kablosuz iletişim ve radyonun mucidi olarak görüyordu. İlk olarak, daha sonra daha popüler hale gelecek olan güneş enerjisi fikrini öne süren kişi olarak kabul edildi. Elon Musk, Nikola Tesla'nın hayranı idi. Tesla Motors'a 'Tesla' adını vermek istemişti.

Tesla 1

ELON MUSK TESLA’NIN KURULUŞUNDAN SONRA TESLA’YI TAM OLARAK NASIL ALDI ?

Şirketin kurucularından Eberhard, teknoloji başkanı iken 2007 yılında görevi bıraktı. Daha sonra 1 yıl geçmeden diğer kurucu Tarpenning şirketin elektrik mühendisliğinden sorumlu başkan yardımcısı iken şirketten ayrıldı. Derken şirketin 5. yıl dönümü nedeniyle Elon Musk CEO olarak atandı.

TESLA, HANGİ MODA DEVLERİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK TANNIRLIĞINI YÜKSELTTİ?

Tesla, gelecek nesil elektrikli araçların popülaritesinin artmasına yardımcı olmak için arabayı şık ve işlevsel hale getirmek için Dior ve Louis Vuitton gibi tanınmış moda markalarıyla çeşitli işbirliklerini yönetti. Bu işbirlikleri Tesla markasının profilinin yükselmesine ve onları bugün piyasadaki diğer elektrikli otomobillerin üzerinde bir sınıfa yerleştirmesine yardımcı olmuştur.

Tesla'nın, Tesla otomobil sahiplerinin otomobillerin içinden özel bir video izlemesine olanak tanıyan Disney Pixar ile de işbirliği yaptığı biliniyor. Hatta Tesla, Batman Forever filmindeki Batmobile’in Tesla versiyonu için Warner Bros ile çalıştı gerçi sonuçta Warmer Bros başka bir araçta karar kıldılar.

batmobile

TESLA’NIN İLK GÖZ AĞRISI ROADSTAR’IN ÜRETİM HİKAYESİ

Tesla’nın ilk ürettiği otomobil konusunda uzman eski İngiliz Formula 1 takımı ve İngiliz spor otomobil üreticisi Lotus’u seçtiler. Pil ve elektrikli motor hariç diğer şasi, gövde parçaları Lotus’un Hethel’deki fabrikasında üretildi ve son montaj için Kaliforniya'daki Tesla fabrikasına gönderilen Lotus Elise idi.

Elon Musk, başından beri Tesla'nın uzun vadeli stratejik hedefinin kitlesel pazar için uygun fiyatlı elektrikli araçlar yaratmak olduğunu belirtiyordu.

Tesla, Roadster'ın üretimine 2008'de başladı. 2009Tesla 187 milyon dolar topladı ve 147 araba teslim etti. Elon Musk daha sonra kendi servetinden 70 milyon doları şirkete bağışladı.

Aynı yıl Tesla’ya Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı'ndan ( İleri Teknoloji Araç İmalatı Kredi Programı’ndan) 465 milyon dolarlık kredi alması onaylandı. Daha sonra kara geçecek Tesla 2013 yılında krediyi faizi ile ödemiştir.

Bu araç lityum iyon pil kullanan ilk seri üretim Roadstar otomobil olacaktı. Bu piller akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılan pillerin büyüğü idi.

2008 ile 2012 yılları arasında Tesla dünya çapında yaklaşık 2.500 adet sattı.

Tesla, 2009 yılında Daimler tarafından sermayenin %10'u karşılığında 50 milyon dolar tutarında ilave finansman eklendi. Yine aynı yıl Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti'nden 500 milyon dolar tutarında önemli bir fon aldı.

2009'da ilk tamamen elektrikli sedan olan Model S tanıtıldı.

2009 yılı sonuna doğru şirket San Carlos'tan Palo Alto'daki mevcut genel merkezine taşındı.

Tesla, 2010 yılında New York Menkul Kıymetler Borsası'na kote oldu ve 200 milyon doların üzerinde ek finansman sağladı.

2012 yılında Model S'nin teslimatları başladı. Model S, 2012 ve 2013'te Yılın Motor Trend Otomobili de dahil olmak üzere pek çok otomotiv ödülü kazandı.

Yine Model S, Norveç yeni otomobil satış listelerinde birinciliğe ulaşarak bir ülkenin aylık satış sıralamasında zirveye çıkan ilk elektrikli otomobil oldu. Yine Model S, 2015 ve 2016 yıllarında dünyanın en çok satan şarj edilebilir elektrikli otomobilidir.

2012'de ilk elektrikle çalışan SUV olacak yeni bir model olan Model X tanıtıldı.

Tesla, 2012 yılında araçların şarj istasyon teknolojisi için Supercharger ağının inşasına başlandı.

Supercharger ağı, elektrikli otomobillerin özel kullanımı için inşa edilen 480 V doğru akım hızlı şarj istasyonlarından oluşan bir ağdır. Ağı kullanabilen ilk otomobil Tesla Model S oldu ve onu Model X , Model 3 ve Model Y izledi.

2015 yılından bu yana, Supercharger'lardaki duraklı rotaların hesaplanması Tesla otomobillerinin navigasyon sistemine entegre ediliyor ve bu sistem, gidilecek rotaya göre hangi istasyonlarda ve ne kadar süreyle duracağını tahmin edebiliyor.

2013 yılı CEO Elon Musk’ın şirketi, Google'a satmayı planladığı noktaya kadar bir motivasyon kaybı ve zor bir yıl oldu.

Tesla Roadster

TESLA BİR ELEKTRİKLİ ARACIN EN PAHALI MALİYETLERİNDEN BİR OLAN PİL İÇİN FABRİKA AÇTI

Tesla, 2014 yılında pillerinin maliyetini düşürmek amacıyla, Nevada eyaletinde Reno yakınında bulunan ve elektrikli otomobiller ve sistemler için piller ve motorlar üretecek devasa bir fabrika olan Giga Nevada'nın inşaatına başladı.

TESLA OTOPİLOT PROGRAMINA NE ZAMAN GEÇTİ?

Çok değil 2014 yılında Tesla, sürücü destek sistemi olan Autopilot'u duyurdu. Tüm Tesla arabaları bu özelliği destekleyen sensörler ve yazılımlarla birlikte gönderilmeye başlandı. Bu nedenle bu araçlar “ donanım versiyonu 1 ” veya “ HW1 ” adını taşır.

2015 yılında Tesla, otomotiv endüstrisine yönelik kalıplar konusunda uzmanlaşmış Michigan merkezli Riviera Tool şirketini satın aldı.

Tesla 2016 yılında, yeni bir model olan Model 3 sedan tanıtıldı ve Tesla'nın yalnızca ertesi hafta 325.000 rezervasyon aldı.

Tesla Otopilot

TESLA SOLAR CİTY ŞİRKETİNİ NEDEN ALDI ?

2015 yılında Tesla, enerji depolama pazarına gireceğini duyurdu ve 800 milyon değerinde sipariş aldı.

Powerwall ve Powerpack endüstriyel enerji depolama batarya paketleri için ve güneş kaynaklarından enerji depolama konusunda ve fotovoltaik modül yani güneş hücreleri ya da güneş panelleri sayesinde güneşten elektrik elde etme ünitesi üretiminde uzmanlaşmış SolarCity şirketini 2,6 milyar dolara satın aldı.

Tesla, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneşi de dahil ediyordu.

2015 yılında Tesla, üçüncü aracı Model X lüks SUV'unu piyasaya sundu. Tesla iyi satış rakamlarına rağmen 2015'in ikinci çeyreğinde açık verdi ve net zararı 184 milyon dolar idi.

2016 yılında Elon Musk, otomatik üretim sistemleri alanında faaliyet gösteren Alman Grohmann Automation firmasını satın aldı.

TESLA KURULDUĞUNDAN SADECE 14 YIL SONRA HANGİ AMERİKAN OTOMOBİL DEVLERİNİ GERİDE BIRAKMIŞTIR ?

Tesla, 2017 yılında hisse kapitalizasyonunda ilk kez Ford ve General Motors'u geride bırakarak ABD'nin en değerli otomotiv şirketi oldu.

2017 yılında Tesla Motors, elektrikli araçlar ve sabit depolama sistemleri ve güneş enerjisi üretimini de kapsayan iş kapsamını daha iyi yansıtabilmek için adını Tesla olarak kısalttı

Tesla, yine 2017 yılında otomatik endüstriyel üretim ekipmanları üreten Minnesota merkezli Perbix Machine Company'yi satın aldı.

Tesla Fabrika

TESLA’NIN SOSYAL SORUMLULUĞU VE HAYIRSEVERLİK ÇABALARI

2017 yılında şirket, özellikle Maria Kasırgası’nda ardından Porto Riko'daki bir hastaneye elektriği geri kazandırmak için fotovoltaik üretim ve depolama sistemleri kurarak felaketlerden kurtulmaya çalışan bölgelere yardımcı oldu.

Tesla, 2018 yılında STEM K -12 eğitim sistemine 37,5 milyon dolar bağışladı. 2020 yılında Tesla, Kovid-19 salgınıyla mücadele etmek için Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne 723.000 dolar bağışlamıştır.

OTOMOTİV ENERJİ ELEKTRİK VE TESLA

Tesla, 2019'da Tesla, San Diego merkezli ultrakapasitör üretim şirketi Maxwell Technologies'i 218 milyon dolara satın aldı.

“ULTRAKAPASİTOR VEYA SUPER KAPASİTÖR: geleneksel kapasitörlerle karşılaştırıldığında olağanüstü derecede büyük miktarda elektrik yükü biriktirme özelliğine sahip özel bir kapasitördür. Geleneksel kapasitörlerden çok daha üstün olan yüksek spesifik güçler ve enerjilerle karakterize edilen enerji dönüştürme ve depolama cihazlarıdır.”

TESLA’NIN MEŞHUR YAPAY ZEKA İLE TANIŞMASI NASIL OLDU?

2019'da Tesla, yapay zeka sistemlerinde uzmanlaşmış Amerikan girişimi DeepScale'i satın alarak Tesla otomobillerinin otonom sürüş ile tanışmasına vesile olmuştur.

Yine 2019 yılında Tesla, dördüncü araç modeli olan Model 3 sedan'ı 2019'da satmaya başladı. Kitlesel pazarı hedefleyen Model 3, önceki Tesla araçlarına göre daha ucuzdu.

Tesla Yapay zeka

ÇİN’DEKİ YABANCI BİR ŞİRKETE AİT İLK OTOMOBİL FABRİKASI TESLA

Tesla, Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk Gigafactory'sini 2019 yılında Çin'in Şanghay kentinde açtı . Giga Shanghai , Çin'de tamamı yabancı bir şirkete ait olan ilk otomobil fabrikasıdır. 6 aydan kısa bir sürede inşa edildi.

2020 yılında Tesla, Almanya Berlin’de ve ana vatanı ABD’de Teksas’ta fabrikalarını açtı. 2020Tesla, beşinci araç modeli olan Model Y crossover'ın teslimatlarına başladı .

ABD’NİN EN YÜKSEK DEĞERLENME ORANINA SAHİP OTOMOBİL ÜRETİCİSİ TESLA

Tesla, 2020 yılında 86 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşarak herhangi bir Amerikan otomobil üreticisi arasında en yüksek değerleme rekorunu kırdı. Piyasa değeri BMW, Daimler, Volswagen ve Toyota’yı geride bırakmıştır.

2020 yılında Tesla'nın hisse senedi fiyatı %740 arttı ve şimdiye kadar eklenen en büyük şirkettir ve endekse dahil edildiği tarihte altıncı en büyük şirkettir.

Öyle ki, 2021 yılında da araç kiralama şirketi Hertz'in 100.000 Tesla araç siparişi açıklamasının ardından Tesla'nın piyasa değeri 1.029 milyar dolara ulaştı ve böylece 12 kat daha yüksek olan dünyadaki beşinci piyasa değeri oldu.

ELON MUSK PİL FABRİKALARI İÇİN TESİS KURAN FİRMAYI DA SATIN ALDI

Elon Musk, 2019 yılında elektrikli otomobiller için pil üretimi için tesisler kuran Kanadalı bir şirket olan Hibar Systems'in satın almıştır.

Cyber Truck

Tesla, yine aynı yıl Cybertruck isimli bir kamyonet tanıtmıştır.

Cybertruck, Tesla tarafından tasarlanan şarj edilebilir lityum iyon pil ile donatılmış, elektrikle çalışan 4 kapılı bir kamyonetti.

Tanıtımda, Tasarımcı Franz von Holzhausen , aracın dayanıklılığını ve camın sözde kırılmazlığını göstermek için yan camlara çelik bir top fırlattı ancak cam kırıldı.

Tesla CEO’su Elon Musk sunumdan kısa bir süre önce yapılan testlerde camın darbeye direndiğini söyleyerek kendini haklı çıkardı.

Bu sıkıntıya rağmen araç beş gün içinde 250.000 ön sipariş almıştı.

Tesla , 2020'de yarım milyon araba üretme hedefine ulaşmıştır.

2020'de US Automobile Magazine, Cybertruck'u 2019 için "Yılın Konsept Otomobili" olarak adlandırdı.

Tesla, 2021 Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunulan yıl sonu raporuna göre yaklaşık 2 milyar dolara sahip olduğu görülüyor. Tesla, 43.000’den fazla Bitcoin ile 125.000 Bitcoin’e sahip olan MicroStrategy'den sonra en fazla Bitcoin'e sahip ikinci büyük şirkettir.

Tesla: "Elektrikli araçların uygulanabilirliği ve karlılığı konusunda artık hiçbir şüphe olamaz. Ayrıca, tüm otomobil üreticileri arasında en yüksek çeyreklik faaliyet marjına ulaşmayı da başardık."

Tesla, 2021'de faaliyet marjının ikiye katlanarak %12'ye çıkması sayesinde 5,5 milyar dolarlık rekor kâr elde etmiştir.

Tesla, 2021 yılının sonunda Austin yani Teksas ve Berlin’deki yeni fabrikalarında ilk araç montajlanıa başlamıştır.

Tesla, 2022 yılında Austin ve Berlin'deki yeni fabrikaları başta olmak üzere Model Y'den başlayarak mevcut modellerinin üretimine odaklandı.

2023 yılının ilk çeyreğinde Tesla Model Y, Avrupa'nın en çok satan binek aracı olmuştur.

TESLA’NIN ÖNEMLİ TEKNOLOJİK VE DANIŞMA ORTAKLARI

LOTUS

Tesla’nın ilk otomobil yapmasındaki ilk markası idi. O zamanlar Dark Star olarak adlandırılan Tesla Roadster'ın son görünümü için bir tasarım yarışması düzenlendi ve yarışmayı Lotus tasarım stüdyosu kazandı.

Sonuç olarak Tesla Roadster, Lotus Elise'in tasarımını temel alıyor ve hatta bazı bileşenleri içeriyor.

Lotus

PANASONIC

2010'da Tesla ve Panasonic , otomotiv kullanımına yönelik lityum iyon pillerin araştırılması, geliştirilmesi ve üretimi için bir anlaşma imzaladı.

Bu amaçla inşa edilen site Giga Nevada'dır. Panasonic ayrıca evler için Solar Roof fotovoltaik modülleri konusunda Buffalo , New York'taki Giga New York'ta Tesla ile işbirliği yapıyor.

TOYOTA

2010'da Tesla ve Toyota , Toyota'nın Tesla'ya 50 milyon dolarlık koşullu yatırımını ve Tesla'nın eski NUMMI (New United Motor Manufacturing Incorporated) fabrikasının bir kısmını 42 milyon dolarlık satın almasını içeren elektrikli araçların geliştirilmesi üzerinde çalışmak üzere bir ortaklık duyurdu.

Japon şirketi için Tesla, ABD pazarı için 2012'den 2014'e kadar üretilen ikinci nesil RAV4 EV'nin güç aktarma organlarını ve bataryasını tedarik etti.

DAIMLER AG

Tesla , 2007 yılında bazı Mercedes-Benz modellerinin güç aktarma organları için bileşenler tedarik ederek Daimler AG ile işbirliğine başladı. Smart’ın Mercedes A sınıfı ve Mercedes B sınıfı elektrik motoru ve bataryaları Tesla tarafından sağlandı.

FREIGTLİNER

2010 yılında Tesla, American Freightliner'ın elektrikli kamyonetlerinin pillerini tedarik etti.

ELECTRIFY AMERICA

Tesla, Volkswagen Grubu'na ait olan Electrify America'ya Powerpack'ler sağlıyor . Şirket, elektrikli araçlara yönelik şarj istasyonları ağıyla ABD'de elektrikli mobilitenin geliştirilmesinde faaliyet gösteriyor.

LIBERTY MUTUAL SİGORTA ŞİRKETİ (Liberty Mutual Insurance Company):

2017'de Liberty Mutual Insurance Company işbirliğiyle Amerikan şirketinin araçları için özellikle avantajlı olan InsureMyTesla sigorta planı hayata geçirildi.

AIRBNB

2015'te Tesla ve Airbnb , bazı kiralık evlerde Tesla şarj cihazları sağlamak için bir anlaşmaya vardı. Hizmet ücretsiz olarak sunuluyordu.

Tesla Fabrika

TESLA’NIN KAÇ FABRİKASI VAR?

Tesla, 2010 yılında Toyota'nın Nisan 2010'a kadar Corolla ve Tacoma'yı ürettiği Fremont, Kaliforniya'daki eski NUMMI fabrikasını satın aldı.

Bu fabrika, dünyanın en büyük, en gelişmiş ve çevre dostu otomotiv üretim tesislerinden biridir.

Yıllık araç sayısı, küresel otomotiv üretiminin yaklaşık %1'ine eşdeğerdir. Burada Tesla, Çin'in ve 2019'dan beri Alman giga fabrikasının açılışından önce tüm araçlarını üretti.

TESLA’NIN GURURU GİGA NEVADA FABRİKASI

2016'da Tesla, Reno , Nevada yakınlarındaki Storey County'de ilk Gigafactory'nin açılışını yaptı ve burada 2020 yılına kadar yılda en az 500.000 araba için pil üretmeyi planlıyor.

Fabrika tamamlandığında 4 ila 5 milyar dolara mal olacak. Bu tesis aynı zamanda Tesla arabaları için elektrik motorları ve Powerwall ev akülerinin yanı sıra endüstriyel kullanıma yönelik piller olan Powerpack'ler de üretmektedir.

GİGA NEW YORK

2014 ile 2017 yılları arasında Buffalo, New York'ta inşa edildi. Tesla tarafından 2016 yılında satın alınan, fotovoltaik modüller üreten bir şirket olan SolarCity burada faaliyet göstermektedir.

Bu tesiste sivil inşaatlar için kiremitlere entegre edilmiş bir fotovoltaik hücre sistemi olan Solar roof üretilmektedir.

GİGA ŞANGHAY

Ocak 2019'da Şangay'daki bir konferansta Elon Musk, Model 3'ün üretim tesisinin yanı sıra piller ve elektrik motorlarını da Çin şehrinde inşa edeceğini duyurdu. Kasım 2019'da Tesla, Çin'de üretilen ilk Model 3 birimlerini tanıttı.

GİGA BERLİN

2019'da 2019 Altın Direksiyon ödülünün toplanması sırasında Elon Musk, Tesla'nın Avrupa fabrikasının Almanya'nın Berlin kentine çok da uzak olmayan Grünheide kenti yakınlarında kurulacağını açıklamıştı .

Model 3, Model Y ile bunlara özel elektrik motorları ve bataryalar bu tesiste üretilecek. Bir tasarım merkezi ve bir mühendislik merkezi de inşa edilecek.

Tesla denince sadece bir elektrikli otomobil üretimi gelmesin, buzdağının altında otomobilden başka elektrik şarj çözümleri, elektrik enerjisi depolama, elektrik dağıtım teknolojisi, yapay zeka ve yazılım teknolojileri ile harmanlanmış bir holding olduğunu unutmayın.

Tesla enerji

TESLA’NIN ELEKTRİK ENERJİ DEPOLAMA VE ELEKTRİK DAĞITIM TEKNOLOJİLERİ

Tesla'nın elektrikli otomobiller için kullandığı sonuçlar ve teknolojiler Giga Nevada'da Powerwall'lar, Powerpack'ler ve Megapack'ler üretmek için paylaşılıyor.

Talebin düşük olduğu dönemlerde enerji biriktirmek ve üretim şebekesinden çekilmenin pahalı, yetersiz veya elektrik kesintisi nedeniyle eksik olacağı durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Bu sistemlerden bazıları Güney Kaliforniya'daki Mira Loma'da ve Güney Avustralya'daki Hornsdale'de inşa edilmiştir .

“POWERWALL: Enerjiyi depolayan, kesintileri algılayan ve şebeke kesildiğinde otomatik olarak evinizin enerji kaynağı haline gelen bir bataryadır. “

“POWERBACK: Entegre çift yönlü invertör ile yeniden tasarlanıp yapılandırılmış. Tesla’nın yeni versiyonunu geliştirdiği invertör, fotovoltaik panellerden gelen DC elektriği ev kullanımına uygun AC elektriğe çevirmektedir.

“MEGAPACK: Tesla’nın en büyük enerji depolama ürünü olan Megapack, enerji depolama ve destek sağlayarak şebekeyi kararlı hale getirmeye ve kesintileri önlemeye yardımcı olan güçlü bir batarya anlamına geliyor.

Bir seferde 3 MWh rüzgar ve güneş enerjisi depolayabiliyor. Megapack’lerin bir araya getirilmesiyle 1 GWh’den daha fazla enerji deposuna sahip bir batarya oluşturmak mümkün oluyor. Bu enerji San Francisco’daki her evin altı saatlik enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

TESLA SUPERŞARJ CİHAZI VE ŞARJ İSTASYON TEKNOLOJİLERİ

Tesla Supercharger , Tesla araç sahiplerine ayrılmış, şirketin araçlarını şarj etmenize olanak tanıyan, maksimum 250 kW elektrik gücüne sahip bir dizi sütundan oluşan, kWh başına yaklaşık 30 sent fiyatı olan ücretli şarj istasyonları ağıdır. Amerikan şirketi yaklaşık 20 dakikada %80'e varıyor.

İlk müşterileri ödüllendirmek amacıyla 2016 yılı sonu itibarıyla satın alınan araçlarda Supercharger'larda şarj işlemi ücretsiz ve sınırsız hale getirildi.

Ağustos 2019'dan itibaren Model S ve Model için kampanya yeniden etkinleştirildi. 2020 yılında 2.000 hızlı şarj istasyonu kotasına ulaşıldı. Dünyada toplamda yaklaşık 18.000 sütun bulunmaktadır.

Destination Charging ağı bunun yerine otellerde, restoranlarda ve daha uzun süreli konaklamanın mümkün olduğu diğer ticari tesislerde 22 kW'a kadar Tesla duvar şarj cihazlarının kurulumunu içeriyor. Örneğin Tesla kullanıcısı, bağlı bir otelde kalarak ertesi gün tamamen şarj edilmiş bir pille ayrılabiliyor.

Tesla Supercharger

TESLA’NIN ELEKTRİKLİ TIRI NEDİR?

Elon Musk, elektrikli Tırını 2017 tarihinde düzenlenen bir basın toplantısında duyurdu. Başlangıçta 2019 yılı için planlanan üretimi daha sonra 2022 yılı sonuna ertelenmişti.

Musk, Tesla Semi adını verdiği tırın 800 km menzil ve sıfırdan 100 km/saat'e hızlanma süresi, Dizel motorlu benzer bir kamyon için 15 saniyeye kıyasla 5 saniyeydi.

Semi, Model 3'te kullanılanlarla aynı olan dört elektrik motoruyla çalıştırılacak ve kendi şeridinde, diğer araçlardan güvenli bir mesafede kalmasını sağlayacak ve daha sonra yazılım ve yazılım yüklendiğinde geniş bir sensör seti içerecek. Düzenleyici koşullar otoyollarda otonom çalışmasına izin verecektir.

Musk ayrıca şirketin Tesla Megacharger adı verilen küresel güneş enerjisiyle çalışan şarj istasyonları ağının kurulumuna dahil olacağını duyurdu .Semi'yi uzun vadede kullanacak potansiyel müşteriler için daha çekici hale getirmek. 30 dakikalık şarjla 650 kilometre menzil sağlanacak. Halka açık yollardaki ilk Semi prototipleri Ağustos 2019'da Kaliforniya'da görüldü .

Tesla Semi’nin UPS , PepsiCo , DHL , Walmart , Anheuser-Busch , Sysco, JB Hunt, JK Moving, Loblaw , Fercam , Frito-Lay ve Albertsons şirketleri ön sipariş vermiştir. An itibariyla pazarlama daha gerçekleşmemiştir.

Tesla Super Truck

TESLA’NIN İLK GÖZ AĞRISI LOTUS ELİSE PLATFORMUNDAKİ ELEKTRİKLİ ROADSTAR MODELİ

Yukarıda da yazdığımız gibi Tesla tarafından üretilen ilk araç, Lotus Elise'i temel alan ve Roadster adı verilen bir Roadster'dı.

Ana vatanı ABD’de yaklaşık 2.500 adetlik üretimle satılan bu model, şirketin daha önce yavaş ve otomotiv endüstrisine pek uygulanamayan bir şey olarak düşünülen elektrikli otomobil konseptinde devrim yaratmasına olanak tanıdı.

Roadster'ın üretimi için, 2005'te Tesla, Lotus ile yani tamamen Lotus tarafından yapılmış, ancak aktarma organları olmayan ve bunun yerine Tesla tarafından monte edilen arabaların üretimi için bir sözleşme imzaladı.

Roadster, doğrudan Nikola Tesla'nın orijinal 1882 tasarımından türetilen bir AC motor kullanıyordu.

Tesla Roadstar, 340 km menzil 0'dan 100 km/saat hıza 3,7 saniyede ulaşıyor ve 201 km/saat hıza ulaşıyor.

Prototipler Temmuz 2006'da kamuoyuna sunulmuştu. İlk etapta 100 adet üretilecek araç hepsi üç haftadan kısa bir süre içinde rezerve edildi.

Üretim 2008 yılında başlandı ve 2012 yılında durdu.

Tesla Roadstar, aynı zamanda uzaya fırlatılan ve Falcon Heavy roketinin test uçuşu için nakledilen ilk üretim otomobilidir.

Artık Tesla, daha uygun fiyatlı, daha büyük kapasiteli bir sedan olan Model S'nin geliştirilmesine başlamak için harekete geçecekti.

TESLA’NIN 2.UZMANLIĞI SPOR LÜKS SEDAN TESLA MODEL S

Üretilen ikinci araç ise Model S isimli F segmenti lüks sedandır . Tasarım ve üretimdeki birçok gecikmenin ardından dağıtımı 2012'de Kuzey Amerika'da, 2013'te ise Avrupa ve Asya'da başladı.

Küresel satışlar Aralık 2015'te 100.000'i aştı; Model S bu nedenle Chevrolet Volt'a eşitti ve bu da çok daha ucuzdu. Nisan 2016'da Model S, esas olarak ön kısmı etkileyen bir yeniden şekillendirmeye tabi tutuldu.

Tesla Model S genellikle şimdiye kadar yapılmış en iyi arabalardan biri olarak kabul edilir. Motor Trend dergisinden Yılın Otomobili de dahil olmak üzere çok sayıda ödül kazanmıştır.

Tesla'nın Model S'si en süslü arabalardan biridir. Herhangi bir üretim otomobilinde en düşük sürtünme katsayısına ve en büyük panoramik açılır tavana sahiptir.

TESLA’NIN 3.UZMANLIĞI MODEL S ÜSTÜNDEN GELİŞTİRİLEN DAHA BÜYÜK İÇ HACİMLİ SUV’U Model X:

2012 yılında Amerikalı firmanın geliştirdiği Model X, Model S platformu üzerinde geliştirildi ve 5, 6 veya 7 yolcu koltuğuyla yapılandırılabiliyordu.

Üretim, 2013'ten 2014'ün sonuna, 2015'in ikinci çeyreğine ve 2015'in üçüncü çeyreğine kadar birkaç kez yeniden planlandı. Ağustos 2015'te kullanıcı grupları, Model için kaydedilen 12.000 ön siparişe karşın 30.000 adet talep gelmiştir.

Model X, Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından test edilen en güvenli otomobildir. Her kategoride ve alt kategoride 5 yıldızlı güvenlik derecelendirmesi ödülü kazandı.

Model X, yalnızca Tesla motorlarının sunduğu SUV'ları değil, mevcut tüm SUV'ları geride bıraktı. Çarpışma testi, tam genişlikte önden çarpışma testi ve yandan çarpışma uygulanarak gerçekleştirildi.

Tesla'nın SUV'unun ön kısmı her kategoride beş yıldız alırken, devrilme derecesi beş üzerinden dört yıldız aldı. Model X, NHTSA'nın çarpışma testlerinde en az beş yıldızın toplam puanını alan araçlara verilen, NHTSA'nın en yüksek güvenlik unvanı olan "üstün" unvanını alan ilk elektrikli otomobil oldu.

TESLA’NIN 4. UZMANLIĞI OTOMOBİLİ FORD TELİF HAKKINDAN DOLAYI NEDEN MODEL 3 OLDU

Tesla'nın dördüncü modeli, Başlangıçta arabanın Model E olarak adlandırılması gerekiyordu ancak "Model E" ticari markasına sahip olan Ford'un açtığı bir dava sonrasında Elon Musk, 16 Temmuz 2014'te arabanın Model 3 olarak adlandırılacağını duyurmuştu. Tesla’nın 4.aracı D segmenti bir liftback idi.

Tesla, 2016 yılında ön siparişleri 1000 $ iade edilebilir depozitoyla başladı. Bir haftaya kalmaz 325.000'den fazla rezervasyon oldu. 2017'de rezervasyonların sayısı 500.000'e yükselmişti.

Model 3, her türlü alet ve kontrolden tamamen arınmış bir gösterge panosuna sahip olan ilk modern otomobillerden biridir; bu gösterge panelinin tek unsuru, ortasına yatay konumda monte edilmiş 15 inçlik dokunmatik bir ekrandır.

Model 3, 50 kWh bataryaya sahip temel Standard Range Plus versiyonu 448 km menzil, 75 kWh bataryaya sahip versiyonu 567 km menzile sahipti. İlk 30 araç 2017 Temmuz sonunda kokteyl ile müşterilere teslim edildi.

TESLA’NIN 5. UZMANLIĞI MODEL 3 ÜSTÜNE GELİŞTİRDİKLERİ CROSSOVER VERSİYONU MODEL Y OLACAKTI

Tesla, Mart 2019'da Model 3'ün crossover versiyonu olan, içi tamamen aynı, dışı da aynı estetik özellikleri sunan beşinci modeli Model Y'nin tanıtımını yaptı.

Elon Musk, piyasadaki dört modelin tanımlayıcı harflerinin SEXY kelimesini oluşturmasını istedi , daha sonra Model 3 için Model E isminin kullanılmasının mümkün olmaması üzerine bu kelime S3XY olarak değiştirildi.

Teslimatlar 2020 Martında başladı.2021 yılından itibaren daha ucuz bir versiyonu da satılmaya başlandı.

AKILLI TELEFONLARA BAĞLANABİLEN TESLA ARAÇLARI MARİFETLERİ NELERDİR?

Tesla, Android ve iOS için sahibinin akıllı telefonunu Bluetooth aracılığıyla araca bağlayan bir mobil uygulama sunuyor. Model S'den itibaren her Tesla'da standart olarak yerleşik bir hücresel modem bulunur.

Görselleştirin (örneğin iç sıcaklığı, akü şarj seviyesini veya aracın kilitli olup olmadığını), Aracın kilidinin açılması, Aracın çalıştırılması, Klimayı/ısıtmayı açın ve sıcaklığı ayarlayın, Aracın korna çalmasını ve ışıklarının yanıp sönmesini sağlayın, Bagajı ve açılır tavanı açın veya kapatın, Şarj seçeneklerini ayarlayın, Aracı çağırma (ileri/geri) marifetleri bulunmaktadır.

TESLA KÖPEK MODU NE DEMEKTİR ?

Tesla, 2019'da arabalarına, siz yokken köpeğinizin rahat etmesini sağlamak için kabin sıcaklığını ayarlamanıza olanak tanıyan bir köpek modunu tanıttı.Bu modda, bilgi-eğlence ekranı yoldan geçenlere evcil hayvanın güvende olduğunu bildiren bir mesaj da yayınlıyor.Özellikle, özellik hem soğutma hem de ısıtma modlarını içerir.

Tesla, Japon rakibi Honda'nın Asimo'su gibi Teslabot olarak bilinen bir insansı robot üzerinde çalışmaktadır.

Tesla Araçları

TESLA’NIN FABRİKALARI NERELERDE?

Tesla’nın 2010 yılında kurulan Fremont tesisinden önce ilk göz ağrısı Roadstar’ı montajında piller Kuzey Kaliforniya’nın silikon vadisindeki Palo Alto’dan, Şasi İngiltere’deki Hethel şehrindeki Lotus’tan gelen Lotus Elise şasisi idi.

Montajı Tesla’nın ilk 2 bayiden birisi olan Kaliforniya’daki Menlo Park’ta toplanmıştır.

O günden bu yana Tesla’nın 11 tesisi ana vatanı ABD’de, 1 Hollanda, 2 Çin, 2 Almanya ve 1 Hollanda olmak üzere 16 tesisi vardır.

Bunlardan ABD’de 2012 yılında kurulan ilk fabrikası olan Fremont Fabrikasında 3 tesis Piller, Model S, Model X, Model 3 ve Model Y’yi üretiyor.

2013 yılında açılan Hollanda Tillburg montaj fabrikası otomobillerin montajını yapıyor. Tesla Motors'un Freemont fabrikası normalde 1984'te yeniden açıldı ve Toyota ve General Motors tarafından ortaklaşa işletildi .

NUMMI (Yeni Birleşik Motor Üretim A.Ş.) olarak biliniyordu. Tesis, GM 2009'da emekli olana kadar 25 yıl boyunca 8 milyon araç üreterek faaliyet gösterdi. Tesla Motors, tesisin mülkiyetini 19 Ekim 2010'da aldı.

2012'de ilk Tesla Model S fabrikada özel bir sunumla teslim edildi. esla Motors fabrikasında sac kesim ve presleme, plastik enjeksiyon, gövde montajı, boyama, akü imalatı, son montaj ve kalite kontrol testleri gerçekleştirmektedir.

Model S'nin damgalı ve alüminyum parçalarının çoğu ve plastik parçalarının %90'ından fazlası tesiste üretiliyor. Fabrika, daha önce fabrikada üretilen Toyota Corolla için üretilenden daha fazla Model S parçası üretiyor.

Fabrikanın duvarları ve zemini beyaza boyandı ve daha fazla doğal ışık sağlamak için tavanlara birçok tavan penceresi yerleştirildi.

Tesla’nın 2017 yılında açılan Nevada’daki Giga Nevada fabrikasındaki 2 tesis Piller, elektrik motorları ve Semi adındaki Tır çekicisini yapıyor. 2016 yılında açılan Giga New York fabrikasındaki 2 tesiste de ise Tesla Supercharger sarj dağıtım ağı istasyonu için bileşenleri ve Fotovoltaik Hücreleri üretiyor.

2019 yılında Tesla, Çin’de açtığı Giga Şangay fabrikasındaki 2 tesiste Tesla Supercharger sarj dağıtım ağı istasyonu için bileşenleri ve Model 3 ve Model Y üretimini yapıyor.

Tesla’nın 2022 yılında açtığı Almanya Berlin’deki Giga Berlin fabrikasındaki 2 tesis piller elektrikli motorlar ve Model Y üretiliyor.

Tesla’nın yine ana vatanı ABD’de açtığ Giga Teksas fabrikasındaki 3 tesis Model Y, Piller ve Cybertruck üretimini yapıyor.

Tesla’nın son 2022 yılında yine ana vatanı ABD’de Megapack için fabrika kurmuştur.

Tesla’nın toplam 8 fabrikası vardır diyebiliriz.

2023 Şubat ayında Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika'nın kuzeyinde Monterrey'de bir Tesla fabrikasının yakında açılacağını duyurdu. Fabrika sahasının 1700 hektarlık bir alanı kapsadığı söyleniyorŞirketin bugüne kadarki en büyük Gigafactory'si ve dünyanın en büyük elektrikli otomobil fabrikası burada inşa edilecek.

TESLA’NIN ÜRETİM VE SATIŞ DURUMU NASIL?

Tesla, küresel satışları 2021'de bir milyon araca dayanmıştır. 2022 yılında 1 milyon 313 bin 851 araç üretmiştir. Bu üretimde arslan payı Tesla Model 3 ve Model Y’dir sonra Model S gelmektedir.

Tesla, 2019 yılında Tesla araçlarının küresel satışları %50 artış göstererek 2018'deki 245.240 adetten 2019'da 367.849 adede yükselmiştir.

Hızla yükselen firma kaba bir örnek vermek gerekirse 2014 yılında 32.000 satan marka 4 yıl sonra 2018 yılında sekiz katı 245.200 otomobil satışına bir 4 yıl sonrası 2022 yılında da 1.313.851 araaç satışı ile adeta bir sayının karesi gibi artnıştır.

“Tesla'nın aralıksız yatırımları ve ARGE faaliyetleri ile çok iyi görünen firma, aslında 2020 yılından sonra kara geçmeye başlamıştır. Elbette, marka olmanın da bir bedeli var değil mi? Sonuçta, uzun yıllar kar elde etmeyen firmanın şu anda muazzam bir marka imajı vardır!

TESLA İLK SATIŞ MAĞAZASINI NEREDE AÇILMIŞTIR ?

Tesla'nın ilk perakende mağazası 2008 yılında Los Angeles'ta açılmıştır. 2020 yılı için Tesla’nın ABD’de 130 mağazası vardır. Tesla, 34 ülkede mağazası olup Dünya çapında 466 servis merkezi bulunmaktadır.

TESLA’NIN GELİŞTİRMEKTE OLDUĞU MODELLER

Tesla Roadster

ROADSTAR 2.0

Tesla, 2017'de Semi'yi tanıtan etkinliğin sonunda sürpriz bir açıklamayla Tesla, Roadster'ın Roadster 2.0 adı verilen yeni versiyonunu tanıttı.

Elon Musk, yeni modelin bu pil ömründen daha fazlasına sahip olacağını söyledi. 200 kWh pil ile 1.000 km menzil ve 0-100 km/saat hıza 2,1 saniyede; maksimum hız daha yüksek olacaktır400 km/saat ile bir çok hyper spor araçların içinden geçecek bir model olacaktı.

Araçta dört tekerlekten çekiş ve viraj alırken tork yönlendirmeyi mümkün kılacak üç elektrik motoru bulunacaktı.

Tesla, Roadster'ın "rekor kıran hızlanma, menzil ve performans" ile dünyadaki "en hızlı", trafiğe yasal üretim otomobili olduğunu iddia ediyor.

CYBERTRUCK

Tesla, 2019'da, 1982 yapımı Blade Runner filmine göndermeler içeren fütüristik tasarıma sahip Cybertruck adlı bir kamyonet tanıtmıştı. Araç yekerlekli köşeli bir uçan daire ile pikap arası konsept gibi bir görünüme sahipti.

CYBERQUAD

Tesla, Cybertruck'un sunumunun son bölümünde Cyberquad adında 4 çekerli bir ATV idi.

TESLA OTOMOBİLLERİNİN YAZILIM GÜNCELLEME VE YÜKSELTMELERİ NASIL OLUYOR ?

Tesla araçları adeta bir android ios işletim sistemli telofonlar gibi olan Tesla otomobilleri, Tesla araç yazılımı , yeni yazılım ve cihaz yazılımı sürümleri yayınlandığında Wi-Fi üzerinden düzenli olarak güncellenir .

Bu, yazılımın bakımını yapmayı ve yeni özellikler sunmayı mümkün kılar. Tesla ayrıca satın alma sonrasında yazılım yükseltmeleri yoluyla aracın özelliklerinin kilidini açma olanağı da sunuyor.

Mevcut yükseltmeler arasında kısmi otomatik pilot veya tam otonom sürüş, Tesla Model 3’te artırılmış hızlanma ve ısıtmalı arka koltuklar yer almaktadır.

Tesla’nın tüm otomobilleri, yalnızca Wi - Fi veya Bluetooth üzerinden video akışı, İnternet'te gezinme ve müzik akışı yanı sıra hücresel bağlantı kullanarak navigasyona olanak tanıyan standart bağlantıyla birlikte gelir.

Premium bağlantı, canlı trafiğe, uydu haritalarına ve müzik akışına hücresel erişim sağlar. Araç durdurulduğunda premium bağlantı aynı zamanda isteğe bağlı video hizmetleri , internette gezinme ve karaoke modu aracılığıyla video akışına da olanak tanır .

Tesla Otomom sürüş

TESLA FULL SELF DRIVING YANİ FSD NE DEMEKTİR ?

Tesla, 2021 yılının yarısından itibaren Tam Otomatik Sürüş hizmeti navigasyon yardımı, şerit değiştirme yardımı, park yardımı , trafik ışıklarını okuma, dur işaretleri dahil belirli işaretleri tanıma gibi işlevleri içeren sürüş yardım hizmeti demektir.

Otomatik pilottan farklı olan bu hizmeti Tesla, Amerika Birleşik Devletleri'nin belirli bölgelerinde aylık abonelikle pazarlanmaktadır.

YILLIK PERİYODİK BAKIMLAR TESLA’NIN ELEKTRİKLİ ARAÇLARI İLE NASIL FARKLI BİR DURUMA GELDİ ?

Tesla, yıllık bakım ve düzenli sıvı değiştirmeyi gerektirmiyor. Ancak yinede yılda bir veya 30.000 km’de Fren hidroliği, klima, lastikler ve polen filtrelerinin periyodik bakımını öneriyor.

Zaten otomobilden daha çok tekerlekli bir akıllı telefona benzeyen Tesla otomobillerinde Tesla'nın servis stratejisi, araçlarına uzaktan teşhis ve onarımlar, mobil teknisyenler ve Tesla'ya ait servis merkezleri aracılığıyla servis vermeyi içermektedir.

tesla otonom sürüşler

TAM OTONOM SÜRÜŞÜ HALA GELİŞTİRMEKTE OLAN TESLA

Tesla, açıklamasında “Otomatik pilot, aracınızın otomatik olarak hareket etmesine, hızlanmasına ve fren yapmasına olanak tanır ancak mevcut Otomatik pilot özellikleri, aktif sürücü denetimi gerektirir ve aracı otonom yapmaz” der.

Kuzey Amerika'da Tesla, sürücülerin Otopilot işlevi devredeyken sürüş sırasında dikkatli ve tetikte olmalarını tavsiye ediyor. Direksiyonu bırakmanıza izin verir, ancak kontrolü yeniden kazanarak varlığınızı düzenli olarak göstermenizi gerektirir.

2019 başından beri satılan Tesla’larda "Otomatik pilot" işlevi iki seviyeye sahiptir: Birincisinde uyarlanabilir hız sabitleyici ve yön yardımı bulunurken, ikincisi "Otomatik Pilotla Navigasyon", otomatik şerit değiştirme, otomatik park etme, otomatik çıkış (çağırma), trafik ışığı algılama ve dur işareti kontrolü işlevlerini içerir.

Ancak Tesla,bu konuda çekimser açıklamalarda yapmaktadır. Tesla'ya göre "Otomatik pilot otomatik sürüş yazılımı değil ve onu kullananların aracın kontrolünü elinde tutması gerekiyor. Otonom sürüşe güvenen Tesla sürücüsüde refleks ve tepki sürelerinde gecikme ve körelme olmaktadır.

İSVEÇ’İN KARBONDİOKSİT EMİSYON ŞÜPHESİ ?

2017 yılında İsveç'te yapılan bir araştırma, lityum iyon araba akülerinin üretiminin kilovatsaat kapasite başına yaklaşık 150 ila 200 kg karbondioksit eşdeğeri ürettiği sonucuna vardı. Ancak şirket patronu Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada bu suçlamayı reddetti. Bunu Nevada'daki Gigafactory'nin tamamen yenilenebilir enerjiyle desteklenmesiyle gerekçelendirdi.

İsveç’te yapılan araştırmada içten yanmalı motorlu araçların karşılaştırmaya dahil edilmemesi de araştırmanın tarafsız olmadığı süphesini doğurmuştur. ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları Tesla, zaman içinde içten yanmalı bir motora kıyasla üretimi sırasında ortaya çıkan önemli ölçüde daha yüksek CO2 emisyonlarını fazlasıyla telafi ettiğini belirtmektedir.

TESLA’NIN OTOPİLOTUNUN SUÇ DOSYALARI

Ancak Otopilot özelliği, dört ölüm dahil olmak üzere kazalara yol açtı ; kurbanların tümü bu özelliği kullanan Tesla sürücüleriydi.

Teksas'ta gözle görülür şekilde sürücüsüz Tesla Model S'de iki kişinin ölümüyle sonuçlanan bir kaza meydana geldi.

Mayıs 2016Tesla sürücüsü Joshua Brown, Florida'da aracının Otopilot işlevi etkinleştirilirken yarı römorkla çarpışması sonucu hayatını kaybetti.

Ocak 2017 Otopilot, Tesla sürücüsünün tepki vermek için yedi saniyesi olduğu ve bu nedenle kazanın "insan faktörlerinden" kaynaklandığı tahmin edilerek Amerikan mahkemeleri tarafından temize çıkarmıştır.

Bu kazaların bazıları, bu sürüş yardımını kullansa dahi, sürüşünden sorumlu olan sürücünün dikkatinin dağılmasından kaynaklanmaktadır.

NHTSA soruşturması , müşterilere otopilotun yetenekleri hakkında sağlanan yetersiz bilginin eleştirilmesine neden oldu. Yani doğru kullamadığınız teknoloji başınıza bela açacaktır.

Tesla Kaza

TESLA’DAKİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE PERSONEL MEMNUYETİ NASIL?

2016 yılında çalışanların %20'si kadındı ve yaş ortalaması 30'du. İşgüvenliği Worksafe’e göre 2016 yılında yaralanma oranı 8,1 olup endüstri standardından %31 daha yüksekti. Ne de olsa araçlar elektrikli idi ve elektrikten yaralanma riski içten yanmalı motor üreticilerine göre yüksek idi. Tesla, yaralanma oranlarını düşürmek için 2 vardiyadan vazgeçerek 3 vardiya mesaiye geçmiştir.

Tesla’nın mesai saat ücretleri diğer otomobil şirketlerinden düşük idi. Hak aramayı düşünen Tesla personelleri Birleşik Otomotiv İşçileri sendikasına katılma dedikoduları düşünürken Elon Musk, personellerini bu durumda mali sonuçlarla karşı karşıya kalacakları yönünde tehdit etti. ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu NLRB devreye girerek Tesla Personellerini her yönden güvenceye almıştır.

TESLA’DA HAYALİ FRENLEME PROBLEMİ

ABD ulaşım güvenliği otoritesi olan NHTSA , aracın aslında mevcut olmayan bir engel algıladığında aniden yavaşlaması sonucu ortaya çıkan "hayali frenleme" ile ilgili birçok şikayet almaktadır. 2021 Ekim’inde yeni yazılımlar ile düzelmiş olsa da sistemin güvenilirliği ile geçmişten soru işaretleri oluşmuştu.

2021 Tesla Model Y sahibi, NHTSA'ya bir saniyeden kısa sürede 129 km/s hızdan 111 km/s hıza ciddi bir yavaşlama olduğunu bildirdi.

2021Paris'teki G7 şirketine ait bir Tesla taksisinin neden olduğu ölümcül kaza, bu şirketin 37 Model 3 araçtan oluşan filosunu askıya almasına yol açtı.

Hiçbir otomobil şirketi Tesla kadar otopilot veya otonom sürüş için risk almamıştır. Tesla bu yolda ilk kurban marka oldu.

2018 yılında Tesla, Model S serisindeki 123.000 aracı hidrolik direksiyon cıvatalarının korozyonu nedeniyle geri çağırdı. Bu sorun nedeniyle hisse senetleri bir ayda yüzde 20 değer kaybetmiştir.

2021 yılında ABD Karayolu Güvenliği Ajansı ( NHTSA ), Tesla'dan araç bilgisayarı belleğinin tükenmesiyle ilgili bir güvenlik sorunu nedeniyle yaklaşık 158.000 aracı geri çağırmasını Yesla’dan istemiştir. 2012-2018 Model S ve 2016-2018 arası üretilen Model X’te bötle bir üretim hatası olmuştur.

GÜNEY KORE’DEN TESLA’YA YANILTICI REKLAM NEDENİYLE CEZA

2023 Ocak ayında Güney Kore’de yayınlanan Tesla reklamında yakıtta sözde tasaruf akü sarj hızı gibi konulardan Güney Kore Anti-tröst Komisyonu tarafından 2.07 milyon Euro para cezasına çarptırılmştır.

TESLA ARAÇLARINDA GÜVENLİK KAMERALARI

Tesla arabalarında sekiz adet yerleşik kamera ve aracın etrafını filme alan bir hırsızlık önleme fonksiyonu bulunmaktadır.

Tesla Kamera

TESLA’NIN KAMERALARI DEVLETLERİN MİLLİ GÜVENLİK PROBLEMI OLABİLİR Mİ?

Tesla otomobilleri dört tekerlekli gözetleme sistemleridir.

Otomobilin içinde ve çevresinde olan hemen hemen her şey için sensörler bulunur. 2022'de, Çin’de yetkililerin Beidaihe kasabası, Tesla arabalarına birkaç hafta boyunca sürüş yasağı getirdi.

Arka planda Tesla otomobillerinin standart olarak takılan kameralar vardı. Bunlar Çinli güvenlik yetkilileri tarafından olası bir güvenlik riski olarak görülüyordu.

Berlin Polis otoritesi de belirli i bölgelerde Tesla araçlarının kullanımını da yasakladı. Ancak Ekim 2022'de Berlin'deki Bundesallee'de meydana gelen ölümcül bisiklet kazasının aydınlatılmasına Tesla otomobilinin kamera görüntüleri olayı aydınlatmıştır. Kazada, kamyonun çarpması sonucu 44 yaşındaki bisikletçi hayatını kaybetmiştir.

TESLA’LARıN KAZALARDA DAHA FAZLA MASRAF ÇIKARDIĞI DOĞRU MU?

2017 yılında Amerikan Otomobil Birliği , Otoyol Kaybı Veri Enstitüsü'nün Model S için kaza sıklığının %46 daha yüksek olacağı ve onarımının benzer araçlara göre %50 daha pahalı olacağı sonucuna varan bir raporunun ardından Tesla sahipleri için sigorta oranlarını artırmıştır.

Tesla X, benzer araçlarla karşılaştırıldığında yüzde 41 daha fazla kaza geçirecek ve onarımı yüzde 89 daha pahalı olacağı rivayet edilmektedir.

Sonuç olarak Amerikan Otomobil Birliği , Tesla otomobillerinin sigorta oranlarını %30 artırmıştır.

Tesla ısrarla, 2018 yılı ilk çeyrek yıl kaza raporlarında Otomatik Pilot devredeyken, manuel moda göre kaza riskinin daha az olacağını tekrar ediyordu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde karayolu güvenliğinden sorumlu kuruluş olan NHTSA, Tesla’larda manuel modda çalışan diğer arabalara göre dört kat, Otomatik pilot etkinleştirilmiş durumdayken ise yedi kat daha az kazaya maruz kalacağını iddia etmiştir.

İstatistiklere göre 2022 yılı Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi'ne göre Tesla modelleri, o zamandan bu yana bildirilen gelişmiş sürücü destek sistemlerini içeren 392 kazanın yaklaşık %70'ini oluşturdu ve 2021 yılındaki ciddi yaralanmalı ve ölümlü kazalar kullanıcıları güvence konusunda süpheye düşürsede her yeni model daha geliştirilmiş ve güvenilir olacaktır.

TESLA’NIN KAZALARDA BATARYALARI YANGIN ÇIKARDI MI?

2014 yılında çalıntı bir Tesla Model S'nin polisle kovalamaca sonrasında meydana gelen bir kazada alevler içinde kalmasından sonra Tesla'nın hisse senedi fiyatı %2,9 düştü. Çarpışma sırasında otomobil ikiye bölünürken, yanan lityum iyon akü parçaları kaza mahallinin etrafına saçıldı.

Bence; 1886 yılında Karl Benz tarafından yapılan dünyanın ilk motor tahrikli otomobil üretimi Benz Patent-Motorwagen’den sonra Tesla’da bu elektrikli motorlu araçların dönüm noktası olan markadır

Ekleme Tarihi: 11 Eki 2023 01:00