Yaşam Güncelleme Tarihi: 21 May 2024 11:00

Emeklilere kamu tesislerinde indirim kararı yürürlüğe girdi

Emeklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhane, sosyal tesis ve konukevlerinden %15 indirimli faydalanabilme imkanı veren uygulama yürürlüğe girdi.

resmi gazete

Emeklilere İndirim Kararı Resmi Gazete'de

Emeklilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhane, sosyal tesis ve konukevlerinden %15 indirimli faydalanabilme imkanı veren uygulama bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakan Işıkhan'ın 'müjde' olarak açıkladığı bu düzenleme, emekli yurttaşlar arasında çeşitli tepkilere yol açtı. Açlık sınırının altında kalan aylıklarıyla yoksulluğa mahkum edilen emekliler, aylıklarına gelecek zammı beklerken, emeklilere kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerde yıl sonuna kadar %15 indirim yapılabilmesine imkan tanıyan düzenleme yayımlandı.

Yeni Düzenlemenin Detayları

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan ve kamu hizmetlerinden indirimli veya ücretsiz yararlanabilme şartlarını düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kanunu uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara kamu kurum kuruluşlarına ait sosyal tesislerde uygulanması gereken ücret tarifelerinde yıl sonuna kadar %15 indirim yapılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçen hafta emeklilerle ilgili yeni çalışmaları duyurmuştu. Bu kapsamda emeklilerin kamu tesislerinden %15 indirim ile faydalanacağı belirtilmiş, emeklilerin yaz aylarında ise Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait öğrenci yurtlarını ücretsiz kullanabileceği bildirilmişti.

Temmuzda Beklenen Zam

6 aylık enflasyonun beklenti doğrultusunda %25,4 oranında gerçekleşmesi halinde memur ve memur emeklilerine %9,17 oranında enflasyon farkı, %10 oranında da toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda %20,1 oranında zam yapılacak. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık %25,4 oranında zam yapılacak. İşçi ile memur emeklisi arasında 5,3 puanlık fark oluşacak. 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya düşecek.

Bu düzenleme, emeklilerin günlük yaşamlarını biraz olsun kolaylaştırmayı amaçlıyor. Ancak, emekliler geçim sıkıntısı ve düşük aylıklar nedeniyle daha büyük ve kalıcı çözümler beklemeye devam ediyor.

Ekleme Tarihi: 21 May 2024 11:00