Ekonomi Güncelleme Tarihi: 2 Eyl 2023 12:54

Emeklilik hayali kuranlara emekli maaşını yükseltme yolları

Emeklilik hayali kuran birçok kişi, emekli maaşlarını artırmak için çalışma hayatlarında bazı önemli detaylara önem vermeli. İşte 9 maddede yüksek emekli maaşı

maaş emekli maaşı

Emeklilik hayali kuran birçok kişi, emekli maaşlarını artırmak için çalışma hayatlarında bazı önemli detaylar var. Emekli olacak kişilerin emekli maaşlarını yükseltmelerine yardımcı olacak 9 ipucu şöyle:

1. Erken Planlama Yapın

Emeklilik planlaması son yıllara bırakılmamalıdır. Ne kadar erken başlarsanız, emekli maaşınızı o kadar artırma şansınız olur.

2. Son 7 Yılın Önemi

Çalışanlar için son 7 yıl, emeklilik hakkı kazanma açısından kritiktir. Bu dönemde hangi sosyal güvenlik kurumunda ağırlıklı olarak çalışıldığı, emeklilik hakkını belirler. Örneğin, son 3.5 yılda SSK üzerinden prim ödeyenler SSK'dan, Bağ-Kur üzerinden ödeyenler ise Bağ-Kur'dan emekli olurlar. Bu nedenle SSK'lıların Bağ-Kur'lulara göre daha yüksek maaş alabileceğini unutmayın.

3. Brüt Maaşınızı Artırın

Emekli aylığı hesaplanırken, brüt maaş miktarı dikkate alınır. Brüt maaş ne kadar yüksekse, emekli aylığı o kadar fazla olur. Maaşınız asgari ücretten yüksekse, düşük gösterilmemesine özen gösterin.

4. Ek Ödemeleri Ekleyin

Net maaşınız sadece aylık ücretten oluşmaz. Düzenli olarak ödenen yemek parası, ikramiye gibi ödemeleri de brüt maaşa ekletmelisiniz.

5. Tavan Fiyattan Prim Ödeyin

Primlerinizi kendiniz ödüyorsanız veya isteğe bağlı sigortalıysanız, primleri tavan fiyattan ödemelisiniz.

6. İki İşte Çalışın

Düşük geliriniz varsa ve imkanınız varsa, iki farklı iş yerinde sigortalı olarak çalışabilirsiniz. Bu şekilde esas kazancınıza prim eklenir ve daha yüksek bir emekli aylığı elde edebilirsiniz.

7. Çalışma Koşulları

Emekli aylığınızı yükseltmek için uzun süre çalışmaktan ziyade, çalıştığınız koşullar da önemlidir. Aynı süre boyunca farklı ücretlerle çalışan iki kişinin emekli maaşı farklı olabilir.

8. Prim Gün Sayısı

Prim gün sayılarını her ay için 30 gün olarak hesaplayın.

9. Aile Durumunu Bildirin

Emekli olurken eş ve çocuk gibi bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin sayısını eksiksiz bildirin, çünkü bu durum emekli aylığınızı etkileyebilir.

Emekli maaşını yükseltme konusunda bu ipuçlarını takip etmek, emeklilik döneminizi daha konforlu hale getirebilir ve mali geleceğinizi güvence altına alabilir.

Ekleme Tarihi: 2 Eyl 2023 12:40