Biyografi Güncelleme Tarihi: 12 Mar 2022 00:50

Emir Saadettin Köpek kimdir?

Emir Saadettin Köpek kimdir?
TRT'nin sevilen dizilerinden biri olan 'Diriliş Ertuğrul' yine nefes kesti. Sadettin Köpek'le Ertuğrul Gazi'nin çekişmesi herkesi ekranlara kitledi.
Dün Türkiye'nin en fazla izlenen dizilerinden biri olan 'Diriliş Ertuğrulun' 55.bölümü oynandı ve bu bölümde de izleyiciler yine ekranlarına kilitlendi.

Senaryoya göre Ertuğrul Gazi, Bizans sınırına göç etmeye hazırlanırken Moğol komutanı Bay-çu Noyan'la yine karşı karşıya kalırken, Noyan'ın Selçuklu Devleti'nin önemli devlet adamı ve baş mimarı Sadettin Köpek ile birlikte hareket etmesi dikkatlerden kaçmadı.

Ertuğrul Gazi'yi öldürmek için Bay-çu Noyan'la plan yapan Saddettin Köpek, Kayıboyu şehzadelerinin kaçırılması için Noyan'a talimat verirken Noyan'ın bu planı uygulama esnasında Ertuğrul Gazi ile karşı karşıya gelmesi diziyi takip edenleri bir hayli heyecanlandırdı.

HERKES AYNI SORUYU SORUYOR SADETTİN KÖPEK KİMDİR?

Dün oynanan 'Diriliş Ertuğruldan' sonra bugün Sadettin Köpek ve önemli devlet adamının kim olduğu hayli merak konusu oldu.  I. Alaeddin Keykubad ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev dönemlerinde görev yapmış ve devlet yönetiminde büyük söz sahibi olan Sadettin Köpek, 1226 yılında I. Alâeddin Keykubad’ın Harput civarında Eyyûbîler’le yaptığı savaşta Selçuklu ordusunun sol kanat kuvvetlerinin kumandanlığını yaparken, 1235-1236 yılları arasında Konya ve Aksaray şehirleri arasında bulunan ve günümüze kadar ulaşabilen Zazadin Hanı' nı da inşa etmiştir. 

İŞTE SADETTİN KÖPEK'TEN BİLGİLER (SADETTİN KÖPEK KİMDİR?)

Sadettin Köpek hakkında  baba ve annesinin Konya' nın saygın ailelerine mensup olduğu ve annesinin adının Şehnaz Hanım olduğu yönünde iddialar bulunmaktadır.  Gerçek adı "Köpek bin Muhammed", lakabı ise Sadeddin'dir.  

I. Alaeddin Keykubad döneminde emirlik görevinde bulunmuştur. Tarihçi İbn Bîbî tarafından emîr-i şikâr, nakkaş ve mimar olarak bahsedilmiştir. . I. Alaeddin Keykubad' ın ani ölümünden (1237) sonra, oğulları arasında çıkan taht kavgalarında II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in tarafını tutarak onun tahta çıkmasını sağladı.

İbn Bîbî gibi dönemin tarihçilerine göre I. Alaeddin Keykubad' ın zehirlenerek öldürülmesinde ve veliahdı İzzeddin Kılıç Arslan' ın tahta çıkmasının engellenmesinde önemli rol oynadığı belirtilmektedir.

SADETTİN KÖPEK ERTUĞRUL'LA KARŞI KARŞIYA GELMEDİ

Gücünü kanıtlamak amacıyla Melikü’l-Ümerâ unvanıyla çıktığı seferde, Eyyubiler'in denetiminde olan Samsat kalesi ile diğer bazı kaleleri ele geçirdi ve bütün bu başarılarından sonra Anadolu Selçuklu tahtına geçmeyi düşünen Sadettin Köpek, tahtta hak iddia edebilmek için I. Gıyaseddin Keyhüsrev' in gayrimeşru çocuğu olduğu yönünde hikaye ortaya attı.

Saadeddin Köpek'in gücünün aşırı derecede artmasından endişelenen II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1238 yılının sonbaharında Sadeddin Köpek' le birlikte Kubadabad Sarayı'na geldi.

Sultan Keyhüsrev burada verdiği bir ziyafet sonrasında Sivas subaşısı Hüsamettin Karaca' nın yardımıyla Sadeddin Köpek'i 1239 yılında öldürttü. Cesedi demir bir kafes içerisine konulup kale duvarına asılarak halka gösterildi.



 

Ekleme Tarihi: 12 Mar 2022 00:50