Kripto Paralar Güncelleme Tarihi: 20 Eki 2023 00:39

En iyi kripto şirketlerinin 1 milyar $ dolandırıcılık davası

ABD savcıları üç yüksek profilli kripto para firmasını yatırımcıları 1 milyar dolardan fazla dolandırmakla suçladı.

kripto par

New York Başsavcısı Letitia James, bir kripto borsası olan Gemini'nin, sunduğu ve kriptoya yüksek faiz oranları ödeyen bir yatırım hesabının riskleri konusunda müşterilere yalan söylediğini söyledi.

Programa kripto kredi sağlayıcısı Genesis ve ana şirketi Digital Currency Group da katıldı.

Genesis

Müşterilerin fonlara erişimi kesilerek geçen Kasım ayında durdurulmuştu.

Bu, şu anda dolandırıcılık suçlamalarıyla mücadele eden Sam Bankman-Fried tarafından yönetilen kripto para borsası FTX'in çöküşünden kısa bir süre sonra geldi .

Şirketlerine yüklü miktarda kredi veren Genesis, birkaç ay sonra iflas başvurusunda bulundu.

Başsavcı James, davasının "yetersiz denetlenen kripto para birimi endüstrisine zarar veren kötü aktörlerin bir başka örneği" ile ilgili olduğunu söyledi.

Gemini Kripto

Digital Currency Group (DCG) ve Gemini, iddialarla mücadele edeceklerini söyledi.

DCG'nin kurucusu Barry Silbert, iddiaları "temelsiz" olarak nitelendirerek, "Dürüstlük ve dürüstlük her zaman benim yol gösterici ilkelerim olmuştur" dedi.

Yasal işlem, geçen yıl dijital para piyasalarının soğuması nedeniyle kripto endüstrisindeki patlamalardan ortaya çıkan son işlem oldu.

Üç şirket, 2021'de başlatılan ve kullanıcıların %7'den fazla faiz oranları karşılığında Genesis'e kripto ödünç vermelerine olanak tanıyan Gemini Earn üzerinde birlikte çalışmıştı.

Davada savcılar, Gemini'nin programın başından beri Genesis'in mali durumunun sallantılı olduğunun farkında olduğunu söyledi.

Ancak davada Gemini'nin müşterileri şirkete kredi vermenin riskleri konusunda uyarmadığı, bunun yerine incelemeye tabi tutulduğu iddia edildi.

Haziran 2022'de Genesis, başka bir kripto firmasının çöküşü nedeniyle 1 milyar dolardan fazla zarara uğradığında riskler arttı.

kripto

Savcılar, Genesis ve DCG'nin, mali manevralar ve Gemini dahil olmak üzere yanlış raporlarla durumu gizlemeye çalıştığını, ancak bilançosunun güçlü olduğunu kamuoyuna açıkladığını söyledi.

Genesis ve DCG, eski Harvard sınıf arkadaşları Mark Zuckerberg'in Facebook'u icat etme fikirlerini çaldığını iddia eden Winklevoss ikizleri tarafından kurulan bir kripto borsası olan Gemini'nin bu çabalarıyla ilgili dolandırıcılık iddialarıyla zaten karşı karşıyaydı.

Gemini, davanın Genesis'e yönelik iddialarını doğruladığını ve kendisinin de isminin verilmesine karşı çıktığını söyledi.

Digital Currency Group

Sosyal medyada paylaşılan bir açıklamada, "Bir kurbanı dolandırıldığı ve kendisine yalan söylendiği için suçlamanın hiçbir anlamı yok ve bu tutarsız pozisyona karşı kendimizi savunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz" denildi.

Ancak davaya göre 2022 yazında Gemini'nin bazı üst düzey personeli kendi fonlarını çekecek kadar endişelendi.

Başsavcı James, "Bu kripto para şirketleri yatırımcılara yalan söyledi ve bir milyar dolardan fazla zararı gizlemeye çalıştı ve bunun sonucunda zarar görenler orta sınıf yatırımcılar oldu" dedi.

Dolandırıcılık iddiasının kurbanı olan 232.000 yatırımcı arasında 73 yaşındaki emekli bir büyükannenin de bulunduğunu belirtti.

Ekleme Tarihi: 20 Eki 2023 00:00