Güncel Güncelleme Tarihi: 13 Mar 2024 12:00

En sıcak kışın ardından yeni uyarı

El Nino etkisiyle aralık, ocak, şubat aylarında dünyanın en sıcak kışının yaşandığını, rekor sıcaklıkların mart, nisan, mayıs aylarında devam edeceğini söyledi.

sıcak

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisinin etkisiyle dünyanın geçtiğimiz aralık, ocak ve şubat aylarında tarihin en sıcak kışını yaşadığını belirtti ve rekor sıcaklıkların mart, nisan ve mayıs aylarında da devam edeceğini öngördü.

El Nino'nun etkisinin devam etmesiyle, dünya genelinde 1941-1980 yılları arasındaki aralık, ocak ve şubat aylarının ortalama sıcaklığının 11,9 derece olduğunu hatırlatan Kurnaz, geçen kışın bu ortalamanın 1,29 derece üzerinde, 13,24 derece ölçüldüğünü ifade etti.

Muhabirlerin sorularını yanıtlayan Kurnaz, dünyanın genel ikliminin El Nino ve La Nina hava olaylarına bağlı olduğunu vurguladı. Pasifik Okyanusu'nun bu hava olaylarının seyrini belirleyen önemli bir faktör olduğunu belirten Kurnaz, bu suların sıcaklığının dünyanın genel sıcaklığını etkilediğini açıkladı.

İklim değişikliğinin sıcaklıkların sürekli artmasına neden olduğunu belirten Kurnaz, El Nino senelerinde sıcaklıkların daha fazla, La Nina senelerinde ise biraz daha az arttığını söyledi. Bu yılın haziran ayında El Nino dönemine girilmesiyle dünyanın ısındığını ve her ayın rekor sıcaklık yaşandığını dile getiren Kurnaz, böylelikle geçen kışın en sıcak kış olduğunu ifade etti. Kurnaz, El Nino etkisinin mayıs ayı sonunda azalacağını ve sıcaklıkların biraz düşeceğini, bu yazın geçen yılki gibi rekorlar görülmeyeceğini belirtti.

Kurnaz, iklim değişikliğinin dünyayı zaten ısıttığını ve buna bağlı olarak sıcaklık artışlarının devam edeceğini, ancak bu artışların dalgalı bir seyir izleyeceğini dile getirdi. Ayrıca, Paris Anlaşması'nda belirlenen 1,5 derece hedefinin son 12 ayda aşıldığını ancak bu aşmanın kalıcı olup olmadığının henüz net olmadığını belirtti.

Kış kuraklığına da değinen Kurnaz, Türkiye'de ocak ve şubat aylarında ciddi bir kış kuraklığı yaşanmadığını ancak mart ve nisan aylarında yağışın yetersiz olabileceğini ve bu durumun tarımı etkileyebileceğini söyledi.

Sonuç olarak, Kurnaz, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını ve bu duruma karşı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Ekleme Tarihi: 13 Mar 2024 12:00