Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 8 Ara 2016 21:41

Engelleri kaldıran biyonik bacak 50 bin dolar

Türkiye İnovasyon Haftası’na fiziksel engellilere umut veren biyonik uzuv teknolojilerindeki çığır açan gelişmeleri ile Biyonik Çağın Lideri olarak anılan Hugh Herr konuk oldu.

Engelleri kaldıran biyonik bacak 50 bin dolar

Herr: “Gelecekte insanlar sentetik motorlarla kas gücünü artıracak”

Türkiye İnovasyon Haftası’na fiziksel engellilere umut veren biyonik uzuv teknolojilerindeki çığır açan gelişmeleri ile Biyonik Çağın Lideri olarak anılan Hugh Herr konuk oldu. MIT Media Lab Biyomekatronik Araştırma Grubu Lideri Hugh Herr, “Gelecekte sağlıklı insanlar yeni nesil sentetik motorlar kullanarak gücünü ve hızını artırabilecek. Bir ya da 100 yıl sonra İstanbul ya da Paris sokaklarında dolaşan bu tür kişiler göreceksiniz” dedi.

Herr: “Geliştirdiğimiz biyonik uzuvlar için 60 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Şu anda her bir bacak sensörleri ve ara yüzleriyle beraber 50 bin dolara satılıyor. Ama gelecekte teknoloji yaygınlaştıkça çok daha erişilebilir fiyatlarla sunulacaktır.”

Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Türkiye İhracatçıları Meclisi’nin (TİM) düzenlediği 5. Türkiye İnovasyon Haftası’na fiziksel engellilere umut veren biyonik uzuv teknolojilerinde çığır açan gelişmelere imza atan ve “Biyonik Çağın Lideri” olarak anılan Hugh Herr konuk oldu.

TİM’in ev sahipliğinde Arçelik, Çalık Holding, Sabancı Holding, Turkcell, TEB ve THY sponsorluğunda düzenlenen etkinlikte konuşan MIT Media Lab Biyomekatronik Araştırma Grubu Lideri Hugh Herr, “Biyonik Teknolojinin Yeni Çağı” adlı konferansta biyonik uzuv teknolojilerindeki çığır açan gelişmelere değindi.

Geçmişte yaşadığı bir dağcılık kazası sonrası iki bacağını kaybeden ve kendisi de biyonik bacaklara sahip olan Herr, “Gelecekte insanlar yeni nesil sentetik motorlar kullanarak gücünü ve hızını artırabilecek. Bu sayede biyolojik kaslarımız daha hızlı ve güçlü hareket edebilecek. Bir ya da 100 yıl sonra İstanbul ya da Paris sokaklarında dolaşan bu tür kişiler göreceksiniz. Bu insanlar belki biyolojik eklem yerlerini korumak ya da mevcut kaslarının gücünü daha da artırmak için bunu yapıyor olacak” dedi.

Geliştirdikleri biyonik uzuvlar için 60 milyon dolarlık yatırım yapıldığını da belirten Herr, "Şu anda her bir bacak sensörleri ve ara yüzleriyle beraber 50 bin dolara satılıyor. Ama gelecekte teknoloji yaygınlaştıkça çok daha erişilebilir fiyatlarla sunulacaktır” dedi.

Biyonik teknoloji ile yeni kimlikler oluşacak

Biyonik teknoloji ile yıllar içinde yeni kimliklerin oluşacağını aktaran Hugh Herr, “Ben kendi kimlik değişimimi biyonik sayesinde yaşadım. Biyonik bacakla herkes bana ‘Topal olacaksın’ dedi. Söylenenlerin aksine kimsenin çıkamayacağı yüksekliklerdeki dağlara çıktım. Ben de bacaklarımı keserim, sen hile yapıyorsun diyen bile oldu” dedi.

Herr, kendisi gibi engelleri aşan bir başka kimlik değişimine örnek olarak da dünyaca ünlü Letonyalı model ve pop yıldızı Viktoria Modesta'nın hikayesini örnek verdi. Herr, “Modesta, bacağında engeli bulunan ama popüler olmayan bir arkadaşımdı. Artık ben bu çalışmayan bacaktan rahatsız oluyorum dedi. Doktor doktor gezerek bacağının kesilmesini istedi. Doktorları ikna etmesi beş yılını aldı. Biyonik sayesinde bugün uluslararası bir pop star oldu” diye konuştu.

Ekleme Tarihi: 8 Ara 2016 21:41